IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хакери откриха слабост в защитата на колите на Honda

Произведените след 2012 г. автомобили се оказват лесно уязвими при атака от крадци (ВИДЕО)

Автомобилите на Honda, произведени след 2012 г., са лесно уязвими към хакване на ключа, с който се отваря вратата и се стартира двигателя. Това разкрива група хакери, които са успели за заобиколят защитата на превозните средства на японския производител.


Honda хакери


Методът, който се използва от хакерите, всъщност представлява заобикаляне на защита. Както е известно, крадците използват технология за записване на сигнала между ключа и автомобила. След това той се възпроизвежда, след което автомобилът разпознава собственика си и става лесна плячка на престъпниците.

В Honda обаче взеха мерки и поставиха нова защита, при която кодът непрекъснато се променя. На теория това пречи на някой да запише кода и да го възпроизведе, тъй като всеки пък, когато се използва нов код, той просто заменя стария.

Група хакери, работещи в Star-V Lab, обаче откриха решение. Те твърдят, че колите на Honda, произведени след 2012 г., имат сериозна слабост, която позволява запомнянето на старите кодове в паметта на системата. Така крадецът се нуждае от един от използваните по-рано кодове, за да получи достъп до колана и дори да стартира двигателя.



Един от хакерите с псевдоним Kevin2600 дори публикува в Twitter видео, в което показва как колата може да бъде хакната с фиксиран по-рано код. Той беше подкрепен от „колегата“ си RobDrivesCars, който описа подробно цялата процедура по прихващане на кода и дори предложи на Honda система за актуализация на кодовете с цел избягване на хакерската атака.

В Honda обаче не са притеснени от твърденията на хакерите. Представител на компанията коментира, че твърденията за пропуски в защитата на автомобилите на марката са неоснователни.

„Въпреки че все още нямаме достатъчно информация, за да определим дали тези твърдения са достоверни, ключодържателите в споменатите превозни средства са оборудвани с технология с подвижен код, която не позволява подобна уязвимост. В допълнение, видеоклиповете, предложени като доказателство за липсата на подвижен код, не предоставят достатъчно доказателства в подкрепа на тези твърдения“, коментира представител на японския производител.


0 от 500