IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Литиево-йонните батерии поскъпват за първи път от 2010 г.

Как ще се отрази това на електрическите автомобили, засега не е ясно

Литиево-йонните батерии поскъпват за първи път от 2010 г.

Нарастващите цени на суровините и компонентите на батериите и растящата инфлация доведоха до първото по рода си увеличение на цените на литиево-йонните батерии, откакто BloombergNEF (BNEF) следи пазара от 2010 г. След повече от десетилетие на спадове, сега цените са се увеличили със 7 процента спрямо миналата година до $151 за кВт/ч, като се очаква да останат на подобни нива през 2023-а.

 

Батерии-1

 

На регионална основа цените са най-ниски в Китай - $127 за кВт/ч. В САЩ и Европа са съответно с 24% и 33% по-високи. По-високите цени отразяват относителната незрялост на тези пазари, по-високите производствени разходи, разнообразната гама от приложения и внос на батерии. Как ще се отрази повишението на цените на батериите върху електрическите автомобили, засега няма ясна прогноза.

Цените можеха да се повишат допълнително през 2022 г., ако не беше по-широкото приемане на евтината катодна химия, известна като LFP, и продължаващото намаляване на скъпия кобалт в катодите на базата на никел. Средно LFP клетките бяха с 20% по-евтини от литиево-никел-манганово-кобалтовите клетки през 2022 г. Въпреки това дори евтини химикали като LFP, които са особено изложени на цените на литиевия карбонат, усетиха удара от нарастващите разходи през цялата верига за доставки. Цените на LFP батериите се повишиха с 27% през 2022 г. в сравнение с 2021 г.

 

Батерии

 

BNEF очаква цените на батериите да започнат да падат отново през 2024 г., когато за цените на лития се прогнозира понижение. Проучването на BNEF смята, че средните цени на пакетите трябва да паднат под $100 за кВт/ч до 2026 г. Същевременно въпреки повишението на цените, търсенето на батерии все още достига нови рекорди всяка година.

Продължаващите инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, подобренията на производствения процес и разширяване на капацитета по веригата на доставки ще помогнат за подобряване на технологията за батерии и намаляване на разходите през следващото десетилетие. BloombergNEF очаква технологии от следващо поколение, като силициеви и литиево-метални аноди, електролити в твърдо състояние и нови катодни материали и процеси за производство на клетки, да играят важна роля за осигуряване на по-нататъшно намаляване на цените.

 

 

0 от 500
  • #1
    8 rate up comment 8 rate down comment
    Ото ( преди 1 година )
    Токът поскъпна! Батериите поскъпнаха! За синя зона в скоро време също ще се плаща, както и данък, е как да си купи човек от "великите" електрически коли?