IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германци направиха автономен бронетранспортьор

Тази машина не се нуждае от човешка помощ. Поне докато не закъса (ВИДЕО)

Автономните превозни средства явно са бъдещето и тази тенденция няма как да подмине и военните автомобили. Много държави вече се опитват да реализират концепцията са самостоятелна бойна машина, като поредният пример за това идва от Германия.


бронетранспортьор


Компанията Rheinmetall създаде автономния боен автомобила Wiesel . Цялото му име всъщност е ACW Wiesel, като преведено от немски това означава „Автономен боен воин Невестулка“. Този хищен бозайник е разработен за германската отбранителна индустрия, като е напълно готов за серийно производство.

Управлението на ACW Wiesel се „контролира“ от устройство, което може да се инсталира на всяко превозно средство, включително на военни камиони Boxer, Lynx или HX. Автомобилът се стартира от оператора, който преминава на автономен режим, като посочи дестинацията на „невестулката“ на таблета.



ACW Wiesel може да избягва дървета и големи камъни, както и да следва други превозни средства до местоназначението им, ако режимът „конвой“ бъде активиран. Колата може да се управлява както от шофьор, който седи вътре, така и чрез дистанционно управление.

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Това ми се струва, че е само разработка за тестване на възможности, разработване на технологии и реклама. Нещо като първите роботи на Boston Dynamics. Тези лидари, както са поставени отпред и са без защита, са идеална цел да бъде спряна машината. И за какво точно се ползва? Амуниции да пренася, да стреля, да правиш нещо, що ли?!
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    4 - можеш ли да познаеш защо не използват дронове за въздушен бой или прихващане на самолети? А можеш ли да познаеш, защо шофьорския го караш в истинска кола, а не пред компютъра в симулатор (дистанционно). Да приател, живота не е нинтендо... или плей-стейшън. Това което си казал е само малка част ;-)
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    3, човека говори за управляеми от човек машини, а не за ИИ. 1,2 - управлението на дистанционните играчки се влияае от много фактори и може по-лесно да попаднат в ръцете на врага ако са наземни.
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1 и 2, защотото до момента AI не е толкова напреднал, че да земни човек. А скоро няма и да е. Всички тези "автономни" машини работят по зададен алгоритъм, който.. изненадващо (за вас) е писан от хора, а не е генериран от машина. Изобщо преди да пишете подобни коментари, хвнате се образовайте малко по темата.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако от един танк примерно се премахне човешкия фактор на страха и функцията да превозва физечески пътници тя автоматично става много по добра. Празното пространство в което иначе стоят хората може да се запълни от още оръжия и гориво с което способностите на танка се увеличават значително. Увеличава се обсега и времето което може да прекара на бойното поле без презареждане.
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Защо изобщо още пъхат хора в машините като могат да се управляват от разстояние през сателитна връзка?Оператора може да стои на сигурно място в база на другия край на света и да управлява танка чрез сателитна радио връзка. Американците имаха такива самолети дронове още преди 20 години с който наненоса доста удари в Ирак. Не знам защо тази технология не се пренесе и в наземните машини а все още пращат войници най бойното поле?