IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Наследникът на XC90 ще бъде „най-безопасният“ автомобил на Volvo

Бъдещото EX90 получава система от лидари и автопилот от трето ниво

Шведският производител Volvo обяви, че на 9 ноември ще представи изцяло електрически си автомобил EX90, който ще заеме мястото на XC90 в гамата на марката. Новият модел стандартно ще бъде оборудван с лидар и ще бъде най-безопасният автомобил в историята на марката.


Volvo Recharge Concept


Според представители на Volvo, новите технологии в електромобила ще позволят намаляване на сериозни пътно-транспортни произшествия с около 20%. Като цяло самата вероятно за попадане на EX90 дори в малък инцидент на пътя ще бъде намалена с 9%.

Бордовата електроника на бъдещото EX90 ще получава данни от набор от сензори. В допълнение към лидара Luminar, комплексът от системи за безопасност ще включва осем камери, пет радара и 16 ултразвукови сензора. Активният далекомер ще отговаря за изграждането на подробна карта на района в реално време. Неговата точност е толкова висока, че от разстояние от 250 метра можете да определите позата на човек, а от 120 метра през нощта можете да „видите“ гума на пътя.

Електронната система ще се движи и за водача, като инженерите на Volvo са я „научили“ да следи очите на човек и да определя кога той е разсеян, уморен или скоро ще заспи. След като открие несъответствия в моделите на поведение, системата първо ще включи предупредителни сигнали. Техният обем ще се увеличи, когато се приближат до определена критична точка. Ако шофьорът не реагира по никакъв начин, колата ще спре и ще се свърже със службите за спешна помощ.

Освен това, EX90 вероятно ще получи автопилот от трето ниво на автономност по скалата на SAE. Това означава, че в някои случаи водачът няма да има нужда да държи ръцете си на волана и дори да гледа пътя. Системата ще работи само на някои магистрали по света, но нейните създатели обещават да разширят географията с пускането на нови актуализации.


0 от 500