IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model Y може да стане най-продаваната кола в света през 2023 г.

Мъск вярва, че кросоувърът ще отнеме короната на Toyota Corolla

Tesla Model Y несъмнено има изключителен успех, след като като се превърна в доминиращ електрически кросоувър от гледна точка на продажбите. Според изпълнителния директор на компанията Илон Мъск, още през тази година Model Y ще се окаже на успешния автомобил на света като приходи, а догодина ще бъде и №1 по продажби сред всички модели на пазара.


Tesla Model Y


В момента най-продаваният автомобил на планетата е Toyota Corolla с приблизително 1 150 000 бройки през 2021 г. За сравнение, Tesla е реализирала общо 936 222 автомобила за същия период. Продажбите на марката обаче растат и през тази година се очаква да надхвърлят 1,2 млн единици, като това е въпреки продължаващите проблеми във веригата за доставки.

Когато тези проблеми бъдат облекчени и Гигафабриките в Тексас и Берлин започнат да работят на пълни обороти, е напълно логично Model Y да стане най-продаваният автомобил на планетата. Което ще бъде феноменален успех и по още една причина – досега нито един модел с цена от 70 000 долара не се е продавал в тираж от 150 000 бройки за тримесечие (Tesla съобщава само комбинирани данни за продажбите на Model 3/Y, така че точните продажби на Model Y не са известни).


Tesla Model Y


Освен това, решението на Tesla да съсредоточи производството на кросоувъра изключително във фабриката в Берлин означава, че поръчките за Model Y ще се изпълняват много по-бързо и това ще изиграе основно роля за увеличаване на продажбите.

Според Мъск, до края на 2022 г. Tesla ще разполага с производствен капацитет от 2 млн бройки в заводите си. Това ще позволи на компанията да продължи да изгражда нови фабрики, като плановете за една от тях ще бъдат обявени съвсем скоро. Като цяло компанията планира производство до 20 млн коли годишно, което означава поне 10-12 завода, от чиито конвейери слизат по 1,5-2 млн автомобила на година.


Tesla Model Y


„Ако всичко върви по план, ще приключим 2022 г. с 2 милиона превозни средства“, заяви Мъск, добавяйки, че производството в двете най-нови фабрики на Tesla, в Германия и Тексас, е изправено пред „10 000 малки проблема“, които се решават „един по един".

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 4 rate down comment
    До #2 ( преди 1 година )
    Не е трудно да се види, че печалбата на Тойота пада, въпреки че е с най-много продажби. За сметка на това, намалелите продажби на VW не им пречи да реализират огромни печалби. Ще те оставя сам да си направиш извода, кой продава евтинията скъпо.
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Възможно е сега докато другите нямат толкова капацитет но предполагам трябва да намалят цената и да произвеждат и извън Китай евтиния вариант с по-малка батерия и 1 мотор