IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай изпревари Германия по износ на автомобили

С 3,11 милиона коли през 2022 г. азиатците вече гонят първото място, на което е Япония

Китайските автомобилни производители увеличиха износа си с повече от 54 процента през 2022 г. в сравнение с предходната, а това е достатъчно да издигнат страната на второ място в световен мащаб, информира South China Morning Post.

 

Пристанище с автомобили в Далиан

 

Китайската асоциация на производителите на автомобили съобщава, че държавата е продала зад граница 3,11 милиона автомобила през 2022-а, което е 11,5 процента от общото производство на 27 милиона превозни средства в континентален Китай.

Това е значително повече от Германия - досега втори по големина износител, но вече със „само“ 2,61 милиона автомобили на международните пазари през миналата година, което е увеличение от 10 процента спрямо 2021 г.

 

Китайски автомобил

 

Сега Китай вече преследва лидера Япония, за който обаче резултатите за цялата 2022 г. все още не са налични, но страната е експортирала повече от 3,2 милиона автомобила през първите 11 месеца.

Очакванията за японците обаче са, че са изнесли по-малко превозни средства през миналата година, отколкото през 2021-а, когато са пласирани 3,82 милиона превозни средства на чуждестранни пазари. С бързо нарастващия износ на Китай и намаляващите обеми на Япония, се очаква рокада на върха в близко бъдеще, коментират анализатори пред South China Morning Post.

 

Китайски автомобил-1

 

Китайската инвестиционна банка Citic Securities прогнозира, че страната може да изнесе 5,5 милиона автомобила до 2030 г., като 2,5 млн. от тях ще бъдат електрически. Това ще стане възможно с усилията на страната да пласира своите автомобили на пазарите в Южна Азия, както и в развиващите се страни.

Китай също така поема водеща роля в продажбите на електрически превозни средства, като доставките са нараснали със 120% на годишна база до 679 000 бройки. BYD стана най-големият производител на електромобили през второто тримесечие на 2022 г., изпреварвайки Tesla. Сега компанията продава продукцията си в Норвегия, Сингапур, Бразилия и Индия.

 

2021-BYD-3

 

Китайските компании са взели контрола на вътрешния пазар, където около 200 производители на електромобили държат почти 85 процента от сделките през 2022 г.

 

 

0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Който купува европейска кола (изключвам луксозни такива), лично спонсорира да има нови прескъпи пластмасарници с осакатени двигатели на двойни цени.
  • #2
    8 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    М'чи от тези 3 млн. 1 млн. са Тесла! Новината трябваше да е "Тесла стана най-големият износител".
  • #1
    20 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Германците вече никой не ги брои за живи. Деиндустриализацията на Германия тече в пълна сила. Най-големият им химически концерн Байсеф се премести в Китай. Много други големи фирми също са там или в САЩ вече. Нещата отиват на много зле не само в Германия, но и в цяла Европа с некадърната си политика и угодничество към краварите, които източват континента чрез марионетките си в Брюксел, които никой народ не ги е избирал, а са назначени от кукловодите. Да ви е честита демокрацията и яжте банани.