IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla излъгала с видео за автопилота си

Клипът от 2016 г. е манипулиран, признава старши инженер на компанията (ВИДЕО)

Видео от 2016 г., което Tesla използва за популяризиране на своята технология за самоуправление, е инсценирано, за да покаже възможности като спиране на червен светофар и ускоряване на зелена светлина, които системата не е имала. Това става ясно от показания на старши инженер в американската компания, съобщи Reuters. Видеото, което остава архивирано на уебсайта на Tesla, беше публикувано през октомври 2016 г. и популяризирано в Twitter от главния изпълнителен директор Илон Мъск като доказателство, че „Tesla се управлява сама“.

 

Tesla манипулирано видео

 

Но Model X не се движи сам с технологията, която Tesla е внедрила, каза Ашок Елусуами, директор на софтуера за автопилота в Tesla, в показания през юли миналата година, взети като доказателство в дело срещу компанията за фатална катастрофа през 2018 г., включваща бивш Apple инженер.

Скритото досега свидетелство на Елусуами е първият път, когато служител на Tesla потвърждава и описва как е създадено видеото. В него се съдържа надпис, който гласи: „Човекът на шофьорската седалка е там само по правни причини. Той не прави нищо. Колата се движи сама."

Ашок Елусуами казва, че екипът на автопилота на Tesla се е заел да проектира и запише „демонстрация на възможностите на системата“ по искане на Мъск. Елусуами, Мъск и Тесла не отговориха на искане за коментар от Reuters.

Компанията обаче предупреждава шофьорите, че трябва да държат ръцете си на волана и да поддържат контрол над превозните си средства, докато използват автопилот. Технологията на Tesla е предназначена да подпомага управлението, спирането, скоростта и смяната на лентата, но нейните характеристики „не правят автомобила автономен“, казва компанията на уебсайта си.



За да създаде видеото, Tesla е използвала 3D картографиране по предварително определен маршрут от къща в Менло Парк, Калифорния, до тогавашния щаб на Tesla в Пало Алто, казва Елусуами. Той допълва, че шофьорите са се намесили, за да поемат контрола при тестови пробези. При опит да се покаже, че Model X може да паркира без човек, тестова кола се е блъсна в ограда на паркинга на Tesla, разкрива още разпитваният.

„Намерението на видеото не беше да изобрази точно какво е било достъпно за клиентите през 2016 г. Беше да изобрази какво е възможно да се вгради в системата“, каза Елусуами в показанията си.

Когато Tesla пусна видеото, Мъск написа туит: „Tesla се движи сама (без човешка намеса) през градските улици до магистралата до улицата, след което намира място за паркиране.“

Tesla е изправена пред съдебни дела и регулаторен контрол върху своите системи за подпомагане на водача. Министерството на правосъдието на САЩ започна наказателно разследване на твърденията на компанията, че нейните електрически превозни средства могат да се управляват сами през 2021 г. след редица катастрофи, някои от които фатални, с участието на автопилот, допълва Reuters.


Tesla манипулирано видео-4


New York Times съобщи през 2021 г., че инженерите на Tesla са създали видеоклипа от 2016 г., за да популяризират автопилот, без да разкриват, че маршрутът е бил картографиран предварително, или че кола е катастрофирала, цитирайки анонимни източници.

На въпроса дали видеото от 2016 г. показва работата на системата за автопилота в сериен автомобил по онова време, Елусуами каза: „Не е така“. Той самият бе отстранен при съдебно дело срещу Tesla за катастрофа през 2018 г. в Маунтин Вю, Калифорния, при която загина инженерът на Apple - Уолтър Хуанг.

Андрю Макдевит - адвокатът, който представлява съпругата на Хуанг и който разпитва Елусвами през юли, казва пред Ройтерс, че е „очевидно подвеждащо да се показва това видео без отказ от отговорност или звездичка“. Националният съвет по безопасност на транспорта на САЩ заключи през 2020 г., че фаталната катастрофа на Хуанг вероятно е причинена от разсеяността му и ограниченията на автопилота. В него се казва, че „неефективният мониторинг на ангажираността на водача“ на Tesla е допринесъл за катастрофата.

Елусуами твърди, че шофьорите могат да „заблудят системата“, карайки я да вярва, че той обръща внимание въз основа на обратна връзка от волана, когато това не е така. Но инженерът допълва, че не вижда проблем с безопасността на автопилота, ако шофьорите са внимателни.

 

 

0 от 500
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 1 година )
    Това че Тесла са лъгали може да е новина само за празноглавите им фенчета.
  • #11
    1 rate up comment 3 rate down comment
    На бензинчо баща му ( преди 1 година )
    Откога чакам някоя Тесла за 10-15 хил на малко километри . Искам да се набутам :)
  • #10
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Не им се случва за първи път да послъгват от Тесла.
  • #9
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тесла лъже за всичко.
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    СМОГ ( преди 1 година )
    #7 дишате хелий и говорите небивалици. В балона има весел газ. В гигафабриките има гигапреси и формоват коли, които виждам всеки ден из София.
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    тесла болонът ( преди 1 година )
    тесла болонът върви към пръсване, лошото е че ще засегне много хора
  • #6
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Редовно се появяват видеа, в които шофьорът е заспал и дори сирените на полицията не могат да го събудят по 10 - 15 минути, докато се движат плътно до него. Последния път в германия автопилота дори беше взел две отбивки самостоятелно, докато полицията успее да събуди шофьора. Очевидно в повечето случаи автопилота си върши работата идеално, но има един процент шанс да сбърка, а този процент въобще не е малък и доста хора са пострадали, защото са се доверили напълно, въпреки предупрежденията.
  • #5
    7 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Несъмнено всичко е маркетинг и всяка информация трябва да бъде подложена на критично мислене и проверка на фактите. А фактите говорят, че въпреки гръмките си реклами, тесла винаги е твърдяла че автомобила не бива да се оставя и за секунда без надзор и цялата отговорност се носи от водача, защото автопилота не е безгрешен.
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    И аз си мисля, че маркетинговите похвати са такива. Гадното е, че хората се връзват и купуват. Не си оставят поне малко място за съмнение. Ако харесват нещо или някаква идея, са готови на мига да купят, да споделят, да "инвестират"... Нима Бил Гейтс също не е обещавал неща, които ги е нямало и се е постарал да ги има в един бъдещ момент.
  • #3
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Gnsladn ( преди 1 година )
    Е, те тука ще стане страшно от коментари, както винаги. А истината е, че маркетинговите похвати от типа "самолетен билет за 1 евро до Луната" са присъщи за всички бизнеси и компании. Дет се вика, ако човек вярва на рекамните брошури, то сигурно никога не си е поръчвал сандвич по картинка от меню.