IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автокрадци се оплакват от ниско заплащане

Признанията са на бандити във Великобритания, които печелят 1,25% от задигната кола

Крадците на автомобили във Великобритания печелят много малко пари от задигната кола, става ясно от анкета на застрахователната компания Direct Line, за която информира Dailymail. Признанието е на самите бандити, които анонимно са разкрили тайни от своята работа. Според техните данни те получават нищожна част от стойността на колата – около 1,25% и най-много 5%.

 

kak-uznat-chislitsya-mashina-v-ugone

 

Британските апаши обикновено работят по двойки и вече не използват отвертки, а са в „дигиталната“ сфера. Повечето съвременни автомобили са оборудвани със система за безключов достъп, а единият от крадците „сканира“ собственика и неговия ключ и с помощта на усилвател предава сигнал до своя съучастник, който отваря колата и стартира двигателя. Предпочитаното време е през нощта. Според застрахователите около половината от всички кражби на автомобили във Великобритания са извършени по този начин.

Кражбата на автомобил за £20 000, като например употребяван Ford Focus или Nissan Qashqai, може да донесе само £250 на крадеца. Някои от престъпниците твърдят, че „изчезват“ с 60 до 95 коли на седмица. От април 2021 г. до март 2022 г. в Англия и Уелс 108 542 превозни средства са били откраднати, което е средно 279 кражби на ден, според Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство. Това представлява увеличение от 22 процента спрямо предходните 12 месеца.

 

CzjXmnAXcAIdChB

 

По-скъпите, ексклузивни и технически сложни модели, носят повече пари. Например, ако се открадне Audi S3 за £40 000, може да се спечели £2000. Кражбата на Audi RS6, Ford Focus RS или Honda Civic Type R е късмет. Високата цена на черния пазар се обяснява с факта, че други престъпници ги купуват, за да се измъкнат бързо от преследване след обир.

Най-често колите се крадат по поръчка. Дава се списък от 5-6 автомобила, на които си струва да се обърне внимание и впоследствие ще бъдат разглобени за части или изпратени в чужбина. Понякога поръчките са много специфични. Необходимо е да се открадне не само кола от определена марка и модел, но и с подходяща възраст, цвят и оборудване.

 

Mk1 Ford Focus RS 1-2

 

Един от крадците разказал как богат клиент веднъж купил тежко повредена кола за £10 000, която би струвала £50 000 в добро състояние. След това той поръчал да откраднат абсолютно същата почти нова кола и просто разменил колите.

Лорейн Прайс, ръководител на автомобилното застраховане в Direct Line, казва, че констатациите от разследването са „ужасяващи“ за шофьорите, особено когато научат каква малка част от стойността на автомобилите остава за крадците, а какъв стрес причиняват на жертвите.

 

original

 

Професор Рейчъл Армитидж, специалист по криминология в университета в Хъдърсфийлд, който извършва анкетата заедно с Direct Line, споделя: „Нашето изследване показва, че парите, генерирани от крадците на коли, са често малка част от стойността на превозното средство, дори и да е било продадено като втора употреба. Това от своя страна води до необходимостта от обем на кражби за престъпниците, за да спечелят големи суми пари“.

 

 

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Аз затова на сенника съм оставил 50 кинта, че и те деца хранят
  • #4
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ладата е най-надеждната кола , никой не я краде , и никой не би си причинил унижението да кара Лада ! Най-много някой да влезе и да се и3aka в нея , нищо повече
  • #3
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Един Перниканец ( преди 1 година )
    За Голф примерно един винкел по кратуната проста.За другите си заслужава риска.Макар, че за X5-петичка може и да те гръмнат, ако е на накое ченгенце.
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А много интересно как става това дистанционно "сканиране" на ключа? Чак пък толкова лесно да е? Излиза че производителите на автомобили са пълни некадърници и не могат да направят сигурен ключ.
  • #1
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Че в България, да не е по-различно! Колко пари си мислите, че ще ви дадът за Голф, примерно? 300 лева и то ако е в добро състояние. Може и под 200 да падне. Ако щеш - ти си човека с краденаат кола, оправяй се! X5-чка, дето е 30-40 000 лева в момента? 500 лева са добра сума. Ако е нещо ново, по поръчка, те направо хора си дават инстурмента. А и колко пари да получваш? Кво правиш - отваряш джама, припалваш, оставяшв гаража и си тръгваш. За 5 минтуи работа.