IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Drako Dragon e най-бързият и най-мощен кросоувър в света

Електрическа кола с 2028 конски сили ще излезе на пазара през 2026 година (ВИДЕО)

Американската компания Drako Motors представи електрическия кросоувър Dragon с 2028 к.с., който ще струва 290 000 долара. Той получава италиански дизайн, задвижване с 4 електромотора и бордова електроника с централизирана архитектура. Drako Dragon ускорява от 0 до 97 км/ч за 1,89 секунди. Максималната скорост е повече от 320 км/ч.


Drako Dragon


Кросоувърът Drako Dragon издига надпреварата в мощността до нови висоти. Електрическият автомобил официално се превърна в най-бързия, най-мощния и бърз представител на Hyper-Luxury SUV-сегмента в цялата му история. По отношение на мощността той надмина дори малката японска хиперкола Aspark Owl и в същото време принуди всички производители на луксозни офроуд автомобили да се притеснят.

Значителна роля за това изигра цената - 290 000 долара. Тази сума включва италиански дизайн, американско сглобяване и двигател Quad Motor. Квартетът електрически двигатели произвежда 2028 к.с., ускорявайки Dragon до 60 мили в час (97 км/ч) за 1,9 секунди. Електрическа кола прелита четвърт миля точно за 9 секунди, а максималната скорост надхвърля 320 км/ч. И тъй като обикновените спирачки не могат да се справят с тези скорости, карбон-керамичните устройства имат 10-бутални апарати отпред и шест-бутални апарати отзад.


Drako Dragon


Шасито на кросоувъра е изцяло от въглеродни влакна. Двойно по-твърдо и по-леко, то компенсира теглото на тяговата батерия, осигурявайки пробег от 676 км. Външните панели са направени от биокомпозит, така че собственото тегло на Dragon не надвишава 2254 кг.

За външния вид на електрическата кола отговаря Лови Вермеерш, който преди това е работил в Pininfarina. Благодарение на него кросоувърът ще получи врати тип „крила на чайка“, функционални въздуховоди в предните и задните калници и LED-прожектори на покрива.


Drako Dragon


Ориентираният към водача интериор в Drako Motors се нарича революционен. На предния панел има разпръснати екрани (централният диагонал е 17,1 инча), но няма физически бутони нито на централната конзола, нито на тунела. Всички те са преместени на волана - тук е и управлението на вратите, на осветлението, а също така два петпосочни джойстика и два програмируеми въртящи се превключвателя.

Dragon ще се предлага с панорамен покрив, персонализирано осветление, предни седалки от въглеродни влакна и система за забавление на задните седалки. Мултимедийната част на кросоувъра работи на собствена платформа Drako DriveOS. Същият компютър управлява зареждането, термичното управление на батерията, електроцентралата и цялата спомагателна електроника, свързана с USB-шината.



Централизираната архитектура се е отървала от част от окабеляването, ката така са намалени закъсненията на сигнала до наносекунди и е увеличена общата скорост на работа на бордовите системи. Drako DriveOS дори има вградена защита срещу кибер-заплахи и, разбира се, актуализации по въздуха.

Drako Dragon поддържа и мощност на зареждане до 500 киловата, оборудван е с 23-цолови колела и адаптивно окачване, което може да се фиксира на височина в три позиции. Пътният просвет в стандартния режим Tarmac е 163 мм, в Cruise - 213. Максималните 315 мм са достъпни в режим Overland. В комбинация с всичко това има четири двигателя, които позволяват на Dragon да се чувства уверен не само на обикновени пътища, но и извън пътя.


Още снимки на хиперкросоувъра - вижте в галерията:


Поръчките за Drako Dragon вече се приемат. За стандартния кросоувър предплатата е 500 долара, а за един от 99-те First Edition – 5000 долара. Производството ще започне едва през 2026 г., а според плана Drako Motors ще произвежда 5000 електрически автомобила годишно.


0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    3 фазния ( преди 1 година )
    Кви знаци, бе градски! Къде виде знаци в БГ? Тури лепенка на "окото" и не се плаши като девойка. Как ще се представи на писта ли? Видеото ти се казва "Tesla Plaid BEATS Porsche 911 GT2 RS, McLaren Senna & McLaren P1 at WeatherTech Raceway Laguna Seca" - начи пръска им шортите още на първото кръгче и после всички вкупом си ходят вкъщи на шпагат. Приятно гледане, Разбирачев.
  • #4
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    Какви размествания ще направи бе селски!!! Вече въведоха задължително четене на знаците от новите автомобили, скоро ще въведът задължително автоматично спазване на знаците от новите автомобили!!! Като ти блъснат ограничение 30-40 в града и 120 на магистралата, за чий чееп ти е кола с 2000 коня, която сама те ограничава да ги ползваш!!! Много ми е интерсно 2,5 тона как ще се преставят на писта! Като оловна буца най-вероятно! Физичните закони не се интересуват електричка, бензинка!
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Последния Софиянец ( преди 1 година )
    Мдаааа , електрическата ера ще направи сериозни размествания в автомобилния пазар като цяло !
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Американдки дърак
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    1 ( преди 1 година )
    Вече поръчах един.