IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

35-годишен Saab се продадe за повече пари от нов Toyota Land Cruiser

Купувачът брои 145 000 долара, с такава кола возил жена си на първа среща

Непрекъснато се продават, а и купуват, стари коли на високи цени, но някои такива сделки са по-интересни. За един привидно невзрачен 35-годишен Saab 900 Turbo Convertible на търга Bring a Trailer бяха платени 145 000 долара, което е много повече от нов Toyota Land Cruiser 300.

 

d14f2bc833f9edadf84a24e08b29333bcee69c57

 

Наскоро от Япония бе разпространена информация, че цената на употребявана Toyota Land Cruiser в страната вече значително надхвърля тази на нов автомобил от модела. Според Nikkei Asia, всъдеходът във версия ZX от 2022 г. струва 17,05 млн йени, което прави 129 000 щатски долара. Това е два пъти повече от препоръчаната от производителя цена за местния пазар, а причината е в производствените проблеми на Toyota, довели до остър недостиг на нови автомобили. Но това е друга тема.

Въпросният Saab 900 Turbo Convertible от търга е пуснат на пазара през 1987 г., но купувачът си имал свои причини да похарчи толкова много пари за стара кола. Първо автомобилът е като „капсулиран“ във времето, след като в продължение на 35 години почти не е излизал от гаража, като е изминал само 396 км. Освен това очевидно е много внимателно съхраняван – по купето Cherry Red не се вижда нито една драскотина. Черната пластмаса в интериора също е в перфектно състояние, както и кожената тапицерия на седалките.

 

8f2857bf891d24cb6c52816d445b0625abacbd21

 

Списъкът с оборудване на автомобила включва електрически покрив, климатик, отопляеми предни седалки, круиз контрол, електрически стъкла, маркови кафяви стелки и фабрична стерео касета Clarion с еквалайзер. Сребристите 15-инчови алуминиеви джанти са с гуми Pirelli P6, но търговецът препоръча да се сменят заради възрастта.

Saab 900 Turbo Convertible се задвижва от двулитров B202 турбо двигател с мощност 162 к. с. и 255 Нм въртящ момент. Съчетан е с петстепенна механична скоростна купия. Преди продажбата е почистен резервоара, промита е охладителната система, сменено е маслото и болтовете на цилиндровата глава.

 

6fa629b8dafaeb3bd041cf0d85e94f8191bf2148

 

Второто нещо твърде важно за сделката, което обясни победителят в търга, е следното: Saab има сантиментално значение за него. Такъв кабриолет е била първата му кола, в която е завел жена си на първа среща. За разлика от предишния собственик обаче, той възнамерява да го кара поне веднъж годишно. За... годишнината от сватбата си.

 

 

0 от 500
  • #12
    7 rate up comment 1 rate down comment
    ГАЗ69 ( преди 1 година )
    Непобедим по здравина автомобил, момчета карайте си пластмасови коли и оставете на нас тез кокошарници.
  • #11
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Я па тоа ( преди 1 година )
    И що го казваш на немски Сааб беше шведски а шведският няма нищо общо с немският
  • #10
    14 rate up comment 2 rate down comment
    IM-DrtiйУАЙТBoY! ( преди 1 година )
    Накратко: SAAB се явява 1 от най-сигурните машини в СВЕТА на всички времена затова ... DAS ist und bleibt ein REALer REINer KLASSIKER aller Zeiten...
  • #9
    4 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    само човек който няма представа от автомобили би купил тази шведска плевня
  • #8
    13 rate up comment 0 rate down comment
    До смех ( преди 1 година )
    Ти май си патката щото нищо смислено не пишеш. Какво значение има дали марката вече не съществува за качеството на конкретния автомобил и историята на производителя като цяло. Има много марки, които вече не съществуват, но техни автомобили са в пъти по-скъпо от нови лъскави премийни, които да ловиш мацки пред чалготеката. СААБ има легендарни модели и истинска аура за хората, които разбират и имат достатъчно пари да си ги позволят
  • #7
    1 rate up comment 12 rate down comment
    Смех ( преди 1 година )
    Добре си го казал БЯХА питай си патката дали става сега щото е Била ставала някога
  • #6
    16 rate up comment 2 rate down comment
    До смех ( преди 1 година )
    Човек нямаш идея за какво говориш. СААБ беше култува марка и още има почитатели. Тези модели бяха за високата средна класа адвокати , университетски преподаватели, бизнесмени и винаги са били скъпи. И имат славата на неразрушими
  • #5
    2 rate up comment 22 rate down comment
    Смех ( преди 1 година )
    И кое му е стряхотното дрът гнилоч
  • #4
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Страхотен автомобил, за ценители не само на марката, но и на онова което се подписва с "качество"
  • #3
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Алекс ( преди 1 година )
    Кола от времето.когато се правеха истински автомобили.Ще изкара още 35 год.