IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да изберем правилните чистачки на автомобила?

След края на лятото проверете дали вашите са все още в добро състояние

От колко време не сте си сменяли чистачките на автомобила? Ако не ви се е наложило принудително, вероятно твърде отдавна. А тази част от автомобила и този компонент от шофирането са много често подценявани от голяма част от шофьорите.

 

3841340

 

Интересно решение за по-мощно и бързо почистване на предното стъкло представиха от Jeep, част от Stellantis - чистачки с интегриран канал за течността и дванадесет изхода. Според конструкторите иновативното устройство е насочено към любителите на офроуд емоциите сред природата, които често изпадат в ситуация с необходимост от бързо изчистване на опръсканите с мръсотия стъкла.

В сравнение с чистачките със системи с фиксирани дюзи, в 12-каналните се осигурява максимална ефективност на почистване на стъклото с икономичен разход на течността и се предотвратява ефекта на размазване на мръсотия, което позволява на четките да измият дори тежки замърсявания от първия ход.
Всъщност чистачките с 12 изхода са добър вариант не само при офроуд изживявания. Но за каквито и видове да говорим, за тях си трябват грижи. Защото подходящите чистачки и навременната им смяна са важен момент за безопасността и комфорта на пътуването.


 

Различните производители на чистачки използват различни смеси, като освен това използват различни технологични процеси. Разликата от една чистачка до друга е огромна, независимо че не се вижда от пръв поглед

Можете ли сами да си смените чистачките?

Твърде много шофьори не могат, или се затрудняват. А е изключително полезно да потренирате малко „смяна на чистачки“. Защото може да ви се наложи по спешност. Когато сте принудени да си купите нови чистачки, не бъдете „специалист по всичко“, а се посъветвайте с истински познавачи какви да изберете. Защото и за тях има много варианти като качество и цени.

Чистачките трябва да бъдат с подходящия размер за стъклото на автомобила. Да бъдат здраво закрепени, иначе рискувате в най-неподходящия момент да паднат. Много е важно също така да не скърцат, да не нараняват стъклото, да имат по-дълъг живот.


maxresdefault

Няма перфектна чистачка, и тук трябват компромиси, съобразени със спецификата на района, в който основно се движи колата. Ако е по-студено, потърсете чистачки, които са от материал, който не замръзва. Старите конвенционални чистачки с метална конструкция замръзват по-лесно. Ако искате по-безшумни чистачки, ще ви се налага да ги сменяте по-често, защото са изработени от по-мека гума. По-шумните пък са по-издръжливи.

Технологията на плоските с безшарнирни пера чистачки има много предимства пред старата и те вече са масово в употреба. В никакъв случай не трябва да пренебрегваме и цената на чистачките. Оригиналните безспорно са много по-скъпи, затова и на пазара се предлагат заместители, за които също е много важно да се консултирате какви да използвате.

Хубаво е в края на лятото да обърнете внимание на чистачките, защото след месеците на силно слънце, те губят своята еластичност. А е така, защото през горещите летни дни стъклата на автомобилите се нагряват силно, а перата са непрекъснато пристиснати към тях. Тази топлина влияе на еластичността на гумените елементи - също като при автомобилните гуми. И ако ви се налага смяна, най-добре е да го направите през есента. Така те ще бъдат достатъчно еластични през дъждовните и студени дни, като ще запазят качествата си и за следващия летен сезон.

При някои модели автомобили производителите въведоха нови способи за удължаване живота на чистачките. Моторчето, което задвижва рамената, прави по едно леко движение на всеки няколко стартирания на двигателя. Така, независимо че не използвате чистачките, те правят леко движение, с което перото променя позицията си и се предпазва от трайно деформиране.

 

 

0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Българина ( преди 1 година )
    Всичко е на късмет.Веднъж се стигна да ходя до авто-морга да си търся чистачки!След няколко чифта живи... ***(част от тях много скъпи) :)И парадокс - на моргата си намерих едни, 5(ПЕТ)+ години ми вършиха работа.Няма скръц/мръц, няма пътечки, перфектни!!!Без пари ми ги даде собственика, и си умря от смях като разбра колко пари съм дал...