IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият седан на Toyota се оказа по-голям от Corolla

В разработката на бъдещия модел bZ3 са участвали и китайци

В Китай беше разкрит дизайнът на все още непоказан електрически седан Toyota bZ3, който е малко по-голям от Corolla. Очевидно, че той е предназначен за китайския пазар, тъй като в разработката му участва местната компания BYD, а производството му ще се осъществява в съвместното предприятие FAW-Toyota.


Toyota bZ3


По предварителни данни сглобяването на седана ще започне тази година, а продажбите ще стартират в началото на следващата. Известно е още, че моделът е изграден на модулната платформа e-TNGA на Toyota, която е в основата на кросоувъра bZ4X. Противно на очакванията, седанът не е получил индекса bZ5, както очакваха мнозина, а ще се казва bZ3.


Toyota bZ3


Така новият модел ще се разположи с една стъпка над Corolla в гамата на марката, като междуосието му надвишава дори това на Camry - 2,88 метра срещу 2,82 метра. Toyota bZ3 ще получи литиево-желязо-фосфатни батерии, разработени от китайската компания BYD, чийто капацитет не е уточнен. BYD предоставя на Toyota и свои собствени електрически мотори с мощност 184 и 245 к.с. Максималната скорост на bZ3 ще бъде 160 км/ч.

В допълнение към кросоувъра bZ4 и седана bZ3, семейството bZ (beyond Zero) ще включва поне още три модела. Това са компактен SUV, който е подобен по размер на C-HR и е насочен към пазарите в Европа и Япония, както и субкомпактния bZ Small Crossover. Той ще се отличава с ниска консумация на енертия – 12,5 кВт/ч на 100 км. Последният модел в линия ще бъде 7-местен кросоувър - bZ Large SUV, сравним по размери с Highlander.


Toyota bZ3


0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Дрън дрън. А батерии откъде?
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 1 година )
    BZ3 ще бъде глобален модел! Просто пускането в Европа е много по сложно а и в момента за електромобил всичко е по лесно в Китай! С леки промени до половин година след пускането там ще е с премиера и в Европа!
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Забравили са да споменат, но BYD не само е доставчик на компоненти, а разработва колата.
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Недей така бе човек. Ще попариш вярванията на огромно мнозинство, които се кълнат че Toyota сама си произвежда батериите и била най-напреднала в електрическите задвижвания, защото имали 25-годишен опит с батерии и електрически двигатели.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    VAYK ( преди 1 година )
    Инак батерии няма от къде да се купуват освен от китайци!
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 1 година )
    Абе сигурно ще има кой да ги купува, но те не могат да ги продават в момента (BZ4) понеже нещо им падат колелата:)):)
  • #1
    7 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ти да видиш! Subaru im проектира първия електрически модел на toyota, а BYD втория с техни батерии и двигатели и вероятно точно както при subaru, единствената разлика ще са табелките с някой китайски модел. Толкова са технологично безпомощни и неподготвени за бъдещето на автомобилната промишленост от Toyota. Да видим сега кой ще им купува моделите, след като до средата на 2021 година убеждаваха феновете си, че електромобилите нямат бъдеще.