IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пълна промяна: тестваме новата Kia Sportage

За втори пореден път корейците се отказват от успешна формула, за да потърсят още по-успешна (ВИДЕО)

Всеки студент в УНСС ще ви каже, че ако в икономиката нещо работи, не го пипаш. Никой обаче не се е сетил да го каже на корейците от Kia, които изобщо не са се поколебали да вземат най-важния си и най-доходен модел, и да го изменят до неузнаваемост. Днес тестваме новото поколение на Kia Sportage.
 
 
 
  
  
Дори и съвременен български политик ще завиди на тази кола за броя претърпени трансформации. В началото на 90-те Sportage бе просто поредният наивен опит от Южна Корея, ползващ платформата на стар ван Mazda, и два пъти отзоваван от пазара заради склонността на задните колела да се откачат в движение. Второто поколение вдигна осезаемо качеството. Третото добави привлекателен дизайн. После четвъртото скъса напълно с този дизайн и въведе нов облик, като пътьом стана най-продаваната кола на Kia в Европа. А и в България.
Сега петото поколение повтаря същия трик, но в по-голям мащаб.
 
   
Kia Sportage 2022 тест драйв
   
    
То не само радикално сменя дизайна, но и е изцяло нова стъпка в технологично отношение. Построено е върху новата модулна платформа N3, на която са също Sorento и актуалните Hyundai Tucson и Santa Fe. Двигателите й са коренно различни, както и системите за сигурност. И все пак първото, което ще ви се набие на очи, е тежката пластична операция на лицето й.
 
 
Kia Sportage 2022 тест драйв
   
    
Естетиката, разбира се, е нещо субективно, и оставям на вас да решите дали тази кола е красива, или не. Но тя е нещо много по-важно от това: тя е интересна. В наши дни, когато в този сегмент почти всички са дотолкова еднакви, че се налага да се доближите и да видите емблемата, за да знаете за какво става дума, тази кола изпъква.

Заслугата е най-вече на необикновено голямата предна решетка, обрамчена от тези доста странни на вид фарове. Двете ивици с форма на бумеранг са всъщност дневните светлини, а в сгъвката им са прибрани светодиодните фарове, които във високите нива на оборудване са матрични. Отнема време, докато окото свикне с това решение. Но след това изведнъж започна да ни харесва.
 
 
Kia Sportage 2022 тест драйв
   
    
В профил Sportage изглежда по-традиционно. Хлътналата долна част на вратите и повишаващата се линия на прозорците създават доста атлетичен профил. В дизайна има и някои леко учудващи неща, като Z-образната линия на С-колоната, при която двете лайсни очевидно не пасват. Но всъщност проблемът не е в Kia. Проблемът е в мястото, където живеем.

Европейците явно не сме вече първа категория хора, защото Sportage, който получаваме тук, е с цели 13 сантиметра по-къс от онзи, който получават в Америка. При щатската версия има един допълнителен прозорец отзад и линията върви плавно. Но в европейската на дизайнерите се е наложило да замаскират някак принудителната ампутация.
 
 
Kia Sportage 2022 тест драйв
   
   
Ако оставим шегата настрана, от Kia настояват, че този размер е идеалният за европейските пътища. Новият Sportage всъщност е с 3 сантиметра по-дълъг от стария, и дава още повече място на пътниците отзад. Багажникът е пораснал до 591 литра, поне за нехибридните варианти.


 

Kia Sportage 1.6T-GDI MHEV

180 к. с. максимална мощност

265 Нм максимален въртящ момент

9.0 секунди 0-100 км/ч

Втората специфика на европейския Sportage се отнася до задвижването - изцяло променено, за да пасне и на най-строгите еконорми на Брюксел. В гамата вече има хибрид с 230 конски сили, и плъг-ин хибрид с 265. Това е и най-мощният модел в гамата. Отделно от това познатите бензинови и дизелови агрегати са основно преработени и съчетани с така наречената мека хибридна система. Ние тестваме тъкмо такъв автомобил, с 1.6-литров бензинов мотор и  електрически стартер-генератор, развиващ 180 конски сили.
  
   
Kia Sportage 2022 тест драйв
   
    
Нямаме забележки към динамиката, особено когато електромоторът подпомага резките стартове. Воланът е достатъчно директен и внушава увереност. Освен това Sportage има нова система за електронен контрол на окачването, която непрекъснато го пренастройва, за да осигури едновременно комфорт и стабилност.

Базовата версия е с предно предаване, но тук имаме доста напредничава система за задвижване на четирите колела. Седемстепенният автоматик с двоен съединител си е собствена разработка на корейците и се справя доста прилично. От Kia са постигнали 6.9 литра на сто километра среден разход в новия тестов цикъл WLTP. При нас резултатът бе малко над 8 на сто, но и никак не сме се старали да сме икономични.
 
   
Kia Sportage 2022 тест драйв
   
    
Голяма крачка нагоре е и интериорът, който смело е заемал решения от по-големия и по-скъп Sorento. Материалите са меки и с видимо добро качество. Високите версии са със същия огромен извит екран, който се поделя по равно между дигиталните прибори и мултимедията. Качеството на графиките е завидно, а и ни харесаха някои леко носталгични решения, като изобразяването на радио честотите като стари лампови приемници. Тук са и познатите ни от Sorento  записани успокояващи звуци - океански вълни, джунгла, оживено кафене, пращяща камина, изобщо за всеки вкус по нещо.
 
  
Kia Sportage 2022 тест драйв
   
   
Някои от другите новости са по-практични, естествено. При подаден мигач камерата в огледалото автоматично прожектира на таблото какво вижда назад - доста полезно и при включване в магистрала, и при успоредно паркиране.

Електронните асистенти включват активен круиз контрол, който сам може да си следва лентата, система за засичане на пешеходци и аварийно спиране, и даже помощник, който може да паркира колата, след като сте излезли от нея. Мултимедията се свързва едновременно с два телефона. Ако се абонирате за пакета Kia Connect, ще получавате пътна информация в реално време и даже дистанционна диагностика на автомобила при нужда.


Kia Sportage 2022 тест драйв
  
  
Накрая идва време и за заключителния тест, който най-вероятно е напълно безсмислен, защото за последните 5-6 години сме видели Sportage да гази в калта един-единствен път - и това беше в нашия собствен тест на предното поколение. И все пак сме длъжни да видим дали тази кола все още става за нещо и извън асфалта.
    
  
Kia Sportage 2022 тест драйв
   
   
Простичкият отговор е: става. Изобщо всичко с новия Sportage изглежда наред. Остава само един деликатен въпрос: за цената. В последните години новите коли поскъпнаха дори повече от краставиците. Тази тенденция не е простила и на корейския кросоувър. Но, в сравнение с някои конкуренти, промяната е умерена. Базовият бензинов Sportage със 150 конски сили започва от около 50 000 лева.
    
     
Kia Sportage 2022 тест драйв
    
     
Но това е в особения смисъл, който Kia влага в термина "базов". Дори най-евтината кола в гамата има алуминиеви джанти, електрически стъкла и огледала, декоративни прагове, рейки на покрива, кожен волан, подлакътник, двоен климатроник, гласови команди, парктроник отзад и отпред, камера за заден ход, подгряване на предните седалки и на волана.
   
   
Kia Sportage 2022 тест драйв
   
    
Второто ниво на оборудване добавя 12-инчовата мултимедия, адаптивен круиз контрол и тези хитри USB портове в облегалките. Върховият GT Line модел е със спортен волан и педали, по-големи джанти, аудио от Harman-Kardon и още доста глезотии. С такова оборудване тестовият ни автомобил със 180 конски сили струва около 80 000 лева. Най-скъпата плъг-ин хибридна версия е малко над 95 хиляди. Това е страшно много като за Sportage, и в същото време по-малко от повечето конкуренти. А и, както знаете, добрата пластична хирургия никога не е била евтина.
  
  
Още снимки от теста на Sportage вижте в ГАЛЕРИЯТА:

 

0 от 500
  • #19
    8 rate up comment 1 rate down comment
    ...... ( преди 2 години )
    До колегата, дето казва, че Киа е еднодневка.... 15 години такси в София. Сменят се само консумативи, 5 броя съединител и една рейка за 200 лева нова. 680 000 км. Няма ремонти Здраво и евтино за поддържане окачване. Карайте си голфовете и лек ден.
  • #18
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Боб ( преди 2 години )
    Предните модели бяха красиви Това тук е подведено от грозната мода.Дизайнера трябва да се утрепе с камъни.
  • #17
    4 rate up comment 0 rate down comment
    до 17 ( преди 2 години )
    Съдейки по това, че бъркаш dear и deer, може би трябваше все пак да ги прежалиш марките :D
  • #16
    3 rate up comment 1 rate down comment
    3 изпита за200марки ( преди 2 години )
    Далеч не съм убеден, че всеки един студент в УНСС ще ме светне на тънкости в икономиката. Далеч не съм убеден, my deer.
  • #15
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Къро ( преди 2 години )
    От тук коментиращите разбирам,че по-високо от пасат 4 или някой друг дръгливец не съществува и не сте и карали.Относно дизайна отидете и вижте на живо за какво става въпрос.Слезте от хваналите ви коричка седалка на пасата,то верно то дизайна там е най добре
  • #14
    10 rate up comment 20 rate down comment
    не БЛАГОДАРЯ! ( преди 2 години )
    Типично китайски дизайн със заемки от детските филмчета- трансформъри и бакугани! Като цяло КИА и Хюндай са имитатори, техните "изделия" са направени да приличат на истински съвременни автомобили, но не са! Бих им препоръчал да се концентрират основно на пазара в САЩ, те там така или иначе са по-успешни, отколкото в Европа.
  • #13
    11 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    раКИА-та е меко казано грозна да не кажа отвратителна с тази смешна предница и нелепата задница. Този път мигачите не са в бронята, но пак не са където трябва, а са под стоповете. От какъв зор не могат да ги сложат вътре в стоповете не мога да разбера. Шаренийка да има, ама това е жалко и пошло от където да го погледнеш. Вътре с тоя телевизор е също трагично положението. Разхода е среден, но не и нисък за класа, но пък цената е дооооста нагоре. Защо и те не знаят. Продажбите ще са им трудни.
  • #12
    6 rate up comment 13 rate down comment
    Turbo ( преди 2 години )
    То всичкото хубавоамаааа..Кия!И всичко приключва.Тия еднодневки са меко казано отвратителни,пластмаса,пластмаса и пак пластмаса
  • #11
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На мен най не ми харесва цената, но то е така с всички нови коли и скоро 3 годишната няма да се сменя както ми се искаше на всеки 5 години жалко за производителите.
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До 5 ( преди 2 години )
    Как реши, че задните мигачи са пак в бронята? На една от снимките, на която е сниман автомобила отзад, ясно се вижда ,че мигачите светят и са в стоповете.