IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche купи 50% от Red Bull Racing

Германската компания поема 10-годишен ангажимент за участие във Формула 1

Производителят на спортни автомобили Porsche е придобил 50% дял от Red Bull Racing и така ще влезе във Формула 1. Официално това ще бъде съобщено на 4 август, но според изданието Motorsport сделката вече е сключена, като Porsche е поел 10-годишен ангажимент за участие в най-елитния автомобилен шампионат на планетата.


Porsche Red Bull


Не е тайна, че две от най-мощните германски компании – Audi и Porsche, от известно време търсят начини да влязат в спорта, като вариантите са това да стане самостоятелно или в партньорство със съществуващ вече отбор. Porsche поема по втория път, купувайки си половината от Red Bull Racing, който през тази година доминира в шампионата, изпреварвайки отборите на Ferrari и Mercedes-AMG.

Ръководството на VW Group е дало зелена светлина на двете си компании, като се очаква Audi да закупи 75% от тима на Sauber, който сега участва във Формула 1 като Alfa Romeo. Двата германски производителя ще влязат в шампионата през 2026 г., като преди това трябва да бъдат приети и промени в правилата за задвижващите агрегати на отборите.

Сделката с Red Bull Racing е подпомогната и от факта, че новият изпълнителен директор на VW Group Оливер Блуме, който ще поеме поста от 1 септември, е начело на Porsche AG. Именно той е основната движеща сила за завръщането на производителя от Щутгарт във Формула 1.

Porsche участва като производител в осем сезона от шампионата между 1957 и 1964 г., постигайки една победа, един пол-позишън и пет подиума. Марката се завърна във Формула 1 през 1991 г., но не успя да запише успехи, а сега й предстои трети опит.


0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 1 година )
    Собственикът на TAG е Mansour Ojjeh, арабин от Саудитска арабия, който закупи марката Heuer, но после я продаде на конгломерата LVMH.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    6-ти, какви араби, какви 5 лева?!?!? TAG Heuer е марка швейцарски часовници , бяха спонсори и за това името на отбора бе "МакЛарън -ТАГ-Порше"!
  • #6
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ама ако не бяха парите на таг разбирай арабите нищо нямаше да развият от порше.Нали накрая им спряха парите и хонда рено и форд ги размазаха после макларен минаха на Хонда
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 1 година )
    Нито един от сегашните пилоти няма харизмата на Фитипалди, Джеки Стюарт, Хънт, Сенна...те привличаха като магнит милиони...а виж сегашните...Дори Хамилтън със своите 7 титли не може да направи това...
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 1 година )
    1984, 1985 и 1986 Макларън стана шампион и макар че двигателя на Макларън носеше името и емблемата на TAG, това си беше двигател развит и произведен от Порше...
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ф1 от един прекасен спорт, от зората си зад волана са сядали хора за които карането е страст, дава ли са душа и сърце на пистата с епични дуели заради когато съм ставал по нощите да гледам състезания. Сега е превърнато в състезание с прахосмукачки и игра на "стратегия" и надлъгване в бокса. Който иска да взлиза интригата пак ще е 0
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Марката се завърна във Формула 1 през 1991 г., но не успя да запише успехи, а сега й предстои трети опит."- Шекерчо, я погледни за 1984,85 и 86 година ,дали марката не е участвала във Ф1? Ще ти кажа и отбора - МакЛарън!
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    смех ( преди 1 година )
    Да прекръстват Ф1 на ДТМ да си се състезават там само ауди порше и мерцедес и тва е