IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тоталната електрификация на автомобилите е невъзможна

Заключението е на испанска бизнес-асоциация за развитие на електрическата мобилност

Голямата цел, поставена от европейските институции, за пълна трансформация към електрически превозни средства е невъзможна, заяви Артуро Перес де Лусия, генерален директор на испанската Бизнес асоциацията за развитие и насърчаване на електрическата мобилност (AЕDIVE), съобщава Аutopista. Неговите думи се отнасят за Испания, но те на практика важат и за много други държави от ЕС.

 

los-puntos-de-carga-para-coches-electricos-cada-100-km-la-ocu-avisa-del-problema-de-espana

 

„Днес е невъзможно да се предприеме тотална трансформация на испанския автомобилен парк към електрически превозни средства. Иска ми се да не е така, но реалистично погледнато, имаме още дълъг път да извървим“, смята Перес де Лусия.

В анализа, извършен от AЕDIVE, се подчертават някои ключови аспекти, като необходимостта от специално данъчно облагане, които оказват влияние върху цените на електрическите превозни средства, както и липсата на предлагане в ключови сегменти. От AЕDIVE се фокусират и върху инфраструктурата на презареждане на обществени места, за които е необходимо да се „съборят административните бариери“, които все още съществуват.

 

kona-electric-exterior-24_1_1000x575

 

Проучване на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA) показва, че Испания е на дъното в Европа по брой точки за зареждане на електромобили - само 1,6 обществени зарядни устройства на 100 км. В европейската класация, по данни на ACEA, шест държави от ЕС нямат нито една точка за зареждане на 100 км път (Латвия, Полша, Естония, Кипър, Гърция и Литва). 17 държави имат по-малко от пет точки за зареждане, включително Испания, а само пет имат повече от 10 зарядни устройства на 100 км пътища. В този списък България е с едва около 2 зарядни станции на 100 км, което е сходно с Испания.

Перес де Лусия допълва анализира на глобалната ситуация в сектора: „Липсва координация между публичните администрации, за да вървят всички в една посока. Липсва гъвкавост, така че индустриалните цели в страна като нашата да се постигат и парите от Европа да се получават“.

 

0 от 500
  • #8
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Експертът е започнал изречението с "Днес". Днес преходът е невъзможен. Не след 5 г. или 10 г. Тия неща не стават изведнъж така или иначе. Всеки ден електропреносните мрежи се развиват, източниците на електроенергия еволюират, законодателство се адаптира.
  • #7
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Е то никой не говори за тотална електризация, дори и през 2035-та няма да забранят да се карат двг автомобили. Безсмислено е това заключение.
  • #6
    7 rate up comment 7 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    А същевременно 3Д телевизорите щяха да станат новото "нормално". Както и дирижаблите преди 100 години. Много е лесно да гледаш назад и да казваш, мале тия колко са били *** та не са видяли кое е по-хубавото, по-доброто и най-вече "по-вярното". Но, историята на техниката е пълна със слепи разклонения, която са щяли да променят света, но не са го направили. И те са безброй повече от оцелелите решения. Затова не бързай да бъдеш "по-умен" от всички останали.
  • #5
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    5-ти, извади си глвата от контакта, не ти помага. ЕС си оставиха вратичка 2026 да преразгледат решението. Съвсем отделна тема е, до тогава предстоят и избори за ЕС.Има и други фактори, но трябва малко повече да се следят нещата, а не да се гледа къде е зарядната станция.
  • #4
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Последния Софиянец ( преди 1 година )
    Тепърва ще излизат подобни псевдоистини . Петролната мафия няма да се даде лесно . А джамбазката и крадците на коли също ще останат гладни , когато електричките навлязат масово
  • #3
    12 rate up comment 8 rate down comment
    q ( преди 1 година )
    Това да имаш телефон в джоба си дето е и телевизор и грамофон и радиоприемник и компютър, фотоапарат и видеокамера, диктофон и фенер - това само в главата *** някой откачен *** може да се роди. Това е невъзможно бе хора. Невъзможно - чувате ли? На всичкото отгоре глупаците твърдяли, че всеки ще има такова персонално устройство - лично, само за него.
  • #2
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    а добро утро. И без да се харчат едни хиляди за "проучвания", анализи и подобни е напълно ясно и видимо това. Може би, накога, в необозримото бъдеще, но не и сега,днес, утре.
  • #1
    7 rate up comment 7 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Хах! В момента тече изложба на всички TESLA продукти в Peterson Automotive Museum (коли, камиони, машини, хуманоиди роботи, батерии, огнехвъргачки, скафандри и т.н., и т.н) и са прожектирани подобни тъпu статии от миналото на още по тъпu "анализатори и експерти" :D А "журналист" значи човек, който трябва да обяснява на другите нещо, което сам не разбира.