IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia приключва със Stinger през април 2023 година

Продажбите на спортния модел продължават да падат

Един от ранните признаци, че Kia се подготвя за навлизане в луксозния сегмент, беше появата на GT Concept през 2011 г. Тя беше последвана от появата на серийния Stinger, който излезе през 2017 г. Спортният гранд турър получи високи оценки от медиите и публиката, но продажбите му така и не достигнаха очакваните от компанията-производител резултати.


Kia Stinger


В последно време се появиха много слухове за спирането на модела. Нова информация на Auto Times сочи, че краят на съперника на BMW 4-Series Gran Coupe е много близо. Корейското издание твърди, че Kia ще спре производството на Stinger през април 2023 г. Заради слабо търсене. Дори на вътрешния пазар от модела са продадени едва 1499 бройки за първите 9 месеца на годината.

В Kia не планират директен заместник на Stinger, но още през миналата година главният дизайнер на марката Карим Хабиб заяви, че EV6 GT ще изпълнява подобна роля в гамата на марката. Самият модел беше актуализиран в средата на цикъла, като от гамата за някои пазари отпадна 2,0-литровия двигател с 260 к..с., който беше заменен с 2,5-литров с 305 к.с.

Според същите информации, в Kia подготвят електрически седан, който ще компенсира „пенсионирането“ на Stinger. Новият модел, задвижван изцяло на ток, ще се появи в серийно производство през 2025 година.


0 от 500