IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кошмарът PowerShift продължава да тормози Ford

Собственик на Fiesta получи 58 000 долара обезщетение за дефектна скоростна кутия

Ford възлагаше големи надежди на своята трансмисия PowerShift с двоен съединител, но тя се оказа истинска катастрофа за американския производител. Наложи се сервизна акция за моделите, оборудвани с нея, което доведе до голям брой ядосани клиенти и множество съдебни дела.


Ford Fiesta


Последствията за компанията от Детройт продължават, тъй като Detroit Free Press и Law360 съобщават, че съдебно журито е присъдило обезщетение от 58 015 долара на собственик на Ford Fiesta. Историята на Родолфо Мехия започва още през 2013 г., когато той си купува колата като нова. Само след няколко месеца се появяват проблеми със скоростната кутия, която е ремонтирана 6 пъти.

При посещенията в сервиза 3 пъти е сменян съединителя, но и това не помага. В крайна сметка след година притежание на колата и няколко ремонта Мехия иска от Ford да му бъдат възстановени похарчените пари, но автомобилният производител отказва и се стига до съдебен спор.

След няколко отлагания на делото най-после влиза в съда, като на журито му трябват по-малко от 2 часа, за да стигне до единодушна присъда в полза на Мехия. В мотивите на съда се посочва, че „Ford умишлено е нарушил Закона за гаранция на потребителите, който е предназначен да защити потребителите, като изисква ремонтът да бъде завършен в рамките на гаранционния период.“ В резултат на това на Родолфо е присъдена максималната възможна сума.


Ford Fiesta


От Ford твърдят, че Мехия не е трябвало да плаща за ремонт на автомобила, както и че той го е карал приблизително 25 000 мили, като не е искал обратно изкупуване. Адвокатите на мъжа обаче са категорични, че компанията не е успяла да ремонтира скоростната кутия след „разумен брой опити“ (колко точно не се посочва). Те също така доказаха пред съда, че компанията е знаела за проблемите със скоростната кутия PowerShift, при това още, преди Мехия да купи своята Fiesta.

В крайна сметка ищецът получава 19 782 долара обезщетение, както и 32 232 долара като част от наказанието на Ford. А това е отлична сделка, тъй като при груповия иск, заведен от собственици на Focus и Fiesta, автомобилният производител изкупува обратно техните коли срещу 2325 долара в брой и сертификати за отстъпка до 4650 при закупуване на ново превозно средство от марката.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Има как ( преди 1 година )
    При Mondeo, Ford използваха една японска автоматична кутия моделите от 2008 нататък, ако не бъркам е японската кутия която е за второто поколение Mazda 6 2008-2013, тъй като са на една платформа с Mondeo. Именно тази японска кутия е страхотна и безпроблемна. В Mondeo обаче Ford слага и друга която е тяхна, на Ford и проблематиките са все с нея, не с японската. Не знам японската дали е на Aisin, вероятно. Какъв е проблема просто да слагат нея, или други нови автоматици на Аisin и готово.
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Стигя бе платен вагаджия
  • #4
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Тия ... ( преди 1 година )
    поне плащат като грешат, докато перачницата рено при доказани дефекти, довели до тежки катастрофи със смъртни случаи, вадят от 9 кладенеца вода за да не платят! А пък представителите им предпочитат да фалират.
  • #3
    8 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    То да са им само скоростните кутии проблем с мед да ги намажеш, ама не са.
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Уточнете, че става дума само за Powershift със сухи съединители. Другият модел с мокри няма проблеми.
  • #1
    10 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Форд са американският Фолксваген, т.е. големи 2 бАклюка на 2 континента. Колкото по-далеч от тези марки, толкова по-добре за джоба и по-малко главоболия.