IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Светофарите получават четвърта светлина

Белият цвят ще бъде предназначен за автономните автомобили

Въпреки отличните постижение на изкуствения интелект в търсенето на живот в космоса, успехът му в ежедневието не е толкова впечатляващ. Пример може да се даде с внедряването по пътищата на т.нар. самоуправляващи се автомобили, които така и не успяват да навлезат в живота ни и все още не могат да спасят градовете от задръствания и шофьорите от преразход на гориво.


светофар


За частично преодоляване на тези фактори учените от Университета на Северна Каролина предлагат на властите по света да одобрят и въведат в експлоатация четварта светлина на светофарите, която ще е само за безпилотни превозни средства. Според информацията на New Atlas, тази светлина трябва да е бяла .

Концепцията за четвъртия сигнал беше обявена за първи път още преди три години - през 2020-а. Учените обясняват, че съществуващите цветове ще запазят значенията си, а бялото ще означава „следвайте движението напред“ или иначе казано трябва да тръгнете, ако колата пред вас се движи, или да спрете, ако стои на място.


светофар


Това предложение се основава на идеята, че самоуправляващите се коли могат да комуникират помежду си и могат да разпределят реда на трафика по-ефективно, а останалите коли с водачи ще трябва да се съобразяват с тях, следвайки ги. Така, според учените, задръстванията ще намалеят драстично.

С помощта на моделиране експертите установяват, че колкото повече автомобили без водачи са на пътя, толкова повече се намалява времето на престой на кръстовището, а при наличие на бял сигнал това намаляване на времето става още по-значително. Схемата обаче ще проработи, каво ако автономните коли са над 30% от всички движещи се.


0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Чичо Дядко ( преди 1 година )
    Е що точно от Каролина иде опровержението, т.е. предложението
  • #19
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    На светофара спират един голф, бмв кошник и две-три сапунерки и баничарки, а сега ми кажете като си мига тая бяла светлина каква файда ще има???? Едни хора взимат пари за псевдонаука...
  • #18
    4 rate up comment 1 rate down comment
    ( преди 1 година )
    Хората трита цвята не желаят да спазват вие за четвърти говорите .Първо научете се на търпение и спазвайте трите цвята ,пък после мислете за четвърти.
  • #17
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Леля Мале ( преди 1 година )
    А каква светлина ще има за тия без интелект, които карат без да гледат през какво монават през хора ли деца ли животни ли нямат и грам представа къде са защото са на едно друго бело.
  • #16
    12 rate up comment 2 rate down comment
    PeSeBe ( преди 1 година )
    Май са направили теоретични модели базирани на еденичен сферичен автомобил във вакуум...
  • #15
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Шофера ( преди 1 година )
    1. Гугъл Карти може да те насочва към по-бързия маршрут използвайки информация от много устройства.2. Бялата светлина в светофарите отдавна съществува и тя означава друго, че на тези отсреща вече им е светнало червено.3. Ако искаш да те возят, има отдавна много съществуващи решения. Голяма част от шофирането е за кеф.5. Екологичните проблеми в градовете не са предизвикани от производителите на автомобили, а от лошата организация в общините.
  • #14
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Бумбаро ( преди 1 година )
    А ако кола с изкуствен интелект, която движи сама, бутне човек и го убие, конправим? Тогава фирмата производител ли ще носи вина, собственикът ли или колата само се дава на вторични за наказание и толкоз.
  • #13
    4 rate up comment 1 rate down comment
    хахо ( преди 1 година )
    ха ха ха
  • #12
    27 rate up comment 2 rate down comment
    Баце Вальо ( преди 1 година )
    Вие изобщо акъл имате ли *** шитнята бел сигнал та да се следват тва са пълни тъпотии тоя свят върви на изтребление аз няма кво да кажа повече.
  • #11
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Влак! ( преди 1 година )
    Да направим колите автономни, да ги редим на влакче, че то влакове има 150 години, ми ползвайте го!!! Само да добавя, вече ИМА автономни, електрически влакове!