IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чакането за нова Kia и Hyundai стигна 30 месеца

Корейските клиенти твърдят, че ги пренeбрегват заради чужди пазари

Купувачите на автомобили в Южна Корея трябва да чакат доста дълго време за доставка от трите местни марки Hyundai, Kia и Genesis, което поражда сериозно напрежение, съобщава Korea Times.


Hyundai


Производителите твърдят, че забавянията могат да се дължат на продължаващия недостиг на полупроводници и цялостния ръст в търсенето на нови превозни средства, но местните потребители са убедени, че Hyundai Motor Group дава приоритет на задграничните пазари заради обезценяването на корейската валута спрямо щатския долар. А това означава, че износителите могат да продават продукти на по-ниска цена на световния пазар.

Според Korea Times, на някои потребители е било казано, че ще трябва да изчакат до 30 месеца, преди да получат доставка на нов модел Hyundai, Kia или Genesis. Местната платформа за търговия с автомобили getcha разкрива, че някои от купувачите на 26 модела от трите марки ще трябва да чакат до 30 месеца. Само преди година срокът за доставка беше 11 месеца.

„Трябва да чакам две години и половина, за да си купя Genesis или друг спортен SUV, произведен от Hyundai или Kia? Не го разбирам“, пише кандидат-купувач в един от местните форуми. Известно е, че срокът за доставка на моделите Kia K3 и K5 е увеличен допълнително с 3 до 5 месеца, докато при K5, K8 и Sorento Hybrid той е на 8,5 месеца повече.


Kia


Междувременно купувачите на Hyundai Avante, Sonata, Grandeur и Santa Fe ще трябва да изчакат между шест и 20 месеца, преди да получат ключовете на своя нов автомобил. Представител на концерна отрича твърденията, че задграничните купувачи са приоритетни.

„Не само корейските потребители, но и тези зад граница страдат от закъсненията. Твърдението, че даваме приоритет на задграничните потребители за сметка на местните, е просто погрешно. Независимо дали става въпрос електрически превозни средства (EV) или хибриди, най-новите модели се нуждаят от най-новите чипове и части, чието снабдяване може да отнеме известно време. Ще направим всичко възможно, за да отговорим незабавно на нарастващото търсене на потребителите, които избират да закупят нашите превозни средства“, обявиха от Hyundai Motor.

0 от 500