IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето кои са най-продаваните автомобили в света през 2022 година

Ситуацията на големите пазари е смесена - някои отчитат ръст, но други вървят надолу

Инфлация, война в Украйна и други геополитически напрежения, а също така и растящи енергийни разходи – 2022 година беше много трудна са световната икономика. В този контекст резултатите на автомобилната индустрия са смесени, тъй като продажбите падат, но пък много от производителите вдигат цените и печелят повече пари.


продажби 2022


Изданието Motor1 събра резултатите от продажбите на нови автомобили на водещите световни пазари, за да установи най-популярните модели на света за миналата година. Те показват кои са най-търсените коли в света през 2022 г., като и тенденциите в отделните държави.

На някои от пазари – като Китай, който е и най-големият, обемът на продажби се е увеличил с 2% до 26,86 милиона единици в сравнение с 2021 г. Тази цифра е дори по-добра от тази през 2019 г., когато пандемията все още не е настъпила. Този ръст се дължи до голяма степен на електрически превозни средства, закупуването на които е силно насърчавано от правителството.


продажби 2022


Вторият най-важен пазар за 2022 г. е САЩ, които са по-изложени на инфлация и нарастващи лихвени проценти. Продажбите на превозни средства в страната възлизат на общо 13,83 милиона единици, което е спад от 8% спрямо 2021 г. Това е най-ниското ниво от 2012 г. В сравнение с 2019 г. обемът е намалял с 19%. Въпреки тези отрицателни резултати, шофьорите продължиха да преминават от седани и миниванове към SUV и пикапи, а Tesla продължи да печели позиции, като постави два от своите модели на върха на електрическите класации. Този тип автомобили обаче представляват само малка част от общо продадените коли.

Ситуацията в Европа не се различава от тази в САЩ. Резултатите на четирите основни пазара, които представляват около 75% от континента, показват, че низходящата крива не се е обърнала. През 2022 г. са продадени 9,05 милиона автомобила, което е спад от 6% в сравнение с 2021 г. Обемът е намалял със 7% в сравнение с 2020 г., годината, в която започна пандемията, и с 29% в сравнение с 2019 г.

Най-продаваните автомобили на водещите автомобилни пазари (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    aeron ( преди 1 година )
    фиат дъ бест. Най много продадени коли, а със Стиантис са недосигаеми! Хапете си гъ..вете си, любители на дойчовци!
  • #16
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Даам ФВ-чето само германците си го карат все още, и българите N-та употреба. Защо ли? ...
  • #15
    12 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хората карат нови коли, а ние мечтаем за изхвърлените таратайки от Европа, че даже и се гордеем с тях. Намразил съм няколко немски марки, защото 90% от феновете им в България са опасни на пътя.
  • #14
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    13-ти, така е. Абсолютни задръстеняци и скучни хора са. Толкова са студени и стиснати, че няма на къде. Никакво чувство за хумор и огромно самочувствие, че са нещо велико, а в същото време си напълниха държавата с измета на света. За миналата година родените деца с чужд произход в Германия са 1/3 от всичките. До няколко години прогнозите са да станат половината. Строят се масово джамии и се затварят църкви. А най-продаваната и масова храна в Германистан са дюнерите. Така, че толкова за немците.
  • #13
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това което исках да кажа, че немците определено не знаят как да живеят добре или по-голямата част от тях.
  • #12
    7 rate up comment 7 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Ходи живей малко в Германистан и ела пак да обясняваш колко хубаво е там! Аман вече от недорасляци дето си мислят че там е върха на сладоледа без да са ходили никога. Баси колко заблудени има....
  • #11
    3 rate up comment 3 rate down comment
    до #10 ( преди 1 година )
    Никъде, нищо не съм наричал, а думата "***" за държави не съм ползвал никога. Отговаряш на моето мнение, а цитираш други отдолу. Не са добре тези неща, които правиш, а ако си малко по-внимателен и проницателен, щеше да забележиш разликата в стила на писане с другия коментираш, а не да си мислиш, че сме едно лице. И къде пак съм писал за пари и кредити, като това ми е първото мнение? И да ти кажа защото виждам, че не знаеш как работи системата, че робите нищо не избират.Те си мислят че избират
  • #10
    6 rate up comment 5 rate down comment
    До 9 ( преди 1 година )
    То е ясно, че не се купува с пари но не се купува и с простотия, злепоставяне и неуважение, а ти пак пишеш за пари, кредити и наеми. Като си имат доходи те избират кое как да купят теб какво те бърка и аз не съм фен на кредити и наеми но не съм тръгнал да пиша колко са пропаднали в Германия и да наричам Бенелюкс и Австрия немски кочини и да плюя всеки който харесва този начин
  • #9
    9 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Немците са толкова добре, че всичките са с кредити, живеят под наем, а колите са им на лизинг, а не техни. Роби на системата, които трябва да бачкат до 70 г. за да могат да живеят на кредит. Не гледайте лъскавата външна опаковка. Те нямат нищо свое. Всичко е на банките, а живота им на държавата. Най-високите данъци с едни от най-ниските заплати в Зап. Европа. Достатъчно съм живял в тази държава, за да разбера какво представляват отвътре. Истинското богатство не се купува с пари.
  • #8
    10 rate up comment 4 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    По това ще познаеш "умните" българи и изобщо всички фенове на тирания и агресивна простотия които нямат народност но тук са доста. Злоба до шия, самочувствие и арогантност до небето, липса на уважение, самокритика и реална самооценка, търсене на вината в инакомислещите за собственото малодушие и простотия и изобщо всичко което не е типично за разумно същество но пък се имат за изключително умни в сравнение някви си немци къде ще сравняваш Бай *** с *** немец