IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новото Subaru Outback: по-добро от SUV (тест)

Не е бързо, не е икономично и не е евтино. Но пък компенсира напълно с други неща

Има четири главни показателя, по които повечето хора си избират автомобил. Как изглежда? Колко вдига? Колко харчи? Колко струва? Веднага бързам да ви кажа, че новото Subaru Outback не е отличник по нито един от тях.
   
     
 
    
      
Най-хубавото, което можем да кажем за външния му вид, е "симпатичен". Максималната скорост няма и 200 километра в час. Боксерният двигател никога не е бил синоним на икономичност, и новото му поколение не е изключение. Колкото до цената: най-базовият Outback започва у нас от над 80 хиляди лева - не точно идеята ни за достъпна семейна кола.

 
Subaru Outback тест драйв
   
    
Всичко това обяснява защо Outback никога не е бил между бестселърите на европейския пазар. Но не обяснява защо този автомобил има може би най-лоялните фенове изобщо. За да си изясним защо е така, ще трябва да използваме съвсем различни показатели. И ще започнем, като излезем извън асфалта, разбира се.
    
    
Subaru Outback тест драйв
    
      
Още от легендарното първо Leone от зората на 70-те години, главният коз на Subaru винаги е бил комбинацията от боксерен двигател и симетрично AWD. Резултатът от това са коли с необикновено нисък център на тежестта и смайващо стабилно пътно поведение - точно каквото е нужно на любителите на риболова, къмпинга и всички други занимания, които не включват асфалтиран паркинг.
    
      
Subaru Outback тест драйв
   
      
Новият Outback не е изключение. И тук ще откриете симетричната система за задвижване на четирите колела в комбинация с трансферна кутия. Пътният просвет е цели 21.4 сантиметра - на практика почти колкото при новия Defender, и далеч над повечето така наречени SUV модели. И това е минималният просвет, а не максималният, както напоследък го мерят някои други марки. Системата има и два допълнителни режима на работа - за хлъзгави настилки и за дълбока кал или сняг. С комплект добри гуми тази кола ще мине почти навсякъде, а пластмасовите кори на праговете, калниците и под двигателя ще я предпазят от бели.
    
      
Subaru Outback тест драйв
    
      
Теглителната сила от два тона не е рекордна в класа, но е напълно достатъчна за нуждите на повечето къмпинг маниаци. Релсите за багаж на покрива са стандартни и са модулни - с една съвсем проста операция можете да ги превърнете от надлъжни в напречни. Самият багажник побира 561 литра - достатъчно да съберете всичко необходимо за седмица на морето.
   
     
Subaru Outback тест драйв
    
      
Като споменахме за стандартното оборудване, новият Outback идва с доста опростен каталог: само три нива на оборудване, като най-високото струва малко над 93,000 лева. Но дори и базовото включва неща като климатроник и електрическо настройване на шофьорската седалка.  
    
     
Subaru Outback тест драйв
    
       
Няма да ви е особено сложно да си изберете и двигател, защото за нашия пазар той е само един: боксер, с 4 цилиндъра и 2.5 литра работен обем. И 169 конски сили максимална мощност - с 15 по-малко, отколкото има същият двигател за американския пазар. Познайте на кого да благодарим за това.
   
 

Subaru Outback 2.5i

169 к. с. максимална мощност

252 Нм максимален въртящ момент

193 км/ч максимална скорост

10.2 секунди 0-100 км/ч

Американците, които са и основните купувачи за този автомобил, получават не само 15 коня отгоре, но и турбо версия, при която мощността е цели 260 конски сили. И двата варианта обаче не се погаждат добре с новите европейски стандарти за парниковите емисии - оттам и електронната корекция на мощността в посока надолу.

Истината е, че даже и така този двигател е напълно адекватен. Той има достатъчно динамика, за да изпреварвате спокойно, и да се порадвате на някой планински път с повече завои. Онова, което го тегли надолу, е скоростната кутия.
    
    
Subaru Outback тест драйв
     
      
От няколко десетилетия Subaru упорито се придържа към вариаторния автоматик - можете да го наричате и безстепенен, и CVT - като единствена опция в своите модели. Инженерите го обичат, защото според тях е най-ефективната възможна система. Счетоводителите го обичат, защото е доста по-евтин от системите с два съединителя или от класическите хидротрансформатори. Ние обаче не го обичаме - защото усещането при карането на CVT е като върху зъболекарски стол от по-старо поколение. За да променят това, от Subaru постоянно усъвършенстват системата. Добавиха й допълнителни сензори. Даже въведоха нещо като симулирани предавки.
    
     
Subaru Outback тест драйв
    
      
Истината е, че Subaru от години работи усилено, за да направи тяхното CVT по-приятно за каране. Но резултатът не е смайващ. Ако рязко натиснете газта в тази кола, произвеждате основно едно нещо: шум. И 6 000 оборота.

Но това няма голямо значение, защото Outback така или иначе не ви стимулира да натискате рязко газта. Управлението е приятно стегнато и директно, но като цяло тази кола внушава не динамика, а съвсем други чувства: за комфорт, солидност и достойнство. Удобните седалки и просторният интериор само подсилват това.
    
    
Subaru Outback тест драйв
    
      
Както и почти всяко Subaru напоследък, този Outback създава впечатление за добре направена машина. За високо качество на материалите, на сглобката, и това личи от най-малките неща, като нивото на обезшумяване. Но за да ви стане най-добре ясно за какво качество става дума, трябва да излезем от колата и да вземем за малко нашия микрофон.

Това е запазена марка на Subaru вече от четвърт век. Специалната конструкция на уплътнението на вратите и смазването му с тайна субстанция водят до най-тихото и плавно затваряне в автомобилния свят. Няма никакъв шанс да събудите жена си, ако се приберете в два часа през нощта. От риболов, примерно.
    
     
Subaru Outback тест драйв
    
      
Същото внимание към детайла личи и в интериора. Не бихме го нарекли красив или особено смел. Основната му цел е да е максимално удобен и лесен за ползване. Близо 12-инчовият вертикален дисплей на информационната система дава сравнително бърз достъп до всички функции. Но все пак има и физически бутони за температурата в купето.
     
      
Subaru Outback тест драйв
    
     
Новият Outback има и всички най-актуални системи за безопасност. Двойната камера в предното огледало, наречена Eye Sight, следи постоянно пътя и може да активира автоматична маневра за заобикаляне на препятствие, ако се разсеете. Камерата за задно виждане е много полезна при кола с висок багажник и дължина от почти 4.9 метра.
    
     
Subaru Outback тест драйв
    
     
Има я и добрата стара японска дисциплина: предупреждението за коланите обхваща и петте места, и докато не се закопчаете, дори ще ви спре музиката. А при всяко гасене на мотора получавате доста шумно предупреждение да погледнете назад, преди да отворите вратата. На моменти изнервящо, но пък спестяващо потенциални големи неприятности. Всъщност това ни подсети на какво ни напомняше Subaru Outback през цялото време: то е нещо като автомобилния еквивалент на баба и дядо. Малко е старомодно и на моменти може да бъде досадно. Но е наистина загрижено за теб. И е невъзможно да не го обичаш.


Още снимки от теста на Subaru Outback вижте в ГАЛЕРИЯТА:

0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Георги ( преди 11 месеца )
    Имал съм Mitsubishi pajero, BMW X3, BMW 525d и Honda Accord :). Японските коли са здрави - харесвам ги , но няма немското си е връх на технологията
  • #18
    6 rate up comment 1 rate down comment
    sameman ( преди 1 година )
    Не бил символ на икономичнонст... Посочете автомобил с преманентно 4Х4 с по-нисък разход.
  • #17
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Най-добрата марка в света, от дълго време. Имам много приятели със субару, през годините са пробвали други марки, но в момента, в който стигнаха до субару, пробването спря. Не се сещам за нито един познат, който след субару да е минал на друга марка. В съседния блок живее един познат, луд фен на фв, а баща му, на ауди. Е, бащата вече мина на субару...
  • #16
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Дърваруфен ( преди 1 година )
    WOW, ново дръвце на пазара!
  • #15
    2 rate up comment 23 rate down comment
    Докторът ( преди 1 година )
    Ужас. Колко струва тази катафалка? и двигателят и трансмисията с ***.И колата като цяло е ***
  • #14
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Абе 10 ( преди 1 година )
    Леворг се предлага с 1,6 турбо, 2,0 атмосферен, 2,0 турбо! Къде си го карал 2,5 на левор?! Ти не знаеш какво с какъв двигател си карал, тръгнал мение да дава! Да не се окаже, че не било Леворг, а било лада ....
  • #13
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За мен си е хубав, но предпочитам по-старите генерации.
  • #12
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До 9 ( преди 1 година )
    Качи се на WRX за САЩ да Канада със CVT па ми говори!!! В Сливен имаше едно за продан, можеш да го тестваш ако е там оше ..па ела ми говори!!!
  • #11
    23 rate up comment 2 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Как си го карал тоя мотор на леворг, като го няма на леворг?!? На Субару боксерите не харчат масло от 10 години!! Личен опит! Скъпо обслужване?!?! 250 евро на 15 000км или 12 месеца, което настъпи първо!!! Ама много си ги карал тия нови субарута, ама много !!!
  • #10
    5 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Карах го този мотор на Levorg, много рев с малко performance, хем че Levorg е по-лек от Outback. CVT-то се държи доста добре, но като цяло колата е мудна. Няма и помен от Outback с 260 к.с. мотора който също съм карал. Разликата е голяма. Според мен не е оправадана цената която искат. Също трябва да се има впредвид че поддръжката на Субару не е никак евтина (не се чупят много колите, но харчат много масло в някой модификации).