IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първа държава сменя всички мотоциклети безплатно с електрически

Няма да познаете кой президент обеща на народа този революционен ход

Най-амбициозната и мащабна програма досега в една страна, предназначена да замени всички мотоциклети, задвижвани от двигатели с вътрешно горене с електрически и то безплатно, обяви президентът на Уганда - Йовери Кагута Мусевени. Той е начело на африканската държава от 29 януари 1986 г., а на последните избори преди 3 години спечели нов мандат с 58,64% от вота на избирателите. Смелия ход държавният глава обяви в новогодишното си обръщение, информира Electrek.

 

Уганда матоциклети-3

 

Мотоциклетите са изключително популярни и важни за транспорта както в Уганда, така и в много други африкански страни. Според Мусевени правителството ще предостави електрически мотоциклети като замяна за всички угандийци, които в момента карат мотоциклети с ICE. Това ще стане не с пари от държавата, а с финансиране от инвеститори. Те от своя страна ще си възвърнат капитала, като получат лицензи за работа със станции за зареждане и смяна на батерии.

Електрическите мотоциклети са произвеждани в страната модели, които обикновено се продават на дребно за около 5 милиона угандийски шилинга (приблизително 1350 щатски долара). Двуколесните превозни средства се използват масово като таксита, в Уганда тази услуга е особено разпространена.

 

Уганда матоциклети-1

 

Много африкански нации имат планове да електрифицират своите големи мотоциклетни паркове, но съобщението от Уганда бележи най-голямата програма. Мотоциклетите са проектирани за градска експлоатация и по този начин нямат много голям пробег. Едно зареждане е в състояние да осигури около 70 км обхват.

В допълнение към очевидните ползи за околната среда, електрическите мотоциклети вероятно ще помогнат на бизнеса с по-ниски оперативни разходи. Тези машини са с 60% по-евтини за работа от сегашните, защото не харчат гориво, обяви министърът на науката и технологиите на Уганда - д-р Моника Мусенеро.

 

 

Уганда матоциклети-2

 

Зареждането на мотоциклетите ще отнема много малко време. Те нямат много компоненти за обслужване и операторът ще получава много повече печалба. А също така са местно производство, което е добре за мерките за безопасност. Например, ако бъде откраднат мотоциклет, веднага ще бъде докладван и изваден от системата за зареждане.

Най-скъпият компонент на електрическия мотоциклет е батерията и затова собственикът не трябва да притежава батерията. Той ще я вземе на лизинг. Когато се изчерпи, водачът ще отиде до следващата станция за зареждане, за да я смени за малко пари. Мотоциклетите разчитат на мрежа от станции за зареждане и смяна на батерии. Компании като Zembo вече управляват над дузина такива в столицата на страната Кампала.

 

Уганда матоциклети

 

Мусевени добави, че други електрически превозни средства също ще получат стимули за насърчаване на бързата електрификация, като добави, че се работи по планове за преминаване към електрически автобуси, леки автомобили, микробуси и пикапи.

 

 

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    marinovator ( преди 1 година )
    Антони, защо не си направи труда да замениш абревиатурата ICE с ДВГ, или не успя да го разгадаеш това от статията на electrek?
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хората поне имат мечта да направят нещо. Ние нямаме, но пък веднага им намерихме кусури.
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Нане ( преди 1 година )
    то това хубаво ама с какъв ток ще се зареждат тия моторчета като в Уганда тока е кът даже за президента?
  • #7
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Сребролюб Мангизлиев ( преди 1 година )
    Това в България не може да се случи. Българският рокер иска да реве и трещи с много децибели и да тормози с шума си няколко хиляди души...
  • #6
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Местно производство, хахаха срам ме е че даже тези ще ни отнесат с 200
  • #5
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    тоя е типичен комунист. Обещава, а после ще търси някой за виновен че нищо не е станало.
  • #4
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това се води държава от 3тия свят. Сметнете на кой свят се намира Абсурдистан. Няма да можете защото до толкова никой още не е броил! Браво на Уганда и среден пръст за нашето правителство + още 240 на всеки по отделно да му го набутам отзад
  • #3
    15 rate up comment 5 rate down comment
    vute ( преди 1 година )
    И Африканците ще ни задминат вече.Поне се опитват да направят нещо.А ние едно правителство не можем да скалъпим.
  • #2
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Тая новина е миро за електропитеци... обаче 45% от населението в Уганда няма достъп до електричество, а близо 80% от потребяваната енергия е твърдо гориво - дърва. От ел освен дивотии друго не произлиза ;)
  • #1
    22 rate up comment 4 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 1 година )
    Как ще ги стигнем.....угандийците!....Толкова не се намери един бизнесмен да възроди мотоиндустрията у нас....