IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС прие забраната за продажби на автомобили с ДВГ от 2035

Трите ключови институции постигнаха споразумение

Това, което изглеждаше като безумно предложение не толкова отдавна, се случва, тъй като Европейският съюз постигна споразумение за забрана на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. 


двигател


Изпълнителната власт на ЕС, парламентът и държавите-членки финализираха сделка, която основно ще направи двигателя с вътрешно горене  (ДВГ) незаконен след 12 години. Има някои изключения, тъй като нишовите автомобилни производители, които произвеждат 1000 до 10 000 автомобила годишно, ще получат едногодишно изключение до 2036 г. По-ексклузивните марки, които произвеждат по-малко от 1000 бройки, не са застрашени за момента. 

В сегашния си вид ЕС има общо 27 държави, но през следващите години може да се присъединят още няколко, тъй като Албания, Молдова, Република Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Украйна са кандидати. Единственият донякъде правдоподобен сценарий, при който ДВГ ще оцелее след средата на следващото десетилетие, е ако синтетичните горива, произведени от възобновяеми източници, наберат популярност. 

Друга искрица надежда идва от Toyota и нейните експерименти с двигатели с вътрешно горене, работещи с водород. Преди вероятно да преминат изцяло на електричество през 2035 г., производителите на автомобили, които искат да продават автомобили в региона на ЕС, ще трябва да разработят значително по-чисти автомобили, задвижвани с ДВГ. 

Постигнатото споразумение също призовава за намаляване на емисиите на CO2 с 55% до края на десетилетието в сравнение с нивата от 2021 г. Това е много по-агресивна цел в сравнение с първоначалната цел от 37,5%. Въпреки че сделката има пряко въздействие само в страните от ЕС, решението за ефективна забрана на продажбите на нови автомобили с ДВГ от 2035 г. несъмнено ще има глобални последици. 

Много марки със седалище в страна-членка на ЕС вече обявиха отпадането на бензиновите и дизеловите автомобили. Jaguar ще се сбогува с ДВГ още през 2025 г., докато всички марки на Stellantis (Alfa Romeo, Peugeot, Citroën, Jeep и др.) ще преминат само на електрически модели през следващите седем години. Същото важи Ford, Volvo, Bentley и Rolls-Royce. 

На свой ред, MINI ще последва примера в началото на следващото десетилетие, докато VW обяви тази седмица, че ще направи същото през 2033 г. Решението явно е началото на края за двигателя с вътрешно горене. Драстичните съкращения на CO2 вероятно ще унищожат много модели автомобили през това десетилетие.

0 от 500
  • #22
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 2035 има доста време,поживем увидим ;)
  • #21
    3 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    11-ти, като гледам твоето "гениално" ниво, което се базира на "вероятности" незнам дали си заслужава да ти отговаря човек. Живеейки в центъра на Европа имам от една страна различен поглед на нещатата сравнено с покрайните, отделно ми е познат манталиета и мисленето на хората (из различните страни) а и донякъде полтиките. Изкаването ти е като типичен Андрешко, който си мисли, че като забранят ДВГ, света ще замирише на рози, а електричките ще са 2 за лев и ще си "независим".
  • #20
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Неслучайно Стелантис, Мерц, Рено, Форд, Волво и други планират да ги спрат цели 5 години преди забраната. Едва ли точно те не могат да правят хибриди още 5 години но явно са преценили че нямат интерес и няма да има достатъчно търсене за тях до последно
  • #19
    14 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 2035 г. най-вероятно ЕС няма да съществува.
  • #18
    4 rate up comment 7 rate down comment
    #10 ( преди 1 година )
    Дженди, първо твърдеше, че щели да умрат от глад, защото храни не произвеждали, а сега твърдиш обратното, че нямало да умрат от глад. Пусна търсачката и се увери, колко много си обратното на остър. Такива сте вие умните и красиви. Хайде, изпий си хапчетата и ела да ни кажеш ще умират или няма да умират от глад!
  • #17
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Много преди 35-Та година автомобилите с ДВГ няма да се купуват . Така антиелектриците ще са доволни , че смърта на ДВГ не е изкуствена :)
  • #16
    7 rate up comment 5 rate down comment
    До 2035-та ( преди 1 година )
    Я камилата , я y.шаH.ката , я ДВГ-то
  • #15
    8 rate up comment 8 rate down comment
    до 2035г ... ( преди 1 година )
    я камилата, я ЕС-то!
  • #14
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Европейски ***. С наредби и сделки ще определят бъдещето?! Нали има свободен пазар, що забраняват. Чудя се защо в статията пише, че бъдещето на ДВГ ще оцелее само при синтетични горива!? Нима някой забравя останалия свят, който ще си джитка на бензин, етанол, дизел, LPG, CNG или какво си намери ново. Или и тях ще ги караме да карат на ток?! Тъпотия, като при комунизма - някой казва, надолу само слушат и изълняват. Такива решения трябва да минават с референдум, за да се чуе общото настроение.
  • #13
    7 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Иска ти се да внася само банани. Внася огромно количество зърно и месо. А колко произвежда няма никакво значение, щом не и достига. И съвсем скоро ще се стигне до глад там. Те и в момента не си хранят войниците по цяла седмица. Чорапи дори нямат за тях. Положението им е много по-лошо, отколкото пропагандата твърди. Но нещата ще се развият много бързо.