IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо електромобилите нямат AM-радио?

Производителите масово се отказват от предлагането на тази функция

Производителите на електрически превозни средства все по-често пускат своите модели без традиционно AM-радио, съобщава Consumer Guide. Например, електрическите автомобили на Audi, BMW, Porsche, Tesla и Volvo вече се продават без AM-радио, като Tesla се отказа от тази функция още през 2018 г.


електромобили


Имайте предвид, че познатите ни радиоприемници обикновено работят в два режима наведнъж - AM и FM, като това разделение не е на къси и дълги вълни, а на модулация. В случая, AM е амплитудна модулация (изобретена през 1870 г.), при която силата на сигнала постоянно се променя. В същото време, FM означава честотна модулация, при която нивото на сигнала е постоянно, но честотата се променя (тя е разработена през 30-те години на миналия век).

В момента има малко радиостанции, които излъчват в AM-сегмента, въпреки че сигналът стига по-далеч от този на FM и предаването им е по-евтино, което им позволява да работят в слабо населени райони. И редица електрически превозни средства, като Ford F-150 Lightning, Mustang Mach-E, Cadillac Lyriq, GMC Hummer EV и други, имат AM

Причината, поради която производителите се отказват от AM радиото е, че когато слушате радиостанции в този сегмент, често можете да чуете смущения. А за премиум-колите това е от голямо значение, защото шофьорите могат да обвинят именно компанията-производител, а не амплитудната модулация.

„Не искаме нашите шофьори да имат лошо преживяване“, каза говорител на Audi пред Consumer Guide, когато беше запитан защо германската компания се отказва от AM радиото. В Mercedes-Benz са съгласни с това мнение. „Едно електрическо превозно средство генерира честоти, които пречат силно на AM-сигналите. Това води до статични, бръмчащи и изкривени звуци, които могат да заглушат и блокират излъчването, а това води до недоволство от страна на клиентите“, обясни говорител на Mercedes-Benz.

0 от 500
  • #16
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ал ( преди 11 месеца )
    АМ радиото трябва да остане - все още има радиостанции там! Не съм видял някой да слуша станции на Spotify! Дивотии...
  • #15
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Lz1iwk ( преди 1 година )
    "Причината, поради която производителите се отказват от AM радиото е, че когато слушате радиостанции в този сегмент, често можете да чуете смущения. А за премиум-колите това е от голямо значение".Така тава е писано от някой лаик. Електромобилите пръскат много смущения главно от инверторите а не, че често или не често се чуват смущения.Що за идиотия?
  • #14
    4 rate up comment 0 rate down comment
    ( преди 1 година )
    Аз си взех в колата една Военна радиостанция като ходя за риба Слушам на КВ 31 метър и като ходя в Доспат Слушам на СВ Парламентарен контрол А на ДВ Слушам Тавариш Сталин .
  • #13
    3 rate up comment 1 rate down comment
    LZ4VM ( преди 1 година )
    #7, AM е средни и къси вълни, а FM е УКВ.
  • #12
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Brudleyp ( преди 1 година )
    У пасата имам сони дето си бичи на всичко. И затова нема да си зема електричка... Не че не искам, но това да нямам средни вълни ще ме съсипе. Хоризонт и Христо Ботев само така ги слушам ***.
  • #11
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    В Москвича това си беше супер опция !
  • #10
    14 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    АМ(средни вълни) не се слуша,заради липсата на радиопредаватели и ниското качество на сигнала. В България има само един предавател на СВ в района на Видин,който излъчва Радио България за сънародниците в Сърбия. Но да се обяснява надълго защо в Европа нямало в колата радио със СВ(АМ) е все едно да се обяснява защо нямат и манивела в багажника.
  • #9
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Милена ( преди 1 година )
    Кой слушва средни вълни в днешно време, освен кралицата!?
  • #8
    18 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Стана ми жал за автора, как се опитал да обясни нещо, което ИЗОБЩО не му е ясно.
  • #7
    2 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    #5, AM е средни вълни, не къси. Останалото ти е вярно.