IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW предлага абонаментен план за... подгряване на седалките

Баварците предлагат и отопляем волан срещу заплащане "на вноски"

От доста време имаме чувството, как абонаментните планове за различни приложения и функции на автомобилните компании ще станат еквивалент на свалянето на съдържание за видео игрите. И виждаме все повече и повече примери, някои от които ни се струват, меко казано, странни.


BMW абонамент отопление


И като споменаваме странни, онлайн магазинът BMW ConnectedDrive Store в Южна Корея, предлага на клиентите на баварската компания, да плащат месечен абонамент за комфортни опции като отопляеми седалки. За да ви е топло на гърба и не само през хладните месеци, ще трябва да платите месечна такса, еквивалентна на 18 долара. Можете да вземете годишен план за 176 долара или такъв за три години, който ще ви излезе 283 долара.

BMW ConnectedDrive Store е портал, в който настоящи клиенти на немските автомобили могат да свалят най-различни приложения. Всичко става "по въздуха" без да се налага клиентите да ходят при дилърите, за да им бъде инсталиран нов софтуер. Относно отопляемите седалки, подобно на повечето софтуерни продукти, има безплатен едномесечен тестов период. А ако искате функцията завинаги, ще трябва да заплатите 406 долара.

Подобен абонаментен план се предлага и за отопляем волан, като удоволствието излиза около 10 долара месечно, 92 на година или 161 долара за тригодишен план. Ако желаете тази "екстра" завинаги, ще трябва да заплатите 222 долара. Ъпгрейдване за безжичен Apple CarPlay пък би ви излязло 305 долара.


BMW абонамент отопление


В онлайн магазинът за приложения, клиентите на BMW могат също така да си закупят "ъпгрейд" на фаровете с асистент за дългите светлини, допълнителни функции за сигурност и безопасност. А една от най-необичайните опции в портала е IconicSounds Sport. Последната доставя различни фалшиви звуци на двигателя през аудиосистемата, като струва 138 долара за доживотно притежание.

Ако се чудите какъв е бизнес потенциалът на абонаментните планове за автомобилни приложения и функции, то проучване на Stellantis очаква, че този пазар ще генерира впечатляващите 23 милиарда долара годишно до края на настоящото десетилетие. И ще улеснява клиенти, като например ако си закупят налична кола без желаните "екстри", да го направят на по-късен етап.

Естествено, както и при компютърните технологии, ще има многобройни опити за хакване на подобни безжични ъпгрейди. Разбира се, ако това се случи при автомобил в гаранция, последната ще отпадне. Но сме сигурни, че немалък процент клиенти ще дочакат последния ден на гаранционно покритие, след което ще пробват да натъпчат колите си с всичко възможно, с помощта на компютърни специалисти.

0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нагреватели и тапицера ще сложи ай не мерси.
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Xbr4wl ( преди 1 година )
    Плащаш и те ти определят кога и как да си ползваш седалката.
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    супер ( преди 1 година )
    Супер, вземам си едно разбери Py и ще си контролирам всички тези екстри без да си ги плащам, дори си мисля че ще мога да ги направя с гласов контрол...откъде да си купя базова кола която има всички екстри :)
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Jm2 ( преди 1 година )
    Логично е. От производствена гледна точка е по-ефективно да сложиш всичко, а после да включваш според каквото клиента си плати. Представете си какъв логистичен кошмар е производствена линия е която всека една кола има едно, а няма друго, следващата е със собствени екстри и така. Сума народ трябва да следи само това - къде каква екстра да се слага. При това голяма част от екстрите не са физически съществуващи устройства, а са по-скоро софтуерни функции. Така че работа за хакерите се отваря много.
  • #7
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 1 година )
    Хем го плащаш първоначално, хем абонамент после. И това ако не е безочливо....
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Аз за жена си съм платил доживотен план, ама няма гаранция, че някой няма да я хакне......
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това е добра идея, защото хората в много случаи не отдават внимание на определени екстри и с времето си даваш сметка че ти се ще да ги имаш. Друг е въпросът дали няма да са включени в първоначалната цена и после да те боднат още един път
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 1 година )
    Мигачи по 5$ и клаксон от 3$. За въздушните възглавници е само годишен абонамент - 50$. 100 светвания по 5 минути на плафона - 4$. IoT е готино нещо - 20$ за фризер на месец или бачка като хладилник само. Печката е по 3$ малките и 5$ големите котлони. А фурната може да бачка със заредена сума в сметка и си дърпа различно при всяка програма: с вентилатор или без, само горе, само долу, отвсякъде. Най-новите легла също ще са с абонамент - лукс: стават меки и приятни, икономичен: одръвят се на кокал
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    PLAID ( преди 1 година )
    Подгрева на седалките е една лепенка с реотани за няколко долара, която се лепи върху пяната, преди да се облицова с тапицерия. Операцията отнема 5 секунди на работник, който взима 9-10 лири на час. 1 от 20 да им даде 400 долара, тея са пак на далавера. А същество, което за друго освен за пари не мисли, унгарците му викат сurva
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И понеже няма да се намерят хакери дето ще ги отключат всичките за доста по-ниска цена.