IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов мини „Дизелгейт“ ще струва на Porsche 80 милиона долара

Груповият иск засяга повече от 500 000 бензинови автомобила

Документи, подадени в Окръжния съд на САЩ в Сан Франциско, Калифорния, разкриват, че от Porsche са се съгласили с уреждане на колективен иск на стойност 80 милиона долара, съобщи Carbuzz.


Porsche-911_Sport_Classic-2023-1024-02


В информацията се посочва, че компанията е фалшифицирала данните за разхода на гориво за 500 000 автомобила с бензинови двигатели от моделите в периода 2005-2020 г., включително Porsche 911. Бенефициентите по делото са настоящи и бивши собственици на Porsche, но в същото време от фирмата заявят, че съгласието им за споразумението не е признание за вина.

В делото се твърди, че от Porsche са манипулирали резултатите от проверката на автомобилите в режим на шофиране Sport+, което заблуждава, че колите са преминали теста за вредни емисии. Вместо това се твърди, че са отделяли повече вредни вещества, отколкото е позволено от закона.

Освен това, машините са показали по-лош разход на гориво в Sport+, отколкото са посочили от фирмата. В иска се твърди, че за да се направи това, от Porsche са направили промени в софтуера и хардуера на своите автомобили преди тестовете за емисии. Подобно на Volkswagen по време на грандиозния скандал Дизелгейт преди няколко години.

„Жертвите“ ще получават парични компенсации в зависимост от характеристиките и оборудването на автомобила си. Ако все пак не всички засегнати си вземат парите, сумата която остане, от Porsche трябва да дарят за борба за опазване на околната среда.

 

 

0 от 500