IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-скъпият Pontiac в света струва 1,1 милион долара

Оцелели са само 7 автомобила GTO Judge с автоматични скорости

Изключително рядък и впечатляващ кабриолет Pontiac GTO Judge от 1970 г. беше продаден наскоро в САЩ за 1,1 милиона долара и според Carscoops това е най-голямата сума в историята, плащана за кола от несъществуваща вече марка. Рекордът се обяснява със състоянието на колата и редкостта на версията.

 

Pontiac GTO Judge Ram Air IV от 1970 г-1

 

„Златният век“ на американските спортни мощни V8 автомобили е много богат на различни модели и този от снимките е от тях. Като цяло Pontiac GTO е донякъде „играч от втори план“ в това общество, но не и за американците, които са готови да похарчат милиони долари за добър и рядък Pontiac GTO.

Марката Pontiac не съществува от 2010 г., но автомобилите си остават класика и са търсени. Особено редки модели, като въпросния оранжев кабриолет GTO Judge Ram Air IV, който е от специална версия Judge с по-мощни двигатели. Общоприето е, че името на тази линия е измислено лично от Джон ДеЛореан, който тогава ръководи подразделението Pontiac в концерна GM.

 

Pontiac GTO Judge Ram Air IV от 1970 г.

 

Pontiac GTO сам по себе си не е особено трудна кола за намиране. Марката произвежда 40 149 екземпляра само през 1970 г. От тях 3979 iа GTO Judge модели, като само 168 са Judge Convertible с отворена каросерия.

Тогава са сглобени само 17 кабриолета Judge с 6,5-литров двигател Ram Air IV V8, който се отличава с особено усъвършенствана всмукателна система по това време и развива 370 к.с. и 680 Нм въртящ момент. Десет от тези автомобили са с ръчни трансмисии, а само седем имат автоматична.

 

Pontiac GTO Judge Ram Air IV от 1970 г-7

 

Боядисаният в цвят Orbit Orange автомобил първоначално е построен за изложбен, като е използван за демонстрационни цели през първата година от съществуването си. След това е доставен в офиса в Милуоки преди да се озове при дилър в Уисконсин и продаден на първия частен собственик.

Никой не купува класически мускулест автомобил като този, очаквайки да намери много функции и удобства. Независимо от това въпросният Pontiac има богат пакет, който в допълнение към сервоусилвателя на волана и дисковите спирачки на предните колела, включва радио с магнетофон, тонирано предно стъкло, специален волан и тахометър на капака.

 

Pontiac GTO Judge Ram Air IV от 1970 г-9

 

Обширно реставрираният кабриолет печели автомобилни конкурси за красота през целия си живот, което, съчетано с доказаната история на модела, превърна този конкретен екземпляр в желан експонат.

Този Judge Ram Air IV е първи на Meadow Brook Concours през 1998 г., Ault Park през 2000 г., Cranbrook през 2004 г., както и победа на Milwaukee Masterpiece през 2009 г.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500