IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още трикове как да разберете дали километражът е превъртян

Манипулираните показания за пробега на превозното средство си остават сериозен проблем

При закупуване на употребяван автомобил винаги има риск да получите екземрляр, чийто километраж показва фалшиви стойности. Неведнъж сме ви разказвали за това, но сега ще добавем още няколко съвета за това как да разберете дали километражът на колата е превъртян. Експертите родължават да дават нови препоръки за определяне на фалшивите показания пробег на превозното средство.


километраж


При съвременните автомобили пробегът се съхранява освен в таблото и в ECU, както и в други блокове за управление на автомобила. Пълната пренастройка на тези индикатори е доста скъпа процедура, така че повечето нечестни продавачи спестяват пари, като променят стойностите само на километража. В този случай реалният пробег на автомобила може да се определи чрез свързване на специален скенер към колата, който притежават повечето оторизирани сервизи на отделните марки.

Но купувачът може да определи приблизителния пробег на автомобила и по редица косвени признаци. В този случай обаче трябва предварително да проучите съответната информация в глобалната мрежа, тъй като автомобилите имат различно качество на довършителните материали, така че износването също ще бъде различно. В същото време трябва да имате едно на ум, че преди продажба продавачът може да замени силно износени автомобилни части.

Ето и някои от нещата, които е добре да погледнете: Годината на производство на предпазния колан трябва да съответства на годината на производство на автомобила или да е с една година по-малко. Необходимо е да се обърне внимание на състоянието на волана, скоростния лост, гумените повърхности на педалите, седалката на водача и основните бутони за управление.


километраж


Мътните фарове при пробег от 70 000 - 80 000 км също са признак за неверни показания на километража, тъй като обикновено започват да помътняват след пробег над 200 000 км, макар и автомобилът да е по-нов.

Новите спирачни дискове, монтирани на автомобил, който е изминал не повече от 50 000 км, могат да показвт също, че данните на километража не са верни. Окачването не се нуждае от ремонт на автомобили, изминали до 100 000 км.

В заключение си струва да повторим основния съвет, че когато купувате кола , не трябва да бързате и да вярвате на всичко, което казва продавачът, трябва да проверите всичко внимателно.


0 от 500
  • #28
    7 rate up comment 3 rate down comment
    #24 ( преди 1 година )
    До 10, 26 и 27- Вече ставате смешни. 120 х. км за 4 години са 30 х. годишно или 83.33 км на ден. Ако всеки ден пътувате до работното си място, което е на около 30 км от дома Ви, наложи Ви се да отивате 3-4 пъти в годината при сина или дъщерята, където следва, или пък недай си Боже Ви се наложи да обикаляте по болници - София, Варна, Плевен ще си ги навъртите спокойно дори и по-рано. Дадох пример с километрите в Швейцария на моята кола, които са средно 22500 на година.
  • #27
    6 rate up comment 3 rate down comment
    123 ( преди 1 година )
    пенсионер съм, но от удобството на автомобила не се лишавам, все още мога да си го позволя. Годишно изминавам над 10 000 км. На колко год. е дадена кола и колко км. е изминала е доста относително. На купена чисто нова Октавия сина й навъртя за 5 год над 100 000 км. И то при условие, че не я кара всеки ден.
  • #26
    2 rate up comment 4 rate down comment
    До 24-25 ( преди 1 година )
    Сметни колко ще е за другите населени места на България.И като говорим за коли на старо - купени и проверени.Аз съм имал 3 коли на старо досега. 10 год. Хонда, купена от офиц. дилър на 182 000 км; 5,5 год. Волво от офиц. дилър на малко над 64 000 км;Сегашното ми Волво, на 12 год. малко под 135 000 км, купено от човек и с направена проверка на сервизната история.И трите са коли карани в Канада! Смятай им пробега...
  • #25
    4 rate up comment 4 rate down comment
    До долният ( преди 1 година )
    Не изминаваш по 4-5 000 км годишно. Изминаваш по 8-9 000 явно.Ха сега ми кажи как за 4 години ще изминеш 120 000 км? Ето тази математика нещо ми куца.И нещо мнооого, ама мнооого важно. Тук във София сигурно едно 20-25% от колите не се карат изобщо или се карат по 2-3 пъти годишно.Други 20% се карат само събота и неделя до вилата на село +1-2 пъти на по-дълга почивка. 40-45% от колите в най-голямото населено място изминават доста под тези 4-5 000 км на година.Смятай колко средно се получа ...
  • #24
    4 rate up comment 1 rate down comment
    #24 ( преди 1 година )
    Отново до 10: За информация - колата ми е купена от Швейцария на 8 години, като беше изминала за тези години почти 180 000 км. Имам пълна сервизна история на колата, която съвпадна и с интернет проверката по VIN.
  • #23
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Живея на 10-тина километра от Велико Търново. Всеки ден ходя на работа с колата си. На ден изминавам между 25 и 40 км с пазаруването из града. Понякога и в събота и неделя я карам. Средно за месец минавам около 620 км. За тази година имам две ходения до Варна, предстои ми трето. Сложи и по едно Русе, Стара Загора, Плевен, мога и още да ти изредя, и пак ми кажи, че на година изминавам 4-5 хиляди километра. Искам да отбележа, че не смятам, че колата ми много се кара.
  • #22
    3 rate up comment 1 rate down comment
    италиански ( преди 1 година )
    Да, с италианския номер лесно и напълно безплатно можете да проверите километрите. Един колега наскоро си купи една Киа Сиид 2009-та от Русе от автокъща, уж на 180 х.км, като беше питал продавача за италианските документи. Оня се беше направил на разсеян, че ще ги покаже, ама били при счетоводителката, а нея я нямало в момента. И после не му ги показал, но колегата я купил щото бързаше да се прибира. И после като провери в сайта - 280 х.км ;) Така че ако някой нарочно ви врътка да знаете че лъже
  • #21
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако е от Италия и се знае италианския номер има приложения с които се проверява на колко е била при последния преглед там.
  • #20
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Чочо ( преди 1 година )
    Минавам годишно 15 к с личния си автомобил
  • #19
    17 rate up comment 1 rate down comment
    До 19 ( преди 1 година )
    Би ли пояснил къде и как навърташ тези 50 000 км годишно? Напиши и какво работиш(пишеш, че имаш и служебен автомобил)?Нека сметнем по колко време караш личният си автомобил, по колко време служебният, да видим и колко време работиш...Да не се окаже, че нямаш време да спиш!?Аз карам камион и му навъртам по 200-250 000 км годишно, но в него спя, храня се, карам по 10-13 часа на ден! Дай да видим ти, как докарваш такива километри?!