IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическа самоделка счупи рекорда на Гудууд

Колата, която отне титлата на Volkswagen ID.R, прави 0-100 км/ч за 1.5 секунди (ВИДЕО)

Опасенията, че електрификацията ще сложи точка на спортните автомобили, явно са безпочвени, ако се съди по заключителния ден на тазгодишния Goodwood Festival of Speed, в който една електрическа самоделка успя по зашеметяващ начин да счупи рекорда на трасето.


McMurtry Spierling, Гудууд, Макс Чилтън
    
      
Бившият пилот от Формула 1 Макс Чилтън втрещи зрителите на легендарното събитие за спортни машини, като успя да направи изкачването по хълма за 39.08 секунди със своя McMurtry Spierling. Това бе по-бързо от досегашния официален рекорд на Ник Хайдфелд от 1999 (41.6 секунди), и даже от неофициалния рекорд, постиган от Ромен Дюма с електрическия Volkswagen ID.R в тренировка през 2019 (39.9 секунди). Прочутото трасе е с дължина 1.87 км.

Най-впечатляващото е, че новият рекорд е дело не на старателно подготвена кола от производител с милиарден бюджет, а на самоделка, сглобена от стартъп. McMurtry е създадена през 2016 от ирландеца сър Дейвид Макмъртри, шеф на инженерната компания Renishaw.
    
      
McMurtry Spierling, Гудууд, Макс Чилтън
    
      
Тайната на McMurtry Spierling е в комбинацията от чудовищна мощност, много ниско тегло и всевъзможни трикове за увеличаване на притискателната сила. Създателите на болида не казват точно колко са конските сили (някъде около 1000), но батерията е 60 киловатчаса и ползва клетки с новаторския дизайн на Molicel, които осигуряват доста по-висока енергийна плътност. Ускорението от 0 до 100 км/ч се случва за... 1.5 секунди. Максималната скорост е ограничена на 241 км/ч. Благодарение на добавения вентилатор, още от старта колата произвежда сила на притискане от над 2000 килограма - повече от болид от Формула 1. Общото тегло на автомобила без пилота е под 1 тон.
   
    
Вижте феноменалната скорост на McMurtry Spierling във ВИДЕОТО:
 
     
       
След като би рекорда на Volkswagen ID.R в Гудууд, сега всички очаквания са колата на McMurtry да посегне и на другото постижение на германския електромобил - най-бързото време в историята на Пайкс Пийк.


 

0 от 500