IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първа държава готви забрани за електрически автомобили

Швейцария въвежда ограничения заради очакваната криза с тока

Властите в Швейцария са сериозни притеснени от прекъсване на тока през зимата и подготвя радикални мерки за икономии в случай на недостиг. Те включват забрани за шофиране на електрически автомобили. Подобни ограничение може да има и в Германия, където те ще засегнат основно зареждането на този тип превозни средства, съобщава Focus.de.


електромобили


Благодарение на хидроенергията, Швейцария разполага с едно от най-екологичните доставки на електроенергия в Европа. Но сега алпийската държава се страхува от спирането на тока. През зимата страната внася големи количества електроенергия, като за 2021 г. това са 5,7 милиарда киловатчаса, които идват основно от Франция и Германия.

С други думи, без френските атомни електроцентрали или германския излишък от вятърна енергия, светлините в Швейцария вероятно ще угаснат. Заради многото повреди в атомните централи във Франция в последно време, както и несигурните доставки от Германия заради слабия добив на енергия от слънцето и вятъра, а също така и липсата на, швейцарските власти предупреждават за риск от спиране на ток през зимата.

Плановете за спестяване на електроенергия в страната включват редица мерки, в това число забрани за шофиране на електронни автомобили. Те може да бъдат предприети на 4 етапа в случай на енергиен недостиг. Например, има спецификации, според които пералните машини могат да работят при максимум 40 градуса по Целзий. Хладилниците не трябва да се охлаждат под 6 градуса. Всичко, което служи само за комфорт - като сауни и парни бани, може да се използва само в ограничена степен в домовете.


електромобили


В допълнение към обширните правила за експлоатация на електрически уреди в търговския и частния сектор, забраненият списък включва и пикантни ограничения върху движението на автомобили. От една страна, ограничението на скоростта по швейцарските магистрали ще бъде намалено от 120 км/ч на 100 км/ч. На водачите на електрически автомобили пък ще им бъде забранено да шофират, ако има липса на електричество.

„Личното използване на електрически автомобили е разрешено само за абсолютно необходими пътувания (напр. професионална практика, пазаруване, посещения при лекар, посещение на религиозни събития, присъствие на съдебни срещи)“, се казва в проекта от приети мерки.

Според различни съобщения в медиите, това би засегнало около 110 000 шофьори в Швейцария - и разбира се би било абсолютно фатално за ускореното развитие на електронната мобилност в Швейцария - кой би си купил електрическа кола, ако трябва да се съобразява с факта, че не му е позволено да го кара по всяко време, особено през зимата?

В същото обаче едва 0,4% от новите автомобили в Швейцария са изцяло електрически, сочи статистиката от продажбите за 2021 г. Повече от тях се зареждат в домашните гаражи на техните собственици, като те черпят значително повече електричество от специални стенни кутии. Тяхната мощност на зареждане е 3,4, 7,4, 11 или максимум 22 киловата.


0 от 500
  • #11
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Турбо ( преди 1 година )
    Ще пратим тесльо да продава ток на швейцарците от Теслата и навеса с фотоволтаици.
  • #10
    17 rate up comment 9 rate down comment
    бачо Кольо ( преди 1 година )
    Дет се вика-още преди да изгреят електричките и ще залезят!
  • #9
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Шофьор ( преди 1 година )
    Швейцарците да се преместят да живеят в ОАЕ или Катар през зимата за да спестят ел.енергията в собствената си страна. Но ,да не забравят да потребяват швейцарски стоки , че икономиката им ше закъса.
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Дедо ( преди 1 година )
    До бруталния - не "сте", а "сме", моля ;-)
  • #7
    13 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    къде е сега ония специалист с панлите за 1000лв да се обяснява, каква благодат било. Това е действителността, няма толкова мощности за захранване на домакинства, индустрия и коли с енергия.
  • #6
    15 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И сега пушекофилите ще се изпълнят с радост , даже ще прелеят . Колелото се е завъртяла и връщане няма , но допотопните още си мислят , че нищо няма да измести коня , и каруцата :)
  • #5
    22 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тъй, тъй! Скоро някои ще се събудят, но преди това ще са се набълбукали с едни кинти! Логиката следва своя ход! Както съм писал и преди, електрокарите са един преход към нови технологии. Какви ще бъдат те, ще видим до 20-30 години!? За сега ще си караме на фосили.
  • #4
    28 rate up comment 12 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Честито на електроджендърите.
  • #3
    16 rate up comment 16 rate down comment
    Вин ( преди 1 година )
    Манипулативно заглавие! Със същите "доводи", може да се пише, че се забраняват хладилници, сауни, джакузита и др. електроуреди, понеже ПРИ НУЖДА им ограничават ползването! През 90-те у нас, забранени ли бяха колите с ДВГ, когато нямаше гориво по бензиностанциите и хората спяха на опашката?!
  • #2
    22 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А когато се отнесе това не за 110 000, а за 1.1 млн., или 10 млн., какво става?