IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС прие забраната за продажби на автомобили с ДВГ от 2035

Трите ключови институции постигнаха споразумение

Това, което изглеждаше като безумно предложение не толкова отдавна, се случва, тъй като Европейският съюз постигна споразумение за забрана на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. 


двигател


Изпълнителната власт на ЕС, парламентът и държавите-членки финализираха сделка, която основно ще направи двигателя с вътрешно горене  (ДВГ) незаконен след 12 години. Има някои изключения, тъй като нишовите автомобилни производители, които произвеждат 1000 до 10 000 автомобила годишно, ще получат едногодишно изключение до 2036 г. По-ексклузивните марки, които произвеждат по-малко от 1000 бройки, не са застрашени за момента. 

В сегашния си вид ЕС има общо 27 държави, но през следващите години може да се присъединят още няколко, тъй като Албания, Молдова, Република Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Украйна са кандидати. Единственият донякъде правдоподобен сценарий, при който ДВГ ще оцелее след средата на следващото десетилетие, е ако синтетичните горива, произведени от възобновяеми източници, наберат популярност. 

Друга искрица надежда идва от Toyota и нейните експерименти с двигатели с вътрешно горене, работещи с водород. Преди вероятно да преминат изцяло на електричество през 2035 г., производителите на автомобили, които искат да продават автомобили в региона на ЕС, ще трябва да разработят значително по-чисти автомобили, задвижвани с ДВГ. 

Постигнатото споразумение също призовава за намаляване на емисиите на CO2 с 55% до края на десетилетието в сравнение с нивата от 2021 г. Това е много по-агресивна цел в сравнение с първоначалната цел от 37,5%. Въпреки че сделката има пряко въздействие само в страните от ЕС, решението за ефективна забрана на продажбите на нови автомобили с ДВГ от 2035 г. несъмнено ще има глобални последици. 

Много марки със седалище в страна-членка на ЕС вече обявиха отпадането на бензиновите и дизеловите автомобили. Jaguar ще се сбогува с ДВГ още през 2025 г., докато всички марки на Stellantis (Alfa Romeo, Peugeot, Citroën, Jeep и др.) ще преминат само на електрически модели през следващите седем години. Същото важи Ford, Volvo, Bentley и Rolls-Royce. 

На свой ред, MINI ще последва примера в началото на следващото десетилетие, докато VW обяви тази седмица, че ще направи същото през 2033 г. Решението явно е началото на края за двигателя с вътрешно горене. Драстичните съкращения на CO2 вероятно ще унищожат много модели автомобили през това десетилетие.

0 от 500
  • #12
    8 rate up comment 10 rate down comment
    бачо Кольо ( преди 1 година )
    Каква е връзката на Русия със статията бе умници?Или като прилежни соросоидчета трябва да плюете неуморно!
  • #11
    7 rate up comment 1 rate down comment
    До 9 ( преди 1 година )
    И в случая какъв е интереса на обикновенния европейски гражданин да внася максимум руски и арабски петрол ли? Нали не си правиш илюзии че хората и идеолозите в Германия, Франция, Бенелюкс и Скандинавия са на твоето "гениално" ниво? Дали ще има забрана или не почти все тая по всяка вероятност ще направят някакво изключие за хибриди на синтетично гориво но не си мисли че ще са особено масови и изгодни за каране иначе поне смекчиха евро 7 като и без това ще има недостиг на батерии в близко бъдеще..
  • #10
    8 rate up comment 7 rate down comment
    До 6 ( преди 1 година )
    Така е също е и един от най-големите грабители на храни. Конкретно за месото е на 4то щото държави като Индия, Индонезия и Пакистан са зле в това отношение но на глава от населението САЩ, Испания, Канада, Австралия и Нидерландия произвеждат 2 пъти повече месо от Русия. Съгласен съм че от глад няма да умрат но и в днешно време не е супер постижение да не са като приятелите си от С. Корея на хранителни помощи от врага си макар че има време могилизацията е главно в провинцията..
  • #9
    10 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Всичко, за което се бореха идеолозите на ЕС и отне години да се изгради (а имаше още да се гради), беше сринато от внуците им за няма и 5г от сегашния ЕП барабар с всичките му комисии, които НЕ служат и защитават интересите на обикновенния гражданин. Рестрикции, забрани... само това могат брюкселските бездарници.
  • #8
    15 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Русия както и Китай все още щяха да карат само на борш и ориз ако нямаше кой да им купува ресурсите и труда, мечо пух го знае джуджето е болен мозък.
  • #7
    15 rate up comment 10 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    Джуджета които споменаваш заедно с Япония само преди 70 са загубили войната и са изравнени със земята. А сега са едни от най-силните икономики. Парадокса е че Русия има ресурси, има земя, има хора (при това не глупави) и какво - живее от износа на суровини. Не от износа на скъпи и технологични стоки. Но комунизма не прощава.
  • #6
    13 rate up comment 9 rate down comment
    До 5 ( преди 1 година )
    Внася дааа. Много знаеш ти.....Внася Русия банани и портокали и други екзотики. Ама знаеш ли какво НЕ внася? В момента Русия е един от най големите производители на храни! По всички основни зърнени и други култури Русия е в топ 10 в света. Също и на свинско месо и др. Изобщо по производство на МЕСО са на 4 място! Това са официални данни от АМЕРИКАНСКИ сайтове.
  • #5
    10 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Русия от както се помни внася храни, защото иначе ще умре от глад. Тундрата храна не ражда. Газ и петрол не се ядат (въпреки, сигурен съм, мужиците вече са правили опити).
  • #4
    15 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    първо до 2035 много от нас няма да ги има и няма да имат никакви проблеми. и второ ако преди това си затворим тецовете няма и на батерии да минем, което означава че директно скачаме на коне и каруци:)
  • #3
    13 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хаха ресурсно обезпечена държава държаща 1/5 от Света няма да умре ще умрът измислени джуджета като Германия Австрия и тн.