IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За какво служи странното топче под предното стъкло?

Повечето съвременни автомобили разполагат с тази джаджа на таблото си

Съвременните автомобили са оборудвани с такива опции, за чиято цел много от собствениците им може и да не предполагат. Така например, някои автомобили имат необичайна полусфера на в центъра на хоризонталната част на арматурното табло и тя не служи за украса на интериора.


топче


При споменаването на топка, разположена под предното стъкло, говорим за специфичен елемент - полусфера на предния панел. В някои случаи този уред е с формата на цилиндър. Има спорове сред автомобилистите относно предназначението на тази част в интериора на автомобила.

Първото нещо, което идва на ум е светлинният сензор . Други смятат, че това е сензор за дъжд. Има и шофьори, които са сигурни, че полусферата на предния панел е част от комплекса за сигурност в колата. Всъщност тази необичайна джаджа е предназначена да изпълнява напълно различни задачи.

Полусферата на предния панел е част от климатроника. Ако шофьорите, след като са закупили превозно средство, прочетат ръководството за експлоатация, те биха могли да научат много нови неща, включително и това за полусферата. Но болшиството не го правят.


топче


И така, там се казва, че полусферата на предния панел никога не трябва да бъде блокирана от чужди предмети. В противен случай може да изпитате влошаване на работата на отоплителната и климатичната система.

Топката, разположена под предното стъкло, работи на прост принцип. Тя предава информация за интензивността на слънчевата светлина към контролния блок, след което климатът в автомобила се регулира автоматично. Така системата избира оптималния режим на работа при различни условия.

В някои случаи топката под предното стъкло няма функционален смисъл. това е така, защото тя е предвидена за автомобили с поръчана екстра климатроник, но конкретният автомобил е с обикновен климатик. В този случай тя има само декоративна функция. Полусферата на арматурното табло може да има и друга функция - индикатор за аларма . Ако светлината мига, алармата на автомобила е активирана.

0 от 500