IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо VW Touareg W12 все още си остава чудесен избор

Вижте колко струва топ-версията на първото поколение на всъдехода

В продължение на две десетилетия Volkswagen Touareg е на върна на гамата на германската марка, като за известно време беше изместен от Phaeton. Всъдеходът постигна огромен успех, като балансираше между лукс и цена. Той се конкурира успешно дори с модели на BMW и Mercedes-Benz в този сегмент, а сега се радва на популярност и на пазара на употребявани автомобили.


VW Touareg W12


Всъдеходът се предлага в три поколения, като най-забележителните версии да настоящия Touareg R - първият хибриден автомобил с марка R на Volkswagen, както и и дизеловия R50. Най-рядката версия обаче е W12 Touareg, който се предлагаше в първата генерация и беше на пазара през периода 2005-2010 г. При второто поколение W12 моторът отпадна, като беше заменен от 4,2-литров V8 FSI, както и от хибриден вариант с 6-цилиндров двигател. Те предлагат сходно ускорение, но не и същото качество.

Затова и не е изненада, че дори в наши Touareg W12 не е никак евтин. Автомобилът наистина се предлага с по-луксозен интериор дори от този на съвременен Golf. Някои бройки имат сателитни навигационни системи, но има и такива с дървена облицовка и аналогов часовник на таблото. Както отпред, така и отзад пътниците разполагат с изобилие от пространство, като единствено багажното отделение е сравнително скромно за класа.


VW Touareg W12


Проучване в интернет показва, че първото поколение на Touareg в САЩ, където употребяваните автомобили са (или поне бяха) по-евтини струва около 17 000 долара. Бройките с голям пробег се продават за около 10 000 долара, но тези с W12 мотора се движат във високия клас – около 38 000 долара.

В Европа положението е сходно, като топ-версията с големия 6,0-литров мотор с 450 к.с. се оценява на между 25 000 и 34 000 евро. А ако някой се чуди защо цената е толкова висока, трябва да се уточни, че тази версия е произведена в тираж от 500 бройки. И това я прави много по-трудна за намиране от варианта с 5,0-литров V10.


VW Touareg W12


Не е за пренебрегване и факта, че първото поколение на Touareg e много надеждно. Всъдеходът се представя добре извън пътя, благодарение на пневматичното окачване, блокировките на диференциалите и понижаващата предавка автомобилът. И ходовата му част се запазва в добро състояние дори след години употреба. Все пак по-голямото тегло - 2480 кг, води до износване на накладки и дискове.


0 от 500
  • #6
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това ми напомня на едни млади шофьори от покрайнините на София дето преди доста години си напазариха Ауди-та А8 пред разпад и след това айде да му слагаме газ, че много гори и няма пари за гуми, ахахха.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И аз си задавам същия въпрос като в загрчлавието.
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Венко ( преди 1 година )
    Vag-ът си е ***!
  • #3
    14 rate up comment 1 rate down comment
    ввв ( преди 1 година )
    W12 е с много голям въртящ момент на мотора и направо смила на пастет скоростните кутии и съединителите за много кратко време. Това е причината изобщо да не е предпочитан и да е евтин. Не се препоръчваше и като нов точно поради тази причина. Иначе наистина прави голям кеф ако можеш да си позволиш разходите по поддръжката.
  • #2
    27 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хаха бензина вече е 3.30 и не се види да пада.А и да се набуташ с такъв кутук с половина работещи коне и скъпимчасти трябва да си алтав
  • #1
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Е нали спасяваме природата бе друзя как w12