IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо опитни шофьори поставят презерватив на съда за антифриза

Подобна диагностика върши работа на места, които са далеч от цивилизацията

Дългите години на липса на качествени сервизи и съответно на обслужване на автомобилите са накарали шофьорите да измислят какви ли не трикове и приспособления. Това, разбира се, се отнася най-вече за държавите от бившия социалистически лагер и най-вече за Русия. Там решаването на даден проблем с импровизирани средства е често разпространено дори в наши дни.


диагностика


Да, в големите градове, където има квалифицирани механици и сервизи с модерно оборудване, нещата изглеждат добре, но какво правят тези, които живеят далеч, а двигателят на автомобила им повече да се държи странно. В случая шофьорът разполага с две отверки и комплект ключове, и няма как да закара колата си на майстор.

Точно тук си казва думата опитът, натрупан при експлоатация на износена кола в продължение на десетилетия. Той е научил шофьора да използва импровизирани методи и средства за определяне на най-сложните повреди. Добър пример е диагностиката на уплътнението на главата на цилиндъра с помощта на ... презерватив! Звучи изненадващо, но той може да помогне за определяне дори на леко отклонение на уплътнението от нормата.

Принципът на работа е прост – капачката на разширителния съд за охлаждаща течност се развива, поставя се презерватив на гърлото и двигателят се форсира до 3000-5000 об/мин. Важно е гуменият продукт да седи плътно, но обикновено неговият диаметър е напълно достатъчен. И след няколко минути работа може да се провери резултата.


диагностика


Ако презервативът е пълен с изгорели газове, това означава, че гарнитурата на главата на цилиндъра е износена и трябва да се смени. След колко време обаче? Това зависи от скоростта на пълнене на презерватива. Ако става бавно, значи гарнитурата е „тръгнала“, но ще изкара още известно време. Ако се пълни бързо, значи е „отишла“, както казват майсторите в сервиза.

На места, на които няма достъп до сервиз, именно използването на презерватив е най-лесният начин за диагностика на гарнитурата на цилиндровата глава. Може и да не е идеален, но поне ще даде отговор на въпросите за състоянието на този много важен за работата на двигателя елемент.

0 от 500