IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-безопасните автомобили за 2022?

Сред отличниците в рейтинга на Euro NCAP няма европейски модели (ВИДЕО)

Независимата асоциация за оценка на безопасността на превозните средства - Euro NCAP, публикува своя рейтинг по отношение на пътниците и останалите участници в движението през изминалата 2022 г.



Сред отличниците няма превозно средство на европейски автомобилен производител, но има по два модела на американска и китайски марки. За отбелязване също така е факта, че четири от отличените пет коли са изцяло електрически, а една е с хибридно задвижване (PHEV).

Най-безопасен в категорията „Голям семеен автомобил“ е корейският Hyundai Ioniq 6. Електрическата кола е оценена на 97 процента за защита на възрастните пътници, но също така получи „добра“ оценка за защита на децата.

 

hyundai-ioniq-6

 

За децата и пътниците Ioniq 6 осигурява добра защита за всички критични области на тялото както на 6, така и на 10-годишните манекени в тестовете за предно изместване и странична бариера и отбеляза максимални точки в тази част от оценката.

Изминалата 2022-а е рекордна по брой тестове, защото особено в края на годината производителите бързаха да проверят новите си модели по процедурата от 2022 г., защото протоколът ще стане по-строг от 2023-а. Ето защо вместо обичайните 5-7 модела, които Euro NCAP тества всеки месец, за по-малко от 30 дни в края на 2022-а бяха разбити 30 превозни средства.

 

ora-funky-cat

 

В класа „Малък семеен автомобил“ блесна новак на европейския пазар - китайският хечбек ORA Funky Cat.

Победителите в различните категории са избрани според броя на получените точки за защита на възрастни пътници, на деца, на пешеходци, както и за работата на електронните асистенти за подпомагане на водача.

 

tesla-model-s

 

За първи път две Tesla и две коли от Китай попаднаха в окончателния рейтинг.

Американският Tesla Model S е първи в категория „Executive Car“. Лифтбекът получи високи оценки за защита на възрастни пътници и работа на помощни системи.

 

tesla-model-y

 

Tesla Model Y постигна същия резултат, но вече в сегмента „Малък офроудър“, като и в двата модела работата на електрониката е оценена на 98 процента.

Plug-in-хибридът WEY Coffee 01 е победител в категорията „Голям офроудър“. Според оценките е отлично оборудван и представящ се добре във всички категории. От Euro NCAP отбелязват, че втори с много близка оценка е Lexus RX и заслужава да бъде споменат.

 

wey-coffee-01

 

Михил ван Ратинген, генерален секретар на Euro NCAP, заявява: „Изминалата 2022-а беше една от най-натоварените години на Euro NCAP досега и видяхме много нови производители на автомобили и нови технологии. Ясно е, че добрата оценка на Euro NCAP се разглежда от производителите на автомобили като критична за успеха в Европа. Това може да означава само по-добро оборудване за безопасност и по-безопасни автомобили за всички европейски потребители.“

 

 

0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 1 година )
    Еййй ... да ти го нарисуват - пак няма да го разбереш. Китайски автомобил ли караш? Ако не - какво чакаш, бягай за някой Х(К)авал, покарай го известен период от време и пак ще си говорим. А ако нямаш кеш - поне погледай видеа из YouTube, където разглобяват китайски "автомобили", за да покажат колко "добре" са направени. Една (Неу)Дачия е по-читава от китайските ***.
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    IM-DrtiйУАЙТBoY ( преди 1 година )
    Отварям най-новите и актуални новини в света на водещите премиум-люкс машини и кво виждат очите ми там, цитирам буквално: Изпълнителният директор и най-Гросс-ШЕФ на епи-кYрейската авто-група ХЮНДАЙ+КИА+GENESiS MOTORS Co. - ЧУНГ-Ю-СУН е избран и посочен за най-значимата и показваща водещите авто-тенденции личност, както и бира се - последния АКТУАЛЕН тренд в този така важен промишлен и бизнес-отрасъл през изминалата 2i22-ра. 1 особено важен ФАКТ, който говори сам за себе си...
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    продължавам само с европейските :Volkswagen golf, citroen c5, opel combo, citroen berlingo, peugeot rifter, alfa romeo tonale, cupra born, Mercedes t-class, BMW i4, Mercedes Citan и това е само половин година назад. Да виждаш някой от тях в челото на класацията? Защо там има два китаеца два американеца и един кореец, но нито един европеец от която и да е държава? Нали китайците правят ***? Погледни и рейтингите на останалите китайци? Дали са по-опасни от една dacia например?
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Ти за толкова наивни или направо глупави ни имаш? По тази логика какво правят в класацията Тесла модел s и Тесла модел y?Толкова ли ти е трудно да кликнеш върху заглавието на видеото в статията за да ти го отвори в youtube и оттам да погледнеш останалите видео клипове в канала? Само за последните месеци: skoda octavia, mercedes gls, volkswagen ID bus, Volkswagen amarok, peugeot 408, volkswagen touran, smart, Renault austral, DS9, Mercedes EQE, BMW X1, BMW 2, Seat Ibiza, arona, volkswagen go ...
  • #9
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Най- безопасният автомобил ще го различите по една трилъча звезда отпред! Всичко останало е реплика!
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 1 година )
    Едно си баба знае, едно си баба бае. Моделите се тестват, когато се пускат на пазара. Без EURO NCAP не можеш да продаваш в Европейският съюз. Съответно моделите за които говоря са тествани, когато са пускани на пазара - което е преди няколко години. Когато излязат новите модели (което се очаква да е до година-две), тогава и те ще се тестват и ще се види какво ще покажат. Към момента теста на Passat B8 е от 2014-та, когато излезе B9, тогава и него ще го тестват. Капиш?
  • #7
    0 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    кой нормален при покупка на автомобил го интересува какво се случва ако попадне в птп все едно когато купуваш недвижими имот преди това брокера да го тества срещу снаряди или автоматично оръжие луда работа
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    А ти не вярваш ли на тази агенция? Смяташ ли че никоя от изброените марки или дори модели не са тествани през 2022 година и не са показали по лоши резултати от китайците японците и корейците които са заели челните места във всяка една категория? А мен ме кефят ето такива като тебе, на които им показват ясни цифри и факти които са неоспорими и са дадени от един единствен източник, който на всичко отгоре е европейски, но ти не вярваш. Но вярваш в дядо коледа и "някой ден" Отминаха тези времена.
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 1 година )
    Ей такива дето си вярват много ме кефят :D Нямало две мнения - ти ли ще спреш хората да имат различно мнение? Чакай да излязат новите поколения на A4/A6/А8, 3-ката и 5-цата, C, E и S класата, новият Пасат и тогава пак ще си говорим. Разнинето му Пежа, Ситроени, Фиати и т.н. не ги броим.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    А защо мислиш че цяла година не са тества ли нито един европейски производител, след като в статията ясно пише, че само за декември месец са тествали 30 автомобила. И не забравяй че това е европейската агенция и това са краш тестове за европейския пазар. Тоест дойдоха чужденците и ги биха на собствена територия. А краш тестовете са си краш тестове и няма много база за мърдане. Абсолютно безпрекословно китайските марки са се справили по-добре и в това две мнения няма!