IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От Peugeot до Mercedes: колко се чака за нова кола?

Повечето производители признават, че може да не изпълнят посочените срокове

Никой не обича да чака новата си кола, но това се обръща в сериозен проблем за потребителите в последно време. Спирането на производството заради Covid-19, както и глобалният недостиг на полупроводници означават, че доставката на нов автомобил може да отнеме месеци. Ако добавим към това и войната в Украйна нещата се влошават допълнително.


нови коли доставка


Разбира се, все още някои нови модели се доставят в сравнително кратки срокове, но те са много малко. Това изнервя купувачите, тъй като те не знаят какво да очакват. Още повече, че дори моделите на една и съща марка може да бъдат доставени за различни срокове. За изясняване на ситуацията изданието Auto Express проведе проучване сред автомобилните производители, за да може да се посочат някакви по-конкретни срокове за изпълняване на поръчките.

Тук ще уточним, че в България положението не е кой знае колко по-различно (това показват разговорите ни с различни представители на чужди производители), като сроковете за доставка на нов автомобил до крайния клиент са подобни. Затова и потребителите трябва да се въоръжат с търпение, защото в повечето случаи чакането не и никак малко, като често нещата се променят в движение. Ето какво казват различните производители:

Alpine

Френската марка предлага само една кола - A110. От Renault твърдят, че купувачите на този спортен автомобил трябва да чакат до шест месеца.

Аlfa Romeo

Доставката на по-голямата част от гамата на Alfa Romeo в момента се изпълнява за срок между четири и шест месеца. Купувачите на Giulia обаче ще трябва да изчакат между четири и седем месеца, като от компанията препоръчват консултация с дилъра преди поръчка.

Audi

Германският производител твърди, че ситуацията с времето за доставка се променя често, като времето за изпълнение за отделните модели е невъзможно да се определи точно. Компанията работи усилено, за да намери начини за заобикаляне на проблемите и също съветва клиентите си да търсят дилъри при увеличено забавяне на доставката.

BMW


нови коли доставка


BMW има средно време за доставка от около четири месеца, но това варира в зависимост от модела и търговеца. Средната стойност от четири месеца е постигната, тъй като за някои модели се чака само осем седмици. При електромобилите и хибридите обаче търсенето е много голямо, така че сроковете за изпълнение са по-дълги.

Cupra

Новата марка работи усилено, за да намери решения на проблемите с веригата за доставки и затова не се ангажира с конкретен срок, като оставя това на представителите си.

Citroen

Французите посочват доставки между два и четири месеца, но при електрическите и plug-in хибридните модели - e-C4, C5 Aircross Plug-in Hybrid и C5 X Plug-in Hybrid, срокът е по-голям и може да надхвърли шест месеца.

Dacia


нови коли доставка


Румънският производител предупреждава, че забавяне на производството има при всички негови модели, като срокът зависи от спецификацията на всяко превозно средство. Може да се наложи чакане до шест месеца.

DS

С изключение на DS 9, който има време за доставка до шест месеца, клиентите могат да очакват да чакат между два и четири месеца за повечето други модели на DS.

Fiat

Повечето модели на Fiat и Abarth в момента са с петмесечен срок за изпълнение на фабрични поръчки. Дилърите могат да предложат по-точна информация относно времената на изчакване за конкретните модели и какви автомобили се предлагат от новия склад.

Ford

Тук времето за изчакване варира значително. Купувачите могат да очакват да чакат три месеца за EcoSport, пет месеца за Puma или Focus и шест месеца за Kuga, S-Max или Galaxy. При електрическия Mustang Mach-E срокът надхвърля 8 месеца, а за търговските Transit или Tourneo той е между шест месеца и година.

Honda

„Сроковете за доставка на нови автомобили варират според моделите и производните. Ние поддържаме нашите дилъри в течение и затова съветваме клиентите да се консултират с техните дилъри за информация относно времето за доставка. Някои превозни средства в момента са налични незабавно, докато други имат няколко месеца срок за изпълнение“, е становището на японците.

Hyundai


нови коли доставка


„Разполагаме с ограничени количества наличност в нашата дилърска мрежа, с допълнителна наличност в рамките на нашата производствена линия. За специфични изисквания често е необходимо да се поръчват фабрично автомобили за клиенти с времена за изпълнение, вариращи в зависимост от моделите и производните модели“, обявиха от корейската компания.

Jaguar

Купувачите на техните модели XE, XF седан и Sportbrake, F-Pace, I-Pace и F-Type Convertible могат да очакват да чакат около шест месеца за своя автомобил. Поръчките на някои модели E-Pace са спрени, докато за други се чака между шест и девет месеца. Закъсненията на F-Type Coupe са до шест месеца или между шест и девет месеца, в зависимост от нивото на оборудване.

Jeep

При моделите на американската марка чакането е до пет месеца, но някои модели са налични в складовете на компанията в Европа.

Kia


нови коли доставка


Корейците посочват, че повишеният интерес към автомобили на марката в последно време оказва влияние и върху времето за доставка. В зависимост от спецификацията, Sportage, Niro Hybrid, Picanto и няколко варианта на Ceed имат време за доставка между 10 и 25 седмици. Доставката на обновения XCeed вероятно ще отнеме около 10 седмици, докато Rio, Stonic и Soul в момента се оценяват на около 10-14 седмици. Други модели с голямо глобално търсене, особено тези, които се доставят от Корея, като Niro EV, EV6 и Sorento, в момента отнемат между 30 и 36 седмици.

Land Rover

Моделите Land Rover Defender 90 и 110 се забавят с между девет и 12 месеца, докато Defender 130 е изправен пред чакане до шест месеца. Моделите Discovery се доставят за между шест и девет месеца, докато поръчките за бензинови и дизелови версии на Discovery Sport са спрени. Налични са само моделите P300e PHEV с време на изчакване от девет до 12 месеца.

Моделите Range Rover Sport и Velar пристигат между шест и девет месеца, докато новият Range Rover е изправен пред закъснения от „над 12 месеца“ (в някои случаи и два пъти повече). Поръчките на част от вариантите на Evoque са спрени, а останалите се очаква да бъдат доставени в рамките на шест и девет месеца.

Mazda

Японският производител съобщава, че доставките CX-5 и CX-60 за Великобритания стават незабавно, тъй като компанията има налични бройки от двата модела. При CX-30s, Mazda3 и MX-30 се чака 4 месеца, а за MX-5 – с месец повече. При Mazda6 доставката също е много бърза – за около месец, но е възможно и забавяне, ако клиентът иска специален цвят и оборудване.

Mercedes-Benz


Mercedes-Benz GLC


Германският производител не посочва срокове, а съветва клиентите си да се консултират с дилърите на марката. Наличните модели може да се видят на уебсайта на компанията.

MINI

Говорител на британската марка заяви, че не е възможно да се осигурят срокове за изпълнение за модел по модел. В изявление фирмата каза: „Средното време за изпълнение на модели MINI, произведени по поръчка за клиенти на дребно, е приблизително четири месеца, въпреки че това ще варира според модела и търговеца. Има изключително силно търсене на PHEV и EV модели и времето за изчакване за тези превозни средства ще надхвърли горното в много случаи.“

Nissan

„Доставката на различни модели варира значително според модела, класа и цвета. Сроковете за доставка също ще варират в зависимост от наличността на отделните дилъри. Ако клиентите желаят да бъдат гъвкави при избора си, тогава е възможно поръчките да бъдат изпълнени за няколко дни или седмици. Ако изборът на клиента не е наличен от дилъра или централния склад на Nissan и е необходима нова конструкция, времето за изчакване ще бъде значително по-дълго“, се казва в изявлението на компанията.

Opel

При автообилите на германската марка доставката на нов автомобил зависи от модела, както и оборудването. Стандарно Opel доставя колите до крайния клиенти за срок между 2-4 месеца, като тук също е възможно известно забавяне. Компанията обаче разполага с достатъчно количество автомобили на склад, така че може да реагира бързо на желанията на клиентите си.


Peugeot

По-голямата част от гамата на Peugeot има време за доставка между два и четири месеца, включително електрическите и plug-in хибридните модели, но при някои от тях, включително e-Rifter и e-Traveller, отнема повече време.

Renault

По-рано тази година френската марка очакваше срокове за доставка от приблизително шест месеца, с прилично количество наличност също за клиенти, желаещи да направят компромис с модела и спецификацията.

Seat

Подобно на другата марка на VW Group, Audi, SEAT инструктира клиентите да се свържат с техните местни представителства за по-конкретни срокове за доставка.

Skoda


нови коли доставка


Времето за доставка на Skoda варира в зависимост от модела, с два месеца чакане за Fabia, два до три месеца за Superb и три месеца за Kamiq или Karoq, докато Kodiaq е обект на чакане между три и четири месеца. Сроковете за доставка на електрическия Enyaq в момента са между пет и шест месеца , докато Octavia може да отнеме до осем месеца.

Toyota/Lexus

От Toyota посочват, че сроковете за изпълнение варират значително - някои модели са засегнати минимално, други са изправени пред 12-месечно забавяне.

Volkswagen Group

„Сроковете за доставка за някои от нашите модели са по-дълги, отколкото обикновено очакваме. Това се дължи на редица причини, включително недостиг на компоненти – по-специално за полупроводници, както и на продължаващото въздействие на войната в Украйна“, е официалното обяснение на концерна.

Volvo

Говорител на Volvo посочва, че сроковете за изпълнение могат да варират значително от автомобил до автомобил, като често зависят от спецификацията на този модел. Някои модели, поръчани сега, се очакват през февруари, докато доставката на други отнема повече време.


0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вече 8месеца чакам т-рок и никой не може да ми каже още колко ще го чакам
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Тофаско ( преди 1 година )
    А аз чакам Дачия Логан вече 6 месеца и е от новите с ,,Х,, емблемата,как ме е яд че не взех от старите с старата емблема а разликата беше 1 седмица и промениха цените
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Дания Сандеро степуей я чакам вече 8-ми месец. И минимум още два ще я чакам. Статията няма връзка с реалността.
  • #16
    3 rate up comment 1 rate down comment
    От първо лице ( преди 1 година )
    В момента дори и да искате, не можете да поръчате Тойота Корола и Ярис хибрид. Изчерпани са квотите за България. Може да се поръча началото на 2023 година. С очаквана доставка към края на 2023 или началото на 2024 година.
  • #15
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Toyota Yaris Cross ( преди 1 година )
    Поръчана юни 2022, очаквана доставка август 2023. Евентуално ;)
  • #14
    0 rate up comment 1 rate down comment
    BorisKG ( преди 1 година )
    Преди 3 месеца обикалях да закупя/поръчам кола и това ми казваха дилърите в България:Toyota Corolla - 8-9 месецаSeat Leon - 1 год и 2-3 месеца (не гарантират цена)Kia ProCeed - минимум 9 месеца и не могат да обещаят (не гарантират цена)Scoda Octavia/Superb - 180 работни дни(9 месеца) + 60 при форсмажорни само в Skoda можеше да се вземе мострата като доплатиш 10% отгоре по каталог, а ако искаш да чакаш за Superb - отстъпка 13%
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Дилър ( преди 1 година )
    Пак неточна статия. Всички марки имат автомобили на склад от повечето си модели в някакво оборудване. Ако искаш нещо различно, тогава чакаш. Така беше и преди. Сега сроковете са малко по-дълги, но и преди имаше периоди в годината, когато ставаше по-бавно зависи от транспорт и летни отпуски за някои заводи.
  • #12
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Мда ( преди 1 година )
    В рамките на 3км около къщата ми в Германия има представителства на Субару, Сеат/Купра, Хюндай/Киа/MG, БМВ/Мини - паркингите им са фулл с нови коли, ама фулл! От всички актуални модели! Ако си толкова на зор - отиваш и вземаш налично!Тапицерията няма да е баш каквато искаш, цвета няма да е баш каквъто искаш, но коли има!Чака се за "поръчкови"! И винаги се е чакало! Никъде конвейрите не са спрели, коли се произвеждат!
  • #11
    19 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Поръчах Лада и ми казаха 10 години!
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Raiders ( преди 1 година )
    От миналата седмица: дачия логан 1г., Нисан Кашкай има поръчани високо оборудване и може до 1месец да ти дойде, иначе 3. Киа Спортич, зависи кво поръчваш между 1 и 3 месеца, даже ми предложиха и отстъпка...