IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Subaru ще гони нулева смъртност на пътя с нова система за безопасност

Следващото поколение на комплекса EyeSight ще разчита на изкуствен интелект

Японският производител Subaru работи върху актуализирани версии на своята система за подпомагане на водача EyeSight. Новата технология ще бъде въведена от 2025 г., като ще използва изкуствен интелект за подобряване на компютърното разпознаване. Той ще се основава на съществуващата система за стереокамери на Subaru, съобщиха от компанията.


Subaru EyeSight


В разработката на новата система активно участва Subaru Lab - център за разработка на изкуствен интелект в токийския квартал „Шибуя“. Според директорът на техническия център Ейджи Шибата, който е и старши програмен мениджър на Subaru, автомобилният производител не се фокусира върху автономното шофиране, а по-скоро върху подобряването на безопасността.

„Подходът на Subaru е как да намалим смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия до нула възможно най-скоро, вместо да се фокусираме върху автономното шофиране“, отбелязва Шибата.


Subaru EyeSight


На свой ред, заместник-директорът на Subaru Lab - Тору Сайто добавя, че производителят на автомобили няма непосредствени планове да приеме лидарни сензори за своята система за автономно шофиране. Според Сайто, използването на камери заедно с изкуствения интелект е по-добро решение и създава подобрени триизмерни изображения, тъй като двете камери могат да триангулират обекти от различни ъгли.

„Използването на стерео-камера има огромно предимство, когато е съчетано с изкуствен интелект. Други производители на автомобили следват подход с множество решения и използват радари, монокулярни камери и лидар. Но стерео камерите са в състояние да направят това, което тези три технологии могат да направят поотделно“, казва Сайто пред Auto News.


Subaru EyeSight


Инженерите на Subaru също така планират да въведат усъвършенствани нови функции за автоматично паркиране в своето следващо поколение системи EyeSight, тъй като инцидентите на паркингите представляват една трета от всички пътнотранспортни произшествия.

Компанията разкри още, че е продала повече от 5 милиона автомобила, оборудвани с настоящата система за безопасност. Тя беше въведена за първи път през май 2008 г. и сега е монтирана на 91% от всички модели на Subaru, продадени по целия свят.


0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    Като чета повечето коментари, май тук са се наруили хорица от Долно *** дето най-новото субару което са виждали е 30 годишния кош с "газово" на Кольо авджията .... Момчета, абе като имате Ви Фи у хоримага, па разгледайте малко и новите модели! И като ходите у градо, тук таме, па огледайте се! Живота не е спрял преди 30 години като у Долно ***
  • #10
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До Смех ( преди 1 година )
    6,5 / 100 извънградско при 90% магистрали България - Сърбия - Харватска и скорост между 110 и 150км/ч и 9,5 / 100 - 100% градско, ама 100% - два месеца не бях я мърдал от града. Колата е Субару Леворг 2,0, 2020 година! Ти си разправяй легенди за коли произведени 1995!
  • #9
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Номер 8 грешиш. Субару няма аналог при разход на гориво спрямо коя и да е кола с перманентно 4х4 и спокойно може да се каже че е супер разхода. Това че на сeлчo му е скъпо спрямо астрата дизеел, не значи нищо, освен че не може да си позволи нищо повече.
  • #8
    6 rate up comment 1 rate down comment
    ДО №6 ( преди 1 година )
    Пич, и ти повтаряш някакви мантри от преди 20 години! Какъв да е разхода на едно съвременно Субару, не е значително по-голям от всеки друг еквивалентен автомобил с постоянно задвижване на всички колела, опресни си инфото. А и заинтересуваните се насочват към тази марка, заради други предимства която тя предлага.
  • #7
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Nev, свали японските очила и погледни, че от 2018 г. продажбите на Субару постоянно спадат. Забележи - от преди пандемията. Спрямо върха си са 20% надолу и тенденцията само ще се задълбочава. А Европа е практически изгубена като пазар.
  • #6
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хората почиват още като чуят какъв е разходът на гориво на Субару.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    3 ти си поредния "компетентен разбирко", коментатор по картинка, буквално! :))
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    До #3 ( преди 1 година )
    Пич, то явно не си виждал Субару на живо! Това е наистина часовника, с още няколо информативни функции. Инфотеиймънт дисплея си е отдавна с норнални размери на централната конзола.
  • #3
    1 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Може би първо да сменят това екранче с размер на китайски часовник, тогава да правят автономни системи.
  • #2
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Изкуственият интелект е следното един чип който действа по определен алгоритам демек вижда пешо и набива спирачка ама само ако пешо е отпреде ако пешо е леко в лево не набива спирачка.Кампютара ше замени човека на куково лето