IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Швеция спря бонуса за покупка на електромобил

Властите смятат, че е постигнат паритет в цените на автомобили с ДВГ и на ток

Шведското правителство прекратява обществените стимули за закупуване на електрически или хибридни автомобили, като мярката влиза в сила от 11 ноември. Официална причина е, че електрическите автомобили сега струват колкото бензиновите и поради постигнатия ценови паритет не оправдава отпускането на средства.


електромобили


Екологичният бонус върху автомобилите беше въведен в Швеция на 1 юли 2018 г. и веднага доказа своята ефективност, като доведе до постепенно увеличаване на продажбите на електрически или хибридни автомобили в скандинавската страна. Досега мярката засягаше автомобили с емисии под 60 г/км CO2. За изцяло електрически превозни средства субсидията възлиза на 50 000 крони (около 4600 евро), а за хибридни превозни средства с електрическо захранване - до 10 000 крони (920 евро).

В Швеция екологичният бонус означава, че клиент купува електрически или хибриден автомобил на пълната му цена и след около 6 месеца получава парите от бонуса обратно. Това обаче мече отпада и някои шофьори изразиха загриженост, че няма да могат да си вземат парите, тъй като са си купили електрифициран автомобил преди по-малко от 6 месеца.

Властите успокоиха всички, като обявиха, че всички бонуси ще бъдат изплатени. Нещо повече – субсидиите ще се върнат от 1 февруари, като този път те ще важат за превозни средства, отделящи по-малко от 30 г/км CO2. Няма да има и промени за санкции за автомобилите с по-високи вредни емисии.

Швеция е една от европейските страни, където се продават повече електрически автомобили, отколкото на целия Стар континент. Ще бъде интересно да видим въздействието на тази мярка върху регистрациите през следващите месеци.


0 от 500
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    А, не се притеснявай за тока. Както държавите, така и фирмите, а и най-обикновените граждани винаги ще имат избор дали да си купят тока, кога да си го купят като е най-евтин, и дали да си го произведат от безплатната слънчева или безплатната вятърна енергия, която може да не е постоянна, но пък идва редовно и неотменимо. А електромобилите имат нужда от зареждане средно по веднъж на 10 дена и все един ден в седмицата ще има ниска цена на тока или ще пекне слънце или ще духне вятър
  • #4
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    шминтирита и дизеляка пак са тук и бълват пушек.
  • #3
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Скоро ще започнат пак да реват за субсидии електрофилските облхченяци, че започват да падат продажбите на миксери.
  • #2
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    ще дойде и още по-така - не само липса на субсидия ами и висока цена на тока ;) но тогава вече няма да имаме избор..
  • #1
    8 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мачът отдавна е свирен и губещи ще са само държавите бензиностанции