IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Челен краш-тест – японски срещу китайски миниван

Кой от конкурентите - Toyota Alphard и Voyah Dreamer, се оказва по-здрав? (ВИДЕО)

В последно време китайските марки активно навлизат на пазара на миниванове, конкурирайки се с други компании. За целта местните производители пускат все повече модели от този клас, като не се притесняват да ги сравняват с тези от чужбина, в това число и от Япония.


 Toyota Alphard и Voyah Dreamer


Интернет-порталът Chinese Automobiles организира едно такова сравнение, като проведе доста необичаен краш-тест. В него беше проверена здравината на два от директните конкуренти - японския Toyota Alphard и китайския Voyah Dreamer, които бяха ударени един в друг със скорост от 66 км/ч.

За изпитанието бяха избрани най-простите версии на машините. Интересното е, че те се различават значително в цената. Voyah Dreamer струва 369 000 юана (49 670 евро), докато Toyota Alphard е близо 3 пъти по-скъпа – 1 милион юана (134 630 евро).



След сблъсъка могат да се направят редица изводи. Първият е, че Toyota Alphard не е активирала алармата за опасност от удар, докато миниванът от Китай не е имал проблеми с това. Също така задните врати на японския модел бяха блокирани, докато от китайския миниван можеше да се излезе.

Voyah се представя по-добре и по отношение на защитата зад А-колоната на каросерията, където няма сериозни повреди. Неговият шофьор (в случая манекен) е с наранявания по гърците, същото се отнася и за пътника на втория ред. За возещите се в модела на Toyota последствия са по-сериозни – шофьорът е с тежка травма на главата. Пътникът на задния ред е с наранявания на главата и гърдите.


 Toyota Alphard и Voyah Dreamer


Изводът, който може да се направи е, че китайският Voyah Dreamer в случай на челен сблъсък е много по-здрав от Toyota Alphard. Това се дължи на по-голямата маса на автомобила, както и на конструкцията на купето - китайската стомана е по-дебела и твърдостта е по-висока.


0 от 500
  • #2
    34 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Краш тестове се правят от независими организации, които нямат изгода да манипулират резултатите. В случая имаме силно заинтересована страна, която се опитва да покаже продукта си в най-добра светлина. При тези условия е малко трудно да се повярва на крайният резултат.
  • #1
    32 rate up comment 20 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Китайци правят "безпристрастно" сравнение между тяхно менте и японски оригинал, от който са крали. До тук нищо необичайно. Странното е, че някаква българска писарушка вярва на това и го тиражира. Купете си китайска кошница, евтини са, а щом вярвате, че са са по-добри... :D :D :D