IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилните производители отчитат поне два пъти по-малко вредни емисии

Техните продукти замърсяват колкото петролните компании, установява ново изследване

Глобалните емисии на автомобилната индустрия са средно с 50% по-високи от това, което тя отчита, се твърди в ново проучване на неправителствената екологична организация Transport & Environment.


вредни емисии


За разлика от други индустрии, където по-голямата част от емисиите на даден артикул се създават при производството на продукта, продуктите на автомобилните производители продължават да замърсяват през целия си живот. Всъщност, почти всички емисии на превозното средство в момента се създават по време на употребата му. С новите правила, които идват в ЕС през 2023 г., обаче производителите на автомобили скоро ще трябва да оповестяват по-точно емисиите през целия живот на своите продукти, което може да се окаже шок за инвеститорите.

В момента производителите на автомобили базират своите оценки на емисиите през целия живот на редица фактори, като среден размер на превозното средство, къде се кара то и каква е продължителността на живота му. От Transport & Environment обаче твърдят, че производителите на автомобили използват селективни данни, за да направят емисиите да изглеждат по-малки, отколкото са в действителност.

Toyota, например, базира средните емисии на своите превозни средства на живот от само на 100 000 км пробег. И това не е единственият подобен случай. Според анализа на неправителствената организация, емисиите на японската марка са с 69% по-високи от тези, които тя отчита. В същото време при BMW реалният резултат е с 81% повече, докато на Hyundai-Kia – с цели 116%.


вредни емисии


„За да бъде екологичното инвестиране ефективно, се нуждаем от точни данни. Производителите на автомобили се опитват да измамят очите на инвеститорите, като не отчитат емисиите през целия живот на своите автомобили. Това е подигравка със „зелените претенции“ на производителите на автомобили“, категоричен е Лука Бонакорси, директор на отдела за устойчиво финансиране в T&E. „

Според коригираните оценки, производителите на автомобили замърсяват почти толкова, колкото и петролните компании, ако се смята на евро, инвестирано в тях. При настоящите пазарни цени петролните гиганти отделят 5000 тона CO2 еквивалент на средно инвестиран 1 милион евро. В същото време производителите на автомобили отделят 4500 тона еквивалент на CO2 на инвестирани 1 милион евро.

Някои автомобилни производители всъщност отделят значително повече тонове CO2 от петролните гиганти. Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi, например, отделя почти 10 000 тона CO2e на милион евро, а Honda, Ford, VW, Stellantis и Hyundai отделят повече от средното за компании като BP, Shell и Exxon. Това е проблем за производителите на автомобили, които искат да останат жизнеспособни за тези, които се интересуват от етично инвестиране.


0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 1 година )
    Ба.х ти. Тия ептен изтрещяха
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ш'Минтирит ( преди 1 година )
    Не се притеснявай и това ще стане. Нали точно затова ги притискат, за да може да се направи адекватно сравнение с електромобилите.Към момента редовно продължават да лъжат че еди кой си хибрид харчи едно на 100 и на база на тези данни обявяват отделяните вредни емисии.
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Да, а електрото, тока за което се прави изключително от въглища е много еко! Това зелените терористи наистина трябва да бъдат затваряни в лудниците!
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 1 година )
    Е що така услужливо са пропусняли Тесляците - там лъжата за минимални емисии ще доведе до най-голямото отклонение от реалните.