IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota ще инвестира 5,6 млрд долара в собствени батерии

Компанията ще увеличи призводствения капацитет до 40 GWh, за да се справи с търсенето на електромобили

Концернът Toyota ще инвестира около 5,6 млрд долара в предприятията си в Япония и САЩ за доставка на батерии за електрически превозни средства, чието търсене нараства. Производството им трябва да стартира между 2024 и 2026 г., обявиха от компанията.


Toyota


Тази инвестиция има за цел да позволи на Toyota да отговори на нуждите на своите клиенти във всички държави и региони по света, като осигури нужната гъвкавост и съответно предлагането на различни задвижвания. Компанията планира да увеличи комбинирания капацитет за производство на батерии в Япония и САЩ до 40 GWh.

Използвайки собствена си система за производство и изграждайки по-ефективни производствени линии от всякога, Toyota също така възнамерява да подобри допълнително своята конкурентоспособност, като инвестира сериозни в обучение на персонал за производство на батерии.

Малко над половината от тази сума – около 3 млрд. долара, ще бъде инвестирана основно в завода Himeji, както и в още няколко фабрики и производствени центрове в Япония. В САЩ основната част от инвестицията е предназначена в предприятието за батерии в Северна Каролина. То е 90% собственост на Toyota North America, а останалите 10% са на Toyota Tsusho Corporation).

В Toyota също така вярват, че има няколко възможности за постигане на въглеродна неутралност, като с помощта на тези 5,6 млрд долара ще бъде постигнато бързо намаляване на вредните емисии CO2. Същевременно обаче компанията ще направи всичко възможно да запази и поминъка на своите клиенти в региони на света, в които електрическите превозни средства все още не са добре развити.

0 от 500
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Прекалено късно, прекалено малко. От кофти мениджъри - толкова.
  • #3
    3 rate up comment 9 rate down comment
    До ел феновете по-до ( преди 1 година )
    Дали получавате пари за фанатизма си, или сте си обикновени хейтъри?
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Напълно съгласен! Точно това щях да напиша и аз. Но си пропуснал един важен факт.Пълният производствен капацитет ще е 40 гигаватчаса, но обикновено трябват няколко години за да бъде достигнат, а производството ще започне чак през 2026 година. За 2028 година тесла си е оставила за цел лично да произвежда 3000 гигаватчаса, като е подписала и договори с всички най-големи производители на батерии да изкупува всичко, което могат да произведат.
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тойотке, 40 Гвч са 500 хил електромобила. Тесла произвежда толкова за 4 месеца. И то сега. А 2026 ще произвежда 6 млн. А Тойотка 12 пъти по-малко.