IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: Volkswagen ще изпревари Tesla до 2024 година

Bloomberg очаква компанията на Мъск да бъде лидер по продажби на електромобили само още 18 месеца

Нов доклад на авторитетната изследователска компания Bloomberg Intelligence предвижда сериозно разместване на върха на пирамидата на производителите на електромобили. Според изследването, настоящият глобален лидер Tesla няма да успее да запази короната си дълго и до около 18 месеца ще бъде изпреварен от Volkswagen.


VW ID.4


Докладът отдава значение на факта, че Volkswagen group вече продава повече електрически коли в Европа (310 000 продадени през 2021 г. срещу по-малко от 170 000 за Tesla, според неофициални данни на Jato Dynamics) и миналата година германците са удвоили лансираните електромобили спрямо 2020.

Електрическото присъствие на VW в САЩ все още е скромно, макар продадените 37 200 машини миналата година да са тройно повече отколкото през 2020, а германците имат планове за увеличаване на популярността.

Доказателство, че електромобилите на Volkswagen са всъщност все по-популярни е фактът, че повечето модели са разпродадени за тази година. Това, обаче, може и да се дължи на забавянето в доставките, причинено от множеството кризи, засегнали света и цялата автомобилна индустрия.


Tesla


Tesla отбеляза рекордни резултати през миналата година, като успя да лансира внушителните 936 222 автомобила по света. Това позволи на американската компания да се изкачи с 35 места в класацията Fortune 500, благодарение на годишните си приходи от 50 милиарда долара.

Докладът предвижда глобалният дял на електромобилите на автомобилния пазар да нарасне на 15% до 2025 година, спрямо 6% през 2021. Китай и Европа ще са основен двигател на този ръст, както и САЩ, макар и с по-малки темпове, където се очаква делът на екологичните машини да достигне 6% до средата на десетилетието.


BYD Han


И докато VW ще е шампион, следван от Tesla, третото място по продажби през 2025 ще е за BYD - настоящият лидер на пазара в Китай. Според Bloomberg Intelligence компанията ще продължи да води на родния пазар, но ще бъде притисната от Changan и Geely. Недалеч след тях ще се нареди Dongfeng, а сериозна конкуренция ще дойде и от двете големи стартъп компании Nio и Xpeng.

Що се отнася до лидера на автомобилния пазара в САЩ - Ford, докладът предвижда оптимистични резултати, свързани с очаквания успех на F-150 Lightning, който е разглеждан като най-важния електрически модел на традиционен автопроизводител и реално ще раздвижи дела на електромобилите в САЩ. И докато Tesla бе доминатор на американския пазар през годините, лидерската й позиция ще бъде атакувана все повече и повече от традиционните производители, особено след 2025 - 2026 година.

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако всеки месец намаляваха с 50 %, то на третия нямаше да има една продадена кола. Минус безкрайност по икономика. Брутална липса на всякакво разбиране.
  • #10
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Име ( преди 1 година )
    Може ама всички продажби на коли на света намаляват с по 40-50%.
  • #9
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Миналия месец 11 % от всички продадени коли по света са електрически и хибридни. Само с по един процент нагоре да вървят няма да отнеме и 8 години. А повечето от вас може и на каруци да се возят, стига да не задръставате пътищата.
  • #8
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ми не, бройката не е най-важното. VW изтърваха прехода. Ситуацията е подобна на Apple при излизането на техния телефон. Суфтуера+имиджа са изключително важни. VW са Huawei за ябълките.
  • #7
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не е толкова трудно да сметнете 2 и 2. Но продължавайте да псувате евро 7, ЕС и прочие. Бас хващам, че дори не се сещате скъпият петрол, бензин и дизел до какво ще доведат, нали?
  • #6
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От Тесла ще фалира, до "убийците" на Тесла, до изпревариха ги или ще ги изпреварят. Не знам какво ще правите, ако Тесла влезат в топ 5. А ако някога произведат 20 милиона на година, може дори да има хипертонични кризи.
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    не ми се верва ( преди 1 година )
    Не знам на Автосалона от продукцията на фв най ми хареса ид3 добри материали и тн. но малка батерия не знам в Сащ как ще пробият та да изместят Тесла да не говорим че идват Лусид Ривиън Форд ГМ Крайслер и тн.
  • #4
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нереалистично звучи да е толкова скоро трябва ВАГ много да се засили а Тесла много да се забави
  • #3
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Striker ( преди 1 година )
    Едно е да прогнозираш, друго е реалността. Динозаври като ВагИН, Мерцедес, Нисан и подобни ще наваксат много трудно преднината на Тесла. Компании като Lucid напредват много бързо, а тепърва в надпреварата ще се включват Апъл, Майкрософт, Гугъл и подобни. Така, че сметките са им криви. Новото поколение не иска да кара на дедо си Гоуфо, а смартфон на колела. Нещо доста непонятно за динозаврите от 20-ти век.
  • #2
    16 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абе като гледам как постоянно се увеличават еко нормите, скоро няма да има никаква далавера за производителите от ДВГ, понеже ще трябва да правят все по-сложни и скъпи системи за отработените газове и в един момент това ще оскъпи толкова много колите с ДВГ, че електричките ще започнат да стават по-евтини от еквивалента им с ДВГ. Тогава естествено хората ще започнат да купуват електрически коли а тези с ДВГ ще станат непродаваеми.