IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви коли ще караме след 10 години?

В България най-вероятно отново предимно стари, но по света ситуацията се променя с бързи темпове

Автомобилната индустрия в световен мащаб се развива бурно, въвеждат се непрекъснато нови и нови технологии. След 10 години автомобилите ще бъдат различни и най-вече електрически. Или поне така се очаква. Очаква се също така да бъдат по-удобни и по-безопасни, благодарение на високоинтелигентните системи. Шофирането на превозни средства ще се промени главно поради широкото приемане на системи за автономно управление.

 

fixed1480x800_130d13a1dc764e449d9395217118fba3

 

Написаното до тук обаче сякаш важи повече за други държави, но не и за България. Замисляте ли се какви коли ще вървят по пътищата у нас след 10 години?

Първият и сякаш най-логичен отговор е: Предимно стари и все още с бензинови и дизелови двигатели, ако следваме логиката на автомобилния пазар у нас от последните десетилетия и покупателната способност на българина. А именно – да „дошофираме“ колите на западняците.

Само че и там, на Запад, ситуацията се променя и то бързо. Основната тема в момента е предотвратяването на неконтролираното затопляне на Земята. Смята се, че 14% от общия глобален обем на вредни компоненти се дължи на емисиите на въглероден диоксид от конвенционалните превозните средства. До 2050 г. се планира тези коли да бъдат намалени наполовина, до 2100 г. - пет пъти.

 

fixed1480x800_00629b088949ae165207ae11237618a2

 

Въвеждането на нови технологии ще даде възможност за увеличаване на общия пробег на автомобилите и по-интензивното им използване. Автопилотът ще позволява на хора с увреждания и пенсионери да управляват автомобили. Общият брой на безпилотните автомобили ще се увеличи значително. Особен интерес към тях имат таксиметровите служби. Заедно с това споделянето на автомобили ще се задълбочи и разшири, ще се активизира използването на автономни автомобили от жителите на градовете.

Колите под наем ще станат още по-разпространени благодарение на Интернет. Почти всички автомобили ще бъдат свързани помежду си, както и с хората, които ги използват. Ще бъде възможно да се свържете с различни мултимедийни услуги директно по време на пътуването. Така ще бъде възможно да се избегнат всякакви проблеми по пътя, включително образуването на задръствания.

Автопилотът ще премахне необходимостта от вземане на решения от човека, тъй като тази работа ще бъде възложена на изкуствения интелект. Проучване сред жители на различни страни показа, че 50-60% от хората все още имат страх от автомобил с напълно автономна система за управление. И този въпрос остава актуален.

 

fixed1480x800_c7fb34b6d3961e46086232a2ec5b59b1

 

Тези прогнози изглеждат като фантастика за българската действителност. Поне засега. И както у нас се внасят предимно стари автомобили от западните държави, най-вероятно така ще бъде и близкото бъдеще. Поне до изчерпването на бензиновите и дизеловите коли, защото след това ще се налага да се вкарват електрически. Просто този път на развитие на автомобилната индустрия в настоящия момент има само една посока. А какво ще стане след 10 години, след 50 или 100? Едва ли някой сега може да прогнозира със сигурност?

 

 

0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    вуте ( преди 1 година )
    То и сега в обявите е пълно с електрички ама никой не ги купува.Просто хората нямат пари.Тия които имат си купуват нови от магазина , другите си карат старите,щото не зная на какъв дръгел ще поподнат в автокъщите.От два месеца съм обявил едната си кола за продажба, защото ми идва в тежест,но въпреки най-ниската цена която съм дал за модела и стотиците преглеждания,обаждания няма.Това ме навежда на мисълта,че мнозинството от хората нямат средства,което е разбираемо.Тъй че не бързайте с прогнозите
  • #16
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Ван Дизел ( преди 1 година )
    Поредната пропагандна безсмислица писана от секретарката на Клаус Шваб.
  • #15
    4 rate up comment 0 rate down comment
    BaeVan ( преди 1 година )
    Зависи дали дядя Путин ше натисне копчето... Че мое и по налъми да се придвижват след 10 години.
  • #14
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Brudleyp ( преди 1 година )
    Тъй като си гледам заплатата, ще продължавам да си карам пасата, с тая разлика, че тогава ще е 30-годишен.
  • #13
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Колко сте прости ( преди 1 година )
    Когато в България се внесат електрическите автомобили по останалите страни ще карат коли, които се движат с водород, а не с ток.
  • #12
    0 rate up comment 2 rate down comment
    TDI ( преди 1 година )
    2.0 TDI
  • #11
    2 rate up comment 4 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Абсолютно. Дизел завинаги! 1.9 TDI си е супер за лека кола. А за джип мечтата ми е Land Cruiser 76 със двигател 1HD-FTE 4.2
  • #10
    2 rate up comment 3 rate down comment
    FAN ( преди 1 година )
    Как какво ? 1.9 ТДИ :))
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Истината е ( преди 1 година )
    Че затоплянето на планетата е 33% от животновъдство,около 30% от производство и индустрия и някакви си 14% от колите!!! Ако хората отказваха да са *** и да вярват на това,което им повтарят вече 15 години,нещата щяха да са съвсем по-добри за природата.
  • #8
    5 rate up comment 2 rate down comment
    PLAID ( преди 1 година )
    Петролен роб да ми каже, че е свободен е все едно работник на пирамида в Египет да ми каже: Аз съм свободен, понеже работя на открито :D Свободен от какво? Кладенец ли имаш, частна рафинерия ли имаш? Днес 3 лв. Утре ако ти кажат 300 лв литър и като не ти харесва прав ти път, какво правиш? Плащаш като поп. Истински свободен поп! хахаха