IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Малцина знят за този важен бутон в автомобила

Прекъсвачът на горивната помпа играе сериозна роля за безопасността

Повечето автомобили имат един много полезен бутон - инерционен прeкъсвач на горивната помпа, но малцина шофьори знаят защо е необходим и какви функции изпълнява. Основната от тях е да предотврати запалване на автомобила в случай на инцидент.


горивна помпа прекъсвач


Именно по тази причина е много важно бутонът да бъде в изправност, като проверката му не отнема много време. Тя става по следния начин: Стартирате двигателя, след което проверявате за течове в горивната система. Активирате бутона и отново проверявате за течове.

Класическият бутон се среща при по-старите превозни средства. В съвременните автомобили той е заменен от сензор с бутон, при чието активиране системата се задейства и подаването на гориво спира автоматично. Ако автомобилът бъде ударен, контактите в сензора се изключват, което съответно прекъсва и работата на горивната помпа. И за да започне тя да работи отново, бутонът трябва да бъде активиран.


горивна помпа прекъсвач


Експертите съветват редовно да проверявате работата на системата (поне веднъж годишно), тъй като сензорът може да се запуши и да се повреди по време на работа. Това също става много лесно – трябва да натиснете бутона и да се опитате да стартирате двигателя. Ако той не запали, тогава системата работи правилно. Ако колата обаче стартира, тогава аварийният сензор трябва да бъде ремонтиран.

Самият сензор за изключване на горивната помпа може да се намира на различно място, като всеки производител описва неговото местоположение в ръководството за експлоатация на конкретния автомобил. Бутонът може да бъде в багажника, под седалката на пътника или шофьора, под капака близо до горивната помпа, под панела в близо до водача или другаде.


горивна помпа прекъсвач

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Николов ( преди 1 година )
    Точно сега го имам този казус. Ударен автомобил на паркинг от друг автомобил. Не върти стартера става въпрос за тойота ярис 1.3 2006г. Не мога да намеря този бутон луд станах. Изобщо акого има.
  • #5
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Проблем е да запалиш след това,
  • #4
    18 rate up comment 6 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Честно казано, не искам да викам Дявола, натискайки тоя бутон в опит да запаля.
  • #3
    17 rate up comment 11 rate down comment
    Някой ( преди 1 година )
    Да, така е, но този бутон е за да изключи при удар или катастрофа, така че не е нужно шофьорите да знаят за него 7 защо е, за целта има автосервизи и хора които са специалисти.
  • #2
    28 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Поредната неактуална статия. В кое време живеете?
  • #1
    45 rate up comment 1 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Преди два месеца писахте за това.....Всеки под 30годишен автомобил има сензори за странично ускорение, които изключват горивната помпа. Да, някои автомобили имат механичен бутон, който трябва да се включи ръчно. Повечето са с едноминутен електронен таймер. Освен при удар, системата може да се задейства и от преминаване през българска дупка....