IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Англичани правят най-бързия кросоувър в света

Stealth на Lister има 5-литров V8 двигател, ще развива 322 км/ч (ВИДЕО)

Малката британска компания Lister, основана през 1954 г. с акцент главно върху автомобилния спорт, сега се занимава с тунинг на автомобили Jaguar, но очевидно амбициите на нейното управление са много по-големи. Сега тя публикува кратко видео на най-новия си модел, наречен Stealth, и твърди, че това ще бъде най-бързият кросоувър в света.


Lister LFP


Освен няколкото детайли на екстериора на бъдещия суперкросоувър, британците демонстрират във видеото и звука от компресорния V8 двигател с обем 5 литра. Строго погледнато, те започнаха да правят автомобила още през 2018 г. и дори тогава казаха, че неговият двигател може да развие над 670 к.с. По-рано обаче разработката се наричаше Lister LFP (на снимката).

Твърди се, че Stealth ще може да преодолее 200 мили в час - или 322 км/ч. По този начин моделът ще надмине не само Lamborghini Urus, който е способен да ускори до 305 км/ч, но и считания за най-бърз в момента кросоувър Bentley Bentayga Speed, чиято максимална скорост е с 1 км/ч по-голяма. Спринтът до 100 км/ч на Stealth трябва да отнеме около 3,5 секунди - на нивото на Porsche 911 Carrera 4S.



В допълнение към модифицирания двигател, Lister Stealth1, базиран на Jaguar F-Pace, ще има и преработен външен вид с изобилие от агресивни въглеродни декорации и фирмени лога. Планира се от кросоувъра да бъдат произведени 250 бройки. Кога обаче компанията ще покаже изцяло автомобила и ще започне сглобяването, още не е ясно. По думите на Лорънс Уитакър, шеф на Lister, официалният дебют ще се състои след падането на коронавирусната карантина.

Снимка и видео: Lister

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    z8 ( преди 4 години )
    И на мен ми харесват но поглеждали ли сте цените та пишете глупости
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    И на мен ми харесват и като цена не са толкова скъпи, както останалите коли от тази категория луксозни превозни средства, а са си доста луксозни. Единственият и основен проблем е надежността им. Там нещата им куцат сериозно.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Шот на бокса хос, на ( преди 4 години )
    Много ми харесват Ягуарите, дизайнът е страхотен