IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС прие забраната за продажби на автомобили с ДВГ от 2035

Трите ключови институции постигнаха споразумение

Това, което изглеждаше като безумно предложение не толкова отдавна, се случва, тъй като Европейският съюз постигна споразумение за забрана на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. 


двигател


Изпълнителната власт на ЕС, парламентът и държавите-членки финализираха сделка, която основно ще направи двигателя с вътрешно горене  (ДВГ) незаконен след 12 години. Има някои изключения, тъй като нишовите автомобилни производители, които произвеждат 1000 до 10 000 автомобила годишно, ще получат едногодишно изключение до 2036 г. По-ексклузивните марки, които произвеждат по-малко от 1000 бройки, не са застрашени за момента. 

В сегашния си вид ЕС има общо 27 държави, но през следващите години може да се присъединят още няколко, тъй като Албания, Молдова, Република Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Украйна са кандидати. Единственият донякъде правдоподобен сценарий, при който ДВГ ще оцелее след средата на следващото десетилетие, е ако синтетичните горива, произведени от възобновяеми източници, наберат популярност. 

Друга искрица надежда идва от Toyota и нейните експерименти с двигатели с вътрешно горене, работещи с водород. Преди вероятно да преминат изцяло на електричество през 2035 г., производителите на автомобили, които искат да продават автомобили в региона на ЕС, ще трябва да разработят значително по-чисти автомобили, задвижвани с ДВГ. 

Постигнатото споразумение също призовава за намаляване на емисиите на CO2 с 55% до края на десетилетието в сравнение с нивата от 2021 г. Това е много по-агресивна цел в сравнение с първоначалната цел от 37,5%. Въпреки че сделката има пряко въздействие само в страните от ЕС, решението за ефективна забрана на продажбите на нови автомобили с ДВГ от 2035 г. несъмнено ще има глобални последици. 

Много марки със седалище в страна-членка на ЕС вече обявиха отпадането на бензиновите и дизеловите автомобили. Jaguar ще се сбогува с ДВГ още през 2025 г., докато всички марки на Stellantis (Alfa Romeo, Peugeot, Citroën, Jeep и др.) ще преминат само на електрически модели през следващите седем години. Същото важи Ford, Volvo, Bentley и Rolls-Royce. 

На свой ред, MINI ще последва примера в началото на следващото десетилетие, докато VW обяви тази седмица, че ще направи същото през 2033 г. Решението явно е началото на края за двигателя с вътрешно горене. Драстичните съкращения на CO2 вероятно ще унищожат много модели автомобили през това десетилетие.

0 от 500
  • #32
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Малко Глупав ( преди 1 година )
    Само минавам за бързо да попитам дали през 2035 година още ще съществува Европейски Съюз, че доста от членовете му вече имат желание да го напуснат?
  • #31
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Al ( преди 1 година )
    КВАДРАТНИ ГЛУПОСТИ !
  • #30
    4 rate up comment 0 rate down comment
    До 28 ( преди 1 година )
    Инфлацията сега няма много общо с валутата като махнеш прибалтийците другите първенци са предимно със собствени валути- Полша, Унгария, Чехия, ние и Румъния, най-ниска е само в страни от Еврозоната или по-точно Франция, Ирландия, Испания, Финландия и Италия а от тези със собствена валута е в Швеция но и там е над средното за еврозоната..
  • #29
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До 26 ( преди 1 година )
    Принципно Канада и щатите Калифорния, Ню Йорк и други планират също от 2035г но Америка си има петрол и не дава стотици милиарди за това и все пак както личи Канада и отделните щати без много петрол действат вместо да мрънкат..
  • #28
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хахахаха. Как само миньорското лоби разказа играта на нефтеното чрез рекламните номера на Мъск, подкрепяни от Холандия и Белгия и сега мините в Африка ще са на страшна печалба. И както се обърна палачинката за шенген рязко и решиха да ни набият еврото въпреки инфлацията дали и нас не са ни изтъргували за концесиики, от които в България няма да остане нищо. Всичко е сфери на влиание и копане на нещо си от земята, а мръсотията ако може да не ни е в центъра на Брюксел а някъде по-далече.
  • #27
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Пешо тока ( преди 1 година )
    Тогава няма да ги продават. Ще намерят други схеми,под наем примерно и пак ще се произвеждат.
  • #26
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А Америка коя година ще ги спре?
  • #25
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Добре де, а пожарни, линейки и подобни спешни превозни средства на какво ще са - на батерии?!? Изчакайте да се заредят батериите и линейката ще дойде?!? Може би ше ги внасяме от Африка или Близкия Изток...
  • #24
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Водорода е най голямата глопуст
  • #23
    11 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Да не стане така, че светът да си произвежда ДВГ, а на Европа да й покажат среден пръст и да си джиткаме с колелетата!