IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Използване на смартфон при шофиране ще се наказва по-строго

В САЩ искат да приравнят това нарушение с каране в пияно състояние

Американският застрахователен институт за пътна безопасност (IIHS) проведе проучване, в което отново беше доказано, че използването на смартфон по време на шофиране увеличава броя на инцидентите по пътищата.


смартфон


Според експертите, за да се намалят катастрофите, не е достатъчно само да се забранят разговорите и кореспонденцията по време на шофиране. Увеличението на сигурността може да бъде постигнато единствено с пълна забрана на използването на такива устройства, докато човек е зад волана.

Статистиката сочи, че в САЩ само през 2020 г. повече от 3000 души са загинали заради използването на смартфони по време на шофиране. В други държави това нарушение вече се санкционира много строго и подобни мерки дават ефект, като се отчита сериозен спад на произшествията на пътя – средно с около 10%.

Изследователите заключават, че в щатите със строги забрани също се наблюдава постепенно намаляване на броя на произшествията. В същото време експертите настояват за още повече затягане на правилата и увеличаване на глобите. Предлага се присъствието на смартфон до водача по време на шофиране да се приравни с шофиране след употреба на алкохол.


0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    и коя точно навигация на телефона е по-читава от тази в колата, че не се сещам? Ти май андроид ауто не си ползвал, а само си чувал, че го има. Когато телефона е свързан не можеш от него да цъкаш по картата и да правиш корекции, а само от дисплея на колата. Добре са го измислили да не цъкаш на телефона и да си в нарушение. А колкото до новите коли, то и там си далеч от истината. Почти няма нов автомобил без Андроид ауто или Епъл карплей. Дори в Дачия го има от години.
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Е хубаво, ама нали читава навигация има именно в телефона. Някой от по-новите коли има Андроид ауто или Епъл карплей, ама не са много.Иначе съм съгласен, че много разсейват. То не са чатове, Фейсбук, Инстаграм, тик-ток и прочее глупости.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    до 1 ( преди 1 година )
    Съгласен съм, че е така, но телефона е много по-опасно нещо, защото там се цъкат социални мрежи, пишат се СМС-и, чатове, месинджъри и какво ли още не. Големите дисплеи в колата обикновено могат да се управляват от волана или има джойстик, има гласови команди и т.н. И те отвличат вниманието безспорно, но телефона е наистина големият проблем.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Наистина телефоните са огромен проблем. Почти всеки ден някой, който си цъка и кара създава опасност да ме отнесе. Карам предимно мотор и като минавам покрай водачите на автомобили ги виждам какво правят. Масово цъкат. Положението е страшно и трябва да се направи нещо, за да се прекрати тази практика. Редовно се правят леви завои без мигач. Тръгна да изпреварвам и ме засичат гадно. В едната ръка телефон, а с другата държи и навива волана. масово с 2 ръце не могат да карат, а с 1 е мъка голяма...
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Пф ( преди 1 година )
    А огромните екрани в колата към които свързваш телефона - те не са проблем...особено като трябва да мажеш по екран, за да увеличаваш или намаляваш климатик, да влизаш в подменюта за това и т.н. Булшит...нека мерките са за екраните като цяло, не за "смартфон".