IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW M обеща да запази ръчните скорости

Над половината клиенти на М2 искат автомобилите си с такава трансмисия

Въпреки актуалните пазарни тенденции, където се вижда, че делът на механични скоростни кутии в новите автомобили постоянно намалява, от BMW M тръгват срещу течението и обещават да запазят ръчните трансмисии в моделите си и занапред. Това твърди лично шефът на спортното подразделение Франк ван Меел пред изданието Autocar.


BMW M2 прототип


Шефът на BMW M се позовава на търсенето на ръчни скорости, базирано на заявките за М2. Според ван Меел, половината и малко повече заявки за компактния модел са именно за механични трансмисии, което кара компанията да реши да запази този тип агрегати възможно най-дълго, въпреки някои техни недостатъци.

"От техническа гледна точка има малко причини да ги запазим. Те са по-тежки, по-бавни и с тях имате по-висок разход на гориво, отколкото с автоматиците. Но клиентите и феновете наистина обичат ръчните скорости. Те им дават специално усещане, което им позволява да демонстрират, че могат да опитомят звяра - и това е смисълът. Искаме да го запазим", заявява ван Меел пред Autocar.


BMW M2 прототип


Няколко производителя вече се отказаха или обявиха бавната смърт на ръчната скоростна кутия в своите гами. От Volkswagen заявиха, че механичната смяна на скорости ще изчезне при тях до 2030 година. От друга страна, Mercedes-Benz обяви, че постепенно ще започне да премахва ръчните скоростни кутии още през 2023 г.

Ръчните трансмисии са част от емоционалния апел в автомобилите на BMW M, според ван Меел. Той заяви, че (учудващо за мнозина) САЩ е най-големият пазар за динамични модели с такива трансмисии. Конкретно в новия М2 скоростната кутия е 6-степенна, а като алтернатива има 8-степенен автоматик.

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ми хубаво де. Щом те кефи, давай и с двойно амбриране, което едно време беше символ на голямо шофьорско майсторство! Голямото удоволствие да ръчкаш "звяра" с 200 коня. Да пак нямаш срам да се подиграваш на хора които са опитомили 1000 коня и ги управляват с щракване на пръст, без да се борят срещу тях.
  • #2
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Propov ( преди 1 година )
    И кво рече за Тесла?! Къде тук има връзка тоя тролей?! Човека е казал - истинските мъже искат да опитомят звяра!!! Къде е връзката с еко либерал джендъризма тук. Абе яжте си салатите и кълновете, карайте си еко возилата, ходете на джогинг и по планините и т.н.т. Ама оставете ни нас първичните, недодялани , окосмени и мазни , потящи се и ранно умиращи парапитеци да се забавляваме в нашия кратък живот. Щото не щем да живеем сто години с щепсел в едната и някви салатки в другата ръка.
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Съвсем скоро абсолютно всички скоростни кутии ще изчезнат, включително автоматиците. Електромобилите не се нуждаят от скоростна кутия. Поредното доказателство е Тесла Плайд. Едновременно има най-бързото ускорение до 100 километра в час, а също така и доускорение при високи скорости без да превключва предавки.