IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои марки автомобили са най-уязвими за хакерите?

Отговор дава американец, открил софтуерни проблеми в над десет бранда (ВИДЕО)

Американецът Сам Къри информира в социалните мрежи за направено задълбочено проучване на марките автомобили и сигурността на техните софтуерни системи. По време на работата си той открива много пропуски в сигурността на софтуера на марки като BMW, Mercedes, Toyota, Kia и други.

 

Хакване на автомобил

 

Сам Къри в своя блог се представя като „Изследовател по сигурността на уеб приложения“. Той пише следното: „През есента на 2022 г. няколко приятели и аз предприехме пътуване от Чикаго до Вашингтон, за да присъстваме на конференция за киберсигурност.

Докато бяхме на посещение в Университета на Мериленд се натъкнахме на парк от електрически скутери, разпръснати из кампуса, и не можахме да устоим да бръкнем в мобилното приложение на скутерите. За наша изненада действията ни накараха клаксоните и фаровете на всички скутери да се включат и да останат така 15 минути.



Когато в крайна сметка всичко се уреди, изпратихме доклад до производителя и станахме изключително заинтересовани да опитаме да накараме повече неща да „свирят“. Размишлявахме известно време и след това осъзнахме, че почти всеки автомобил, произведен през последните 5 години, има почти идентична функционалност.

Ако човек успее да открие уязвимости в API (интерфейс за програмиране на приложения), използвани от телематичните системи на превозното средство, той може много неща. В този момент започнахме групов чат и всички започнахме да работим с цел намиране на уязвимости, засягащи автомобилната индустрия. През следващите няколко месеца открихме много“.

 

FW0WCsrWAAMpj67

 

След това Сам Къри изброя конкретно слабите места на всяка автомобилна марка, като споменава 16 - Kia, Honda, Infiniti, Nissan, Acura, Mercedes-Benz, Hyundai, Genesis, BMW, Rolls Royce, Ferrari, Ford, Porsche, Toyota, Jaguar, Land Rover.

Едно от най-големите открития на Къри е, че ако системата за проследяване на Spireon (има я в много автомобили в САЩ) бъде хакната, тя ще може да изпраща произволни команди до около 15,5 милиона превозни средства. От отключване, до стартиране на двигателя. Може също така да се получи произволно местоположение на колите и в някои случаи може сам да поеме цял автопарк. Същото е възможно и за полицейски коли и линейки, което представлява огромна опасност.

 

2021-06-18_Image_21C0482-007-source

 

Според Сам Къри с най-лоша сигурност са BMW, Mercedes, Ferrari и Kia. При марки като Mercedes, BMW и Ferrari той казва, че е успял да преглежда и редактира големи части от сметките както на собственици, така и на служители на компаниите. За марки като Kia, Honda, Nissan и Hyundai хакването стигна още по-далеч. При тези коли той може да отключи колите, да запали двигателя и да го спре, да локализира автомобила, да включи фаровете и много повече.

Специално за Kia той твърди, че може дори да има дистанционен достъп до 360-градусовата камера и да гледа изображения на колата на живо.
При марките Landrover, Jaguar, Ford и Toyota, Къри и неговият екип успяват да получат много лична информация за собствениците на автомобили, дори личния адрес в някои случаи.

 

2023_Sportage_HEV_Interior

 

Къри хакнал марките автомобили с „добри намерения“, казва той. И иска да изясни на производителите на автомобили, че нещо спешно трябва да се направи по отношение на техните системи за сигурност.

„Не всеки собственик на тези марки трябва да се страхува от хакване, защото не се случва много често в момента, но може да се превърне в голям проблем в бъдеще - казва технологичният експерт Кенет Дий. - Все повече автомобили са „свързани“ помежду си с приложения и с интернет. С помощта на приложение можете да отваряте и затваряте колата си дистанционно, да видите колко е заредена батерията, или колко широко е отворен прозорец. Всичко това е много полезно, но също така буквално отваря вратите на хакерите да се възползват.“

 

2023-Ford-Ranger-Raptor

 

Как може да предотвратите хакване?

- Не използвайте същата парола за вашия автомобил, както за други акаунти. Никога не споделяйте и паролите си.
- Поддържайте софтуера на вашия автомобил актуален. При Tesla актуализациите стават автоматично, при много други марки е най-добре сами да посещавате редовно сервиз.

- За малко по-стари и по-малко сложни модели автомобили можете да помолите вашия търговец на автомобили да изключи свързаните системи.
- Използвайте всички системи за сигурност в колата си, като например допълнителен пин код за стартиране на колата.
- Не оставяйте ключа за колата и смартфона (който е свързан с колата) в близост.

 

lr2023rangeroversport88498629_1200

 

- Продавате колата си? След това се уверете, че сте излезли от всички системи. Ако не, новите собственици могат да използват вашите акаунти. Същото важи и когато сами купувате употребявана кола. Помолете специалист да нулира системата. В противен случай предишният собственик може да проследи къде шофирате.

- Предишният съвет се отнася и за коли под наем. Например, свързването на вашия мобилен телефон с кола под наем може да гарантира, че всичките ви контакти ще бъдат копирани в колата.

 

 

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Ей затова модерните коли вместо да ти дадат свобода всъщност те вкарват в робство. Въпрос на време е някой да създаде хаос или още по лошо - да демонстрира на какво е способен и как може да контролира голяма група коли едновременно.
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Последния Софиянец ( преди 1 година )
    До Лада рулез - не я оставяй отключена щото никой няма да я открадне ( никой не е толкова луд) , но може да влезне в нея и да я ползва по голяма нужда ! Ама много голяма и миризлива нужда
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Поразително е колко много компании все още не прилагат елементарни насоки за сигурност, известни от поне десетилетие. Положението при колите ми напомня на Интернет през 90-те, когато сигурност практически нямаше, а все повече системи и бизнес се вкараха в него. Ще ги оправят, но трябва някой да се опари първо. Сигурността може да е отлична, но трябват знания, желание и инвестиции.
  • #1
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Лада рулез ( преди 1 година )
    Имам си ладичка петичка, дори я оставям отключена от време на време и още не са я хакнали. Ако мога да я закарам в америка сигурно ще я гледат като паметник на култирата, а скоростите които малко заяждат при превключване на 3та ще се озорят и ще я оставят веднага.