IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo: Занапред колите ще имат по-дълъг живот

Шведите ще предлагат почти всички функции в автомобила срещу платен абонамент

С настъпването на ерата на платените дигитални услуги колите ще трябва да имат по-дълъг живот, за да могат да носят приходи на производителите си, обясни един от шефовете на Volvo след изложението CES в Лас Вегас. Там шведската марка на Geely обяви партньорство с производителя на чипове Qualcomm. Volvo ще използва технологията Qualcomm Digital Cockpit, подкрепена от мощен чип, за да предлага най-различни услуги срещу абонамент в новото си електрическо EX90.
     
         
Volvo EX90
    
        
"Колите ще трябва да издържат по-дълго, и по-голяма част от стойността им ще се пада на софтуера, така че трябва да открием нови бизнес модели", заяви Мартин Кристенсон, продуктов шеф в шведската компания. "Естествено, това включва и абонаменти за някои от функциите в автомобила". Става въпрос за неща като аудио съдържание - музика и подкасти, навигация и други дигитални услуги, уточни Кристенсон.
     
      
Volvo EX90
   
    
Според него изцяло електрическият кросоувър EX90 е първият "софтуерно дефиниран" модел на компанията, в който могат да се добавят нови функции с течение на времето. Автомобилът е разработен така, че да позволява лесен ъпдейт не само на софтуера, но и на хардуера при нужда. Eдинствено за системите за безопасност Volvo обещава напълно безплатни актуализации. Това обаче не се отнася до автопилотите от ниво 3 и нагоре.

В сърцето на EX90 е мощният процесор Snapdragon SA8155. Колата ползва операционна система Android и пълен пакет дигитални услуги от Google.

  
  

 

0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Баце ( преди 1 година )
    Може пък да не искам да ползвам услугите на Гугъл. В такъв случай всичката електроника става безполезна ли?
  • #18
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    *** е, че мозъците на европейците са абсолютно изгладени и за тях анимациите и абонаментите са най-якото нещо на света. И китайците вместо да влязат с евтини коли с кормило и спирачки, ръгат същите безсмислени екстри, щото иначе няма на кого да продават.
  • #17
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Густавсон ( преди 1 година )
    Щели да стават по-скъпи колите...хахаа...е не бе, ще стават по-евтини и ще ви дигат заплатите! То не стига,че всеки *** вече кара някакво дърто Ауди или БМВ, че и оплаквания...
  • #16
    18 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма никакъв смисъл от всички тия глупости! Тия екрани и почти всичките съвременни "екстри" спокойно могат да ги махнат. Няма да липсват на никой. Колите трябва да се направят аналогови и механични. Както бяха преди 25 години. Това не има пречи да са електрическо задвижване. Но всички тия глупости със екраните, асистентите и абонаментите ми идват в повече. Това радари, круизи, една камара глупосто. Само пречат и оскъпяват. Дори неща като ABS и ESP са напълно ненужни.
  • #15
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Отг: до #9 ( преди 1 година )
    Нито една от тези опции нямам. Нямам 100 000 лева за модерно и читаво EV. И да ги имах, нямам възможност да зареждам вкъщи. Живея във Варна и е немислимо да разчитам на обществени зарядни, а и при тия цени на тока е безсмислено. Таа те така, искам EV, но за сега ДВГ и бензиностанцията е единствената опция.
  • #14
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    Колите отдавна имат дълъг живот!Особено в България! Живеят по 30-40 години и на 1 200 000 реални километра!!! Още малко като вдигнете цените и нова неудачия стигне цената на нова Е класа от преди 10 години, всеки ще си кара колата по 20 години и живота и ще е дълъг, нема как!!!!!
  • #13
    5 rate up comment 12 rate down comment
    Striker ( преди 1 година )
    Тая китайска марка, не мерсаж. Достатъчно ни беше с ковида, друго от там - не.
  • #12
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Бензин, пропан, метан, спирт, дизел, олио малко ли опции са?
  • #11
    7 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    по далече от тези китайски мошеници
  • #10
    8 rate up comment 7 rate down comment
    До 9 ( преди 1 година )
    Зависи от гледната точка. Още днес с електромобил може да ти е или по-евтино или по-скъпо, защото имаш право на избор.Можеш да заредиш на левче за киловатчас на бърза зарядна станция, можеш да заредиш и за 14 стотинки за киловатчас на нощна, а също така ако имаш тесла можеш да заредиш и напълно безплатно на бързите им зарядни станции. Можеш да си инсталираш фотоволтаици и да зареждаш от тях като пече слънце, можеш да зареждаш и от бензинов или дизелов генератор. А ти какви опции имаш?